Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Hotel, v ktorom sa budete cítiť ako doma

Zverejnené: 30. 5. 2019

Poznáte butikové hotely? Označujú sa tak hotely menšej veľkosti, často rekonštruované staršie budovy. Sľubujú intímne a útulné prostredie plus množstvo sofistikovaného vybavenia pre návštevníkov vyhľadávajúcich „home away from home“ – ubytovanie pripomínajúce domov. Najlepším boutique hotelom v Českej republike bol v súťaži TTG Awards 2017 zvolený hotel Mezi Plutky. Biela historická stavba v Čeladnej v Beskydoch sa tak hneď stala senzáciou.

Dnes už znie skoro neuveriteľne, že bol dom dlho na predaj. V Čeladnej, kde sa hneď predá každá nehnuteľnosť, to bolo zvláštne. Potenciál v objekte ale uvidela až súčasná majiteľka hotelu "Mezi Plutky", právnička a dnes aj oceňovaná interiérová dizajnérka Daniela Hradilová: „Mali sme v úmysle tu vybudovať pokojné miesto, kam sa hostia môžu schovať a snívať, vzdialení od každodennej reality. “

Kde sa minulosť prelína so súčasnosťou

Premena pôvodnej obytnej stavby na hotel so štyrmi veľkorysými hosťovskými izbami a podobne veľkorysým spoločenským priestorom vyžadovala celkovú rekonštrukciu, ktorá sa natiahla až na dva roky. Výsledkom je však starostlivo a citlivo zrekonštruovaný dom, v ktorom sa prelína odkaz na históriu s moderným dizajnom. Zároveň je minimalistický aj útulný.

Staticky bol objekt našťastie v poriadku, takže žiadne razantné zásahy neboli potrebné. Naopak, majitelia sa snažili zachovať čo najviac z toho, čo v dome zostalo. Navrhnuté úpravy preto kopírovali pôvodné dispozície, snáď len s tým rozdielom, že všetko bolo podriadené okolitej krajine, výhľadom a tiež histórii miesta.

Drevo a kameň určujú atmosféru

Najväčšou položkou sa hneď na začiatku stala obnova strechy. Manzardový krov bol postavený nový a pri tej príležitosti došlo aj na jeho zateplenie, medzi a pod krokvami. Malebnosť celej strešnej konštrukcii dodal ručne štiepaný smrekovcoví šindel, použitý ako krytina. Obvodové zmiešané murivo zostalo pôvodné, bez zateplenia. Bolo len vybavené štukovou fasádou. Výrazným prvkom fasády sú špaletové okná, vyrobené z borovice, avšak ako dokonalé repliky. Lenže práve okná svojou veľkosťou nekorešpondovali so zámerom maximálneho presvetlenia interiéru. Tvorcovia preto hľadali, ako do domu vniesť viac svetla pri minimálnom zásahu do konštrukcii. Tmu nakoniec vyhnali použitím svetlých materiálov. Pôvodný trámový strop bol zrekonštruovaný vo farbe prírodného dreva a na podlahy bol položený kameň svetlej farby – opuka a pieskovec. Vo výsledku dodávajú kamenné podlahy a trámový strop domu nielen žiaducu svetlosť, ale napriek svojej hrubosti aj určitý pokoj a útulnosť. To všetko sa odohráva na pozadí neutrálnych bielych sadrových omietok, biele sú aj vnútorné krídla okien a parapety.

Aby výsledok pôsobil autenticky a bola z neho cítiť nostalgia predošlých rokov, boli novo vnášané prvky vyberané z už použitých materiálov (kameň a drevo). Nenarúšajú tak celkovú harmóniu a zdajú sa byť pôvodné. V prízemí sa nachádzajú dve kuchyne, jedna profesionálna a druhá pre hostí. Tým je určený aj zvyšný veľkorysý priestor s jedálňou, obývacou izbou a otvoreným kozubom, knižnicou, vstupnou predsieňou, toaletami a jedným zo štyroch hosťovských izieb. Zvyšné tri sa nachádzajú v podkroví, kam nás zavedie minimalistické dubové schodisko, orámované bielou rovinou zábradlia.

Pod strechou je miesto na relaxáciu

Ak vyjdeme po schodisku, dostaneme sa do rozľahlého priestoru, ktorý mal pôvodne len štyri malé štítové okná. Hlavnou úlohou bolo preto priviesť svetlo aj sem. V prvom rade boli pridané malé strešné okná (tzv. volské oká) a celom podkroví bola opäť zvolená svetlá povrchová úprava dreva. Svetlosť je podčiarknutá aj vzdušnosťou celého podkrovia, danou otvorením či už do hrebeňa, tak do priestoru. Z rovnakého dôvodu sú v izbách presklené kúpeľne, splývajú s obytným priestorom a netvoria tieniaci predel. Svetlú farbu smrekovcovému drevu na podlahe aj na stenách dodal prírodný olej s pridaním bieleho a svetlo šedého pigmentu. Minimalistické a svetlé vybavenie izieb necháva vyniknúť dreveným trámom aj výhľadom na okolité kopce. Jednoducho ideálna atmosféra na relaxáciu.

Výhľady, bylinky a kúpanie

Zostúpme z podkrovia späť dole a nechajme sa chodbou vedúcou skrz dom vyviesť presklenými dverami do záhrady, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou originálneho prostredia hotelu. Nájdeme tu zimnú záhradu vzniknutú zo starej pôvodnej stodoly alebo kúpacie jazierko zo zaniknutej nádrže. Ďalšiu doplnkovú stavbou – druhú stodolou, slúžiacu ako letná spálňa, už bolo potrebné vybudovať nanovo, ale starými remeselnými postupmi a s využitím miestnych výrazných materiálov. Opäť sa tu objavuje štiepaný smrekový šindel alebo druhotne použitý kameň na podlahách – opuka. Obidve doplnkové stavby sú potom zabalené do plášťa zo smrekovcového obkladu bez povrchovej úpravy.

Krása na pohľad aj pri užívaní

Na hoteli Mezi Plutky nie je najcennejšie jeho stavebné riešenie a remeselné spracovanie, ale jedná sa o ukážku veľmi kvalitnej práce predovšetkým miestnych ľudí. Jeho hlavným benefitom je atmosféra, ktorú sa podarilo celému priestoru vdýchnuť.

Stavba nestratila nič z poézie prázdnin u starej mamy, ale oživená súčasným dizajnom a umením je príjemne prekvapujúca. Nové tu žije popri starom a vzájomne sa dopĺňajú. Celý priestor je hrou kontrastov – drsných a jemných povrchov, tradícií a nových štýlov. Výsledkom je interiér jednoduchý a priestorný, otvorený bytiu aj fantázii.

Autor: Alena Georgiadisová
Foto: Romana Bennet
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama