Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Ióny striebra na povrchu kľučky účinne bojujú s mikróbmi

Zverejnené: 28. 10. 2020

Ruky sú v súčasnej pandemickej dobe považované za prostriedok prenosu nežiadúcich mikróbov. Neodporúča sa podanie ruky, na každom rohu sú vo verejnom priestore k dispozícii dezinfekčné gély. Nemožno však úplne zamedziť napríklad kontaktu s kľučkou, ktorej sa počas dňa dotknú aj stovky ľudí. Aby sa na povrchu kľučiek či madiel nezachytili baktérie či plesne, sú aktuálne vybavené povrchovou úpravou s obsahom iónov striebra.

Okenná kľučka pred povrchovou úpravou s iónmi striebra

Antibakteriálne účinky striebra (Ag) sú ľudstvu známe už od staroveku. Obyvatelia antických ríšou napríklad považovali strieborné riady za ochranný prostriedok konzumenta. Ešte na začiatku 20. storočia bolo mleté striebro používané ako súčasť liečby rozmanitých vírusových, bakteriálnych či hubových chorôb. V súčasnosti sa antiseptické účinky iónov striebra znovu dostávajú do popredia záujmu odbornej aj laickej verejnosti, súčasné výskumy potvrdzujú, že ak dôjde ku kontaktu striebra s niektorými mikroorganizmami, dochádza k ich zničeniu. 1

Just Clean

Aj známy nemecký výrobca strešných okien, spoločnosť Roto, si je antimikrobiálneho efektu striebra vedomá, a preto ho najnovšie zahrnula aj do svojho sortimentu. Kľučky strešných okien Designo z radov R7, R6, R8 a R3 sú teraz v rámci inovatívnej technológie Just Clean potiahnuté iónmi striebra, ktoré znižujú počet potenciálnych mikróbov, akými sú baktérie či plesne, o 99,9% * a to do 24 hodín. Ióny striebra sa uvoľňujú z materiálu konštantne a ich účinok je na rozdiel od čistiacich či dezinfekčných prostriedkov trvalý. Povrchová úprava je odolná aj voči vonkajším vplyvom ako je UV žiarenie, nepodlieha opotrebeniu a vzhľad kľučiek či madiel zostáva bezo zmeny. Čistenie je jednoduché, prebieha štandardne ako v prípade iných kľučiek. Ohrozené nie je pri kontakte povrchu s pokožkou ani ľudské zdravie.

Okenná kľučka s povrchovou úpravou iónmi striebra
Okenná kľučka s povrchovou úpravou iónmi striebra

Strešné okná RotoQ je možné antimokrobiálnymi madlami vybaviť dodatočne, takisto ako je možné nové kľučky a madlá dodatočne osadiť s inovatívnou technológiou Just Clean aj na už nainštalované strešné okná Roto.

Protislnečná roleta Roto na solárny pohon
Protislnečná roleta Roto na solárny pohon

Easy Charge

Ďalšou novinkou spoločnosti Roto je vyberateľná dobíjacia batéria u lamelovej a protislnečnej rolety na solárny pohon. Ak dôjde k situácii, keď je niekoľko dní po sebe zamračené a nemožno batérie dobiť slnečným žiarením, je pre zachovanie funkčnosti rolety možné ju dobiť pomocou USB kábla. Batériu možno pritom veľmi ľahko vybrať.

Batériu rolety na solárny pohon možno dobiť externe aj pomocou USB kábla
Batériu rolety na solárny pohon možno dobiť externe aj pomocou USB kábla

Vonkajšia lamelová a protislnečná roleta Roto sa navyše môže pochváliť víťazstvom v porovnávacom teste vykonávanom v roku 2020 spoločnosťou TÜV Rheinland. V porovnaní s konkurenčnými výrobkami ponúka o poznanie kratší čas potrebný na montáž rolety (trvá iba deväť minút). Rolety tiež zaujmú svojim nadštandardným vzhľadom, materiálom a stabilitou. Významnou výhodou je tichá prevádzka tieniaceho prvku a možnosť okno obsluhovať aj so zatvorenou roletou.

Vybratie batérie z protislnečnej rolety je veľmi jednoduché
Vybratie batérie z protislnečnej rolety je veľmi jednoduché

* Účinnosť antimikrobiálneho povrchu testovaná a preukázaná podľa ISO 22196:2011 (meranie antimikrobiálnej aktivity na plastových a iných neporéznych povrchoch).

Zdroje:

1. http://stretech.fs.cvut.cz/2017/sbornik_2017/pdf/128.pdf
2. https://www.rotostresniokna.cz/novinky.html

Súvisiace články:

Strešné okná Roto – kvalitné a úsporné presvetlenie
Vyberáme strešné okno

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy Roto
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama