Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Viac času v prírode by rado trávilo až 95 % Slovákov

Zverejnené: 18. 1. 2020

Súčasné trendy v životnom štýle upozorňujú na to, že čas strávený v prírode prospieva zdraviu. Nielen fyzickému, ale aj psychickému. Práve teraz v zimnom období čoraz viac ľudí pociťuje nedostatok denného svetla a čerstvého vzduchu.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie v súčasnosti ľudia trávia až 90 % času vo vnútri budov. Vzduch v interiéri pritom môže byť až päťkrát viac znečistený ako vzduch vonku. Podľa posledného prieskumu, ktorý realizovala spoločnosť YouGov, sa až 95 % Slovákov vyjadrilo, že by radi trávili viac času v prírode. Nie vždy je to však možné. Domov je skvelým miestom, kde môžeme začať túto misiu, keďže práve v nich trávime veľkú časť nášho života.

Myslite na denné svetlo

Intenzita denného svetla je odlišná počas jednotlivých fáz dňa a telo naň fyziologicky reaguje inak ráno, na obed alebo večer. Prirodzené svetlo takisto udržiava cirkadiánne rytmy človeka a synchronizuje ich s prírodou. Preto je jeho dostatok veľmi dôležitý a má nepochybne pozitívny vplyv na zdravie. „V priemyselne vyspelých krajinách trpí väčšina obyvateľov, vrátane detí, na nedostatok denného svetla. V kanceláriách a školách sa využíva osvetlenie o intenzite 100 – 500 luxov, pričom hodnota prirodzeného svetla je až 100 000 luxov. Jeho nedostatok môže okrem iného spôsobiť aj poruchy spánku, zvýšiť hladinu stresu, či podporovať obezitu a únavu,“ vysvetľuje psychologička PhDr. Tatiana Lesayová.

Ak nemáte čas vybehnúť pravidelne počas dňa do prírody a pociťujete nedostatok denného svetla, možno ho doma máte málo. Pustite ho dovnútra prostredníctvom fasádnych alebo strešných okien. Okná by mali byť doplnené aj vnútorným či vonkajším tienením. Vďaka oknám budeme mať doma dostatok svetla cez deň a tienenie sa postará o úplnú tmu v noci, čím sa priblížite k zlepšeniu kvality vášho spánku.

Nevetráte? Radšej začnite

Mnohí si neuvedomujú a miestami až podceňujú množstvo benefitov, ktoré im môže priniesť dom plný denného svetla a čerstvého vzduchu. Keď nevetráte alebo otvárate okná len sporadicky, je veľmi pravdepodobné, že dýchate príliš vlhký a znečistený vzduch. Znečisťujú ho každodenné činnosti v domácnosti, ako je sprchovanie a sušenie bielizne a aj dýchanie. V kombinácii s nezdravými látkami, ktoré sa vylučujú z čistiacich prostriedkov a stavebných materiálov, sa môžete dostať do zdravotného rizika. Nadmerná vlhkosť totiž zvyšuje hrozbu tvorby plesní, ktoré vedú k nárastu alergických ochorení i astmy.

Čerstvý vzduch do interiéru dostanete vetraním. Odborníci odporúčajú vetrať krátko a intenzívne aspoň trikrát denne tak, že otvoríte naraz viacero okien. Takto sa vzduch v interiéri vymení rýchlo bez toho, aby došlo k veľkým únikom tepla. Čas vetrania závisí od ročného obdobia. V zime otvorte okná na 5 až 10 minút. Počas jari a jesene môžete dĺžku vetrania predĺžiť na 15 až 30 minút niekoľkokrát denne.

Zdravšie domácnosti a školy pre zdravšiu ekonomiku

Deti kvôli zlému vnútornému prostrediu trpia nielen kvôli zdravotným problémom, ale prichádzajú aj o vzdelanie. Dôsledky bývania v nezdravých domoch sú podľa Healthy Home Barometer 2019 zodpovedné za takmer 2 milióny vymeškaných školských dní. V priemere to je asi 2,5 vymeškaných školských dní ročne na choré dieťa kvôli chorobám spojeným s nezdravým vnútorným prostredím.

Verím, že deti majú právo vyrastať v prostredí, ktoré je dobré pre ich zdravie a pohodu. K naplneniu tohto práva je našou zodpovednosťou zabezpečiť, aby domy, v ktorých vyrastajú a školy, v ktorých sa učia, mali vhodné vnútorné prostredie na podporu ich rozvoja,“ hovorí David Briggs, generálny riaditeľ skupiny VELUX.

„Dekarbonizácia budov v Európe je rozhodujúca pre dosiahnutie našich cieľov v oblasti klímy a trvalej udržateľnosti. Zároveň musíme zaistiť, aby sa budovy stali bezpečnými a zdravými miestami, v ktorých deti budú vyrastať. Tohtoročný barometer nám ukazuje, že modernizácia našich budov neprinesie výsledky len pokiaľ ide o hospodárske zisky zo znížených účtov za energie, významne tiež podporí európske hospodárstvo tým, že rieši nedostatky budov, ktoré poškodzujú zdravie našich detí,“ hovorí Morten Helveg Petersen, poslankyňa Európskeho parlamentu (Renew Europe), podpredsedníčka výboru pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) a držiteľka ocenenia poslanca EP za rok 2018 v kategórii „Energia“.

Iniciátorom piatej výročnej štúdie štúdie Healthy Home Barometer 2019 je spoločnosť VELUX Group, ktorá sa už takmer 80 rokov venuje zdravému bývaniu.

Kľúčové zistenia HHB 2019:

• 1 z 3 európskych detí (26 miliónov) žije v nezdravých budovách
• deti žijúce so štyrmi rizikovými faktormi (vlhkosť alebo pleseň, tma, hluk a zima) majú 4,2-krát vyššiu pravdepodobnosť problémov so zdravím
• takmer dva milióny školských dní môžu Európske deti vynechať každý rok kvôli zdravotným problémom súvisiacim s nezdravými budovami
• zlepšená kvalita vzduchu môže zvýšiť výkon študentov (riešenie úloh) až o 15 %

Healthy Home Barometer 2019

Healthy Home Barometer 2019 sa pozerá za štyri steny domu a skúma miesta, kde naše deti trávia obrovské množstvo svojho času – školy. Štúdia ukazuje, aké dôležité je zlepšiť vnútorné prostredie v triedach, aby sa zabezpečilo, že deti dostanú maximum zo svojho vzdelania.

Healthy Home Barometer je séria paneurópskych prieskumov, ktorých cieľom je zistiť vzťah medzi domácnosťami a zdravím. Prvé vydanie Healthy Home Barometra bolo uverejnené v roku 2015. Toto je piate vydanie spoločnosti VELUX Group. Tohtoročný barometer bol zostavený pomocou novej analýzy materiálu v databázach EÚ SILC a EUROSTAT, ktorú uskutočnil výskumný inštitút RAND Europe, nezisková organizácia pre výskum politiky. Celý výskum spoločnosti RAND Europe bol predmetom vzájomnej kontroly v súlade s normami zabezpečenia kvality spoločnosti RAND. Táto štúdia nie je komerčnou informáciou a slúži na všeobecné informovanie.

Stiahnuť: Healthy Homes Barometer 2019

Súvisiace články:

Presvetlenie bungalovov s väzníkovým krovom
Automatická ventilácia a tienenie strešných okien od spoločnosti Velux
Unikátny svetlík Velux s bezrámovým zaobleným zasklením
Inteligentné technológie na veľtrhu Coneco bodovali
Je potrebné zmeniť prístup k modernému stavebníctvu
Zdravší domov s Veluxom

Kontakty:
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.
Galvaniho 7/A
821 04 Bratislava
Tel. 02 33 000 543
e-mail: info.sk@velux.com

Autor: PR článok
Foto: Archív firmy Velux
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama