Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Izolácia bez parozábrany

Zverejnené: 29. 2. 2020

V dnešnej dobe sa čoraz viac stretávame s objektmi, kde sa navrhujú difúzne otvorené skladby obvodových plášťov. Unikátnym zástupcom týchto stavieb je aj projekt Liko-Noe, ktorý získal množstvo ocenení aj titul najzdravšej kancelárie.

Že je to správny smer, potvrdzuje stále viac štúdií, ktoré ukazujú, že bývanie v difúzne otvorených budovách je zdravé a tvoria úplne prirodzené prostredie pre človeka. Veľká časť škodlivín v ovzduší sa totiž dokáže naviazať na vodnú paru a prejsť samovoľne cez plášť budovy vďaka rozdielnym tlakom medzi vnútorným a vonkajším prostredím.

Princíp fungovania

Súčasnosť stavebného trhu nám ponúka rôzne varianty difúzne otvorených skladieb, ale v skutočnosti sú vo vnútri používané tzv. parobrzdy, ktoré sa umiestňujú na strany interiéru a majú za úlohu zbrzdiť veľké množstvo vodnej pary. Ak by to tak nebolo, hrozí, že štandardný tepelný izolant sa nasýti vytvoreným kondenzátom, zmení svoj objem a zhoršia sa niekoľkonásobne tepelno-izolačné schopnosti daného materiálu. Vrstva parozábrany plní v skladbách dôležitú úlohu. Spomaľuje priebeh vodnej pary, zaisťuje vzduchotesnosť plášťa (stratu tepla), ale je potrebné si uvedomiť, že správna realizácia tejto vrstvy je mnohokrát nadľudským výkonom a často sa na stavbách zabúda na jej dôležitosť.

Ideálne riešenie

Našli sme riešenie, ako zjednodušiť izolovanie obvodových plášťov, zrýchliť proces výstavby a nespoliehať na 100% funkčnosť parobrzdných či parotesných vrstiev. Riešením je zvoliť iný typ izolačného materiálu s iným prístupom a lepšími vlastnosťami. Možnosťou je Chytrá izolácia kanadského výrobcu Icynene. Táto unikátna pena má veľmi nízku nasiakavosť a nemení svoje izolačné schopnosti aj pri zvýšenom zaťažení vodnou parou. Má otvorenú bunkovú štruktúru a vďaka tejto vlastnosti aj schopnosť odvádzať vodné pary z konštrukcie. Jej ďalšou výhodou je, že tvorí kompaktnú vrstvu bez škár, dokáže priľnúť k akémukoľvek materiálu a perfektne zaizolovať aj ten najkomplikovanejší detail, ktorý je často rozhodujúcim a opomenutým faktorom správneho zateplenia.

Áno je to tak, že pracujeme a počítame s naozaj difúzne otvorenými skladbami bez použitia parotesných vrstiev tam, kde nám to okolité podmienky dovolia. Je dôležité posúdiť každú vrstvu konštrukcie a premýšľať nad ňou. Navrhnúť ju tak, že faktor difúzneho odporu v jednotlivých materiáloch skladby zo strany interiéru klesá, až do priestoru, kde sa nám odvetrá (odparí). Nebránime vzdušnej vlhkosti a následne kondenzácii samovoľne odísť, je to totiž prirodzené.

Projektanti aj investori si musia dávať však veľký pozor na to, s akou penou pracujú, pretože aj keď penové izolácie vyzerajú skoro rovnako, tak nemajú zďaleka podobné vlastnosti.

Peny na dnešnom trhu

Na dnešnom trhu je veľké množstvo pien, ktoré často bojujú s veľkou nasiakavosťou a správajú sa takmer podobne ako štandardný tepelný izolant, napr. minerálna či kamenná vata a preto musia používať parobrzdné či parotesné vrstvy (fólie), bez týchto vrstiev by som aplikáciu mäkkej difúzne otvorenej peny nemohol nikdy odporučiť. Ďalej sa môžete stretnúť na trhu aj s polotvrdými a tvrdými PUR izoláciami, ktoré majú uzavretú bunkovú štruktúru a teda sú difúzne uzavreté. Z nášho sortimentu je to polotvrdá pena nazývaná Smartisol 200. Tú využívame hlavne na difúzne uzavreté skladby a izolovanie základového muriva. Poprípade Smartisol 300, ktorý je považovaný za tvrdú izoláciu s objemovou hmotnosťou viac ako 60 kg / m3 a je vhodný aj na izolovanie existujúcich strešných plášťov zo strany exteriéru. Spoločne s hydroizolačným nástrekom dokáže táto izolácia tvoriť 100% vodotesnú vrstvu a zároveň je ochránená proti UV žiareniu.

Overená kvalita

Chytrá izolácia® pôsobí na českom a americkom trhu už 30 rokov a je obchodnou značkou firmy Liko-s, a.s., ktorá je výhradným dovozcom kanadskej izolačnej peny Icynene. Táto spoločnosť je na trhu od roku 1986 a v súčasnosti je celosvetovým lídrom na trhu so striekanou, difúzne otvorenou penou. Zrealizovali viac ako 9000 aplikácií.

Inovácie

Firma Liko-s vyvinula ďalšie inovatívne produkty, ktoré prináša na trh. Jedná sa o mobilnú prestaviteľnú priečku VACUWALL. Ďalšou vlajkovou loďou je interaktívna priečka SMART-i-WALL, ktoré bola prvýkrát predstavená na veľtrhu BAU už v roku 2015. Posledným najnovším produktom, ktorý stojí za zmienku, je Liko-Glass. Jedná sa o vrstvené laminované sklo s neobmedzenou škálou rôzneho motívu.

Súvisiace články:

Chytrá izolácia - rekonštrukcia bez kompromisov
Liko Noe - priemyselný objekt s nulovými nárokmi

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama