Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Holandský štýl v interiérovom dizajne

Zverejnené: 7. 2. 2020

Veterné mlyny, omamná vôňa tulipánov aj elegantné drevo - to sú znaky typické pre očarujúce Holandsko. Holandský štýl patrí v dekorovaní interiéru medzi jeden z najviac osobitých štýlov. Zvlášť obyvatelia Amsterdamu nedajú dopustiť na kvalitný dizajn. Ten v sebe spája kombináciu moderného a tradičného a dokáže z každého domova vytvoriť jedinečné miesto. Každá miestnosť v byte alebo v dome má v Holandsku svoj špeciálny význam a tomu je prispôsobené aj jej zariadenie. Obývacia izba je miestom pokoja a oddychu, kuchyňa alebo jedáleň je priestor, v ktorom sa stretáva celá rodina, najlepšie za masívnym dreveným stolom.

Holandské interiéry sa vyznačujú rozmanitosťou. Medzi prvky, ktoré má však väčšina miestnych domácností spoločné, však patrí rustikálnosť, minimum dekorácií, veľké okná, tehlový obklad a kvalitný nábytok. Foto: Jovana Veljkovic, shutterstock

Či už vás čaká zariaďovanie nového bytu či domu alebo chcete len oživiť svoju kanceláriu, inšpirujte sa našimi tipmi pre vytvorenie holandského interiéru, ktorý sa vyznačuje dokonalou rovnováhou medzi funkčnosťou a prírodnou estetikou.

Prirodzené svetlo zohráva hlavnú úlohu

Prirodzené svetlo a ranné slnečné lúče prestupujúce cez okno sú nevyhnutné nielen u holandského štýlu. Na dostatok denného svetla v interiéri nedajú dopustiť ani iné dizajnové smery ako Feng-šuej a mnoho ďalších. Holandský prístup k bývaniu sa pritom najviac podobá štýlu vidieckemu a škandinávskemu. Domy v Holandsku sa však od iných líši svojimi veľakrát až prehnane veľkými oknami, ktoré by sa dali hocikedy prirovnať k výkladom. Prirodzené svetlo by teda v interiéri nemalo chýbať za žiadnu cenu. K tomu je potrebné si uvedomiť, že práve v uzavretých priestoroch trávime až 80% nášho života. To, koľko prirodzeného svetla bude prenikať k vám domov, dokáže ovplyvniť aj vašu náladu a správanie. Svetlo riadi tiež biorytmus tela. Viac o prirodzenom osvetlení a jeho vplyve na náš organizmus si môžete prečítať v týchto článkoch: Je potrebné zmeniť prístup k modernému staviteľstvu a Viac času v prírode by rado trávilo až 95 % Slovákov.

Množstvo prirodzeného denného svetla je prvoradé. Foto: 2M Media, shutterstock
Množstvo prirodzeného denného svetla je prvoradé. Foto: 2M Media, shutterstock

Vedeli ste, že väčšina holandských domčekov nemá na oknách záclony? Ktokoľvek tak môže nahliadnuť dnu a pokochať sa ich útulne zariadeným domovom.

Jednoznačne drevo a svetlé odtiene farieb

Holandský štýl má blízko k ekológii, preto sú najlepšou voľbou svetlé neutrálne farby. Z farebného spektra vyberajte predovšetkým bielu, béžovú, hnedú, svetlo šedú, alebo petrolejovo modrú. Zatracovať ale nemusíte ani svetlo ružovú, žltú alebo zelenú, ktoré priestor zútulnia. Tu sa holandský dizajn líši od štýlu škandinávskeho, kde zelenú, ružovú alebo dokonca čiernu farbu moc nenájdeme. Typické sú pre neho aj rustikálne drevené prvky a dekorácie z prírodných materiálov.

Kvalitný nábytok

Holanďania považujú za svoju životnú výsadu prvotriedne bývanie asi rovnako, ako Francúzi kvalitné jedlo. A kvalita je dôležitá aj v holandskom štýle, najmä v oblasti nábytku. Ideálnou voľbou sú preto kvalitné kúsky s dlhou životnosťou a pri nákupe sa nerozhodujú len podľa výšky ceny. Nielen, že sú kvalitnejšie kusy odolnejšie, ale väčšinou aj krajšie. Originálne a rustikálne kúsky nábytku je možné často nájsť aj u našich starých mám na povale.

Obývacie izby Holanďanov bývajú plné kvalitného nábytku. Zdroj: Semmick Photo, Shutterstock
Obývacie izby Holanďanov bývajú plné kvalitného nábytku. Zdroj: Semmick Photo, Shutterstock

Minimalizmus v interiéri

Obyvatelia Holandska si príliš nepotrpia na "lapače prachu" a veľké množstvo dekorácií. Ich interiéry sú často strohé, minimalistické, bez nadmiery ozdobných prvkov, ale pritom vkusné. Za vrcholnú dekoráciu sú považované kvety, či už v kvetináči alebo rezané. Tento motív sa často objavuje taktiež v umení, napríklad na ručne maľovaných obrazoch. A niet divu, pretože ktorý iný národ je väčším milovníkom kvetov?

Foto: photographeeu, shutterstock
Foto: photographeeu, shutterstock
Typická scenéria Holandska. Foto: kishivan, shutterstock
Typická scenéria Holandska. Foto: kishivan, shutterstock
Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama