Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Inštalácia plastovej vodomernej šachty do vŕtanej studne

Zverejnené: 7. 4. 2021

Na pozemku sme mali prameň vyvierajúcej vody tečúcej do blízkeho jazierka. Všetko bola krásna idylka, až do obdobia, než začala o sto metrov nižšie výstavba rodinných domov. Vtedy sme stratili vodu z prameňa aj jazierko nám pomaly zmizlo. Museli sme teda začať premýšľať ako spätne priviesť život na náš pozemok. Studničku bolo potrebné jednoznačne prehĺbiť a vodu znovu nájsť.

V tomto období sme sa rozhodovali medzi kopanou a vŕtanou studňou. Keďže terén a prístup na daný pozemok nie je ideálny (svahovitý terén s mnohými výmoľmi) museli sme premýšľať aj o spôsobe najvhodnejšej realizácie a medzi výhodami aj nevýhodami medzi jednotlivými typmi studní.

Keď sme sa začali informovať aké sú možnosti, tak napríklad jedna betónová skruž v priemere 80 cm, výške 50 cm a hrúbke 8 cm má hmotnosť 246 kg. Takisto aj šachta na vodu z betónu nie je práve najľahšia( okolo 1200 kg). Veľa vecí sme chceli riešiť svojpomocne a ušetriť na nákladoch za prácu. Rozhodli sme sa preto pre vŕtanú studňu a vybrali sme plastový variant nádrže.

Firma nám vyvŕtala studňu a ostatné záležitosti sme si začali riešiť svojpomocne. Objednali sme si šachtu na vŕtanú studňu s požadovaným nátrubkom s tesnením do dna šachty (priemer 160 mm).

Výhoda tejto vodomernej šachty je v najmä v ľahkej manipulácii (váha je len okolo 35 kg), osadiť túto šachtu dokáže aj jedna osoba. Takisto veľkými výhodami tejto šachty je aj to, že je vodotesná, má už hotové stupáky a dá sa do nej ľahko priviesť elektrika - stačí prevŕtať a použiť priechodku na kábel (šachta nestráca vodotesné vlastnosti).

Na inštaláciu tejto šachty na vodu bolo potrebné len dostatočne odkopať potrubie vŕtanej studne.

Museli sme dať pozor, aby okolo potrubia a dolu nepadala hlina, kamene a nečistota do vyvŕtanej studne. Keď bola jama dostatočne hlboká, vyskúšali sme šachtu nasunúť bez tesnenia, aby sme zistili, či musíme ešte skopať pod terén.

Museli sme však skrátiť potrubie, aby bolo nasádzanie šachty jednoduchšie. Po skonštatovaní, že šachta má dobrú hĺbku sme priestor medzi hlinou a potrubím zapenili studničnou penou. Tým sa zabráni zosuvu nečistôt a spevní potrubie. Mysleli sme aj na spodné vyrovnávacie podložie a tak sme použili piesok na vyrovnanie dna výkopu.

Nasadili sme manžetu a s obyčajným krémom na ruky sme potreli potrubie, aby sa nám lepšie prešlo cez manžetu.

Šachta sedí na rovnom podklade, zospodu je studničná rúra NC, z boku PVC hadica na rozvod vody, elektrický prívod na ponorku. Nakoniec sme šachtu obsypali zvyšným pieskom a použili hlinu na zásyp.

Toto všetko dvaja zruční ľudia dokážu zvládnuť za pol dňa bez ťažkej mechanizácie.

O spoločnosti Plastové nádrže s.r.o.

Spoločnosť sa zaoberá výrobou a predajom kvalitných a cenovo dostupných plastových nádrží a iného sortimentu na Slovensku od roku 2013, nie len z polypropylénu, technológiou zvárania konštrukčných dosiek, vďaka čomu nádrže nekorodujú, majú nízke náklady na osadenie, nevyžadujú údržbu, zaručujú neobmedzenú životnosť a sú 100% vodotesné. Pri výbere materiálov a samotnej výrobe spoločnosť dbá na kvalitu, čím spoločne s Vami napĺňa hlavnú víziu – Ochranu našich vzácnych zdrojov pitnej vody.

Slovensko je druhou, svetovo najbohatšou, krajinou s najväčšou zásobou pitnej vody. MUSÍME SI PRETO UVEDOMIŤ, AKÁ JE VZÁCNA A AKÉ BOHATSTVO V PODOBE VODY NA SLOVENSKU MÁME. SKÚSME S ŇOU ŠETRNE ZAOBCHÁDZAŤ A CHRÁNIŤ JU PRE NAŠE BUDÚCE GENERÁCIE.

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív autora
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama