vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Jedinečná architektúra materskej školy GALAXIE eR Varnsdorf

Zverejnené: 15. 5. 2024

Nová materská škôlka GALAXIA eR pre 50 detí (eR ako RADOST) reaguje na rastúcu potrebu nových predškolských kapacít v meste Varnsdorfe v Šluknovskom výbežku. Objekt sa nachádza na nároží vymedzenom komunikáciou Západnou a cestou vedúcou k škole Edisonova.

Vlastná stavba škôlky je prízemný murovaný objekt s pravidelným elipsovitým pôdorysom a vnútorným elipsovitým átriom, ktorý je prestrešený konštrukciou plochej zelenej strechy s nízkou atikou, resp. vyvýšenou časťou strechy nad multifunkčnou sálou.

Tvar objektu bol navrhnutý s ohľadom na okolitú zástavbu, existujúce komunikačné vzťahy, nárožnú polohu a tiež na orientáciu pozemku tak, aby sa dostatočne preslnili vnútorné priestory aj átrium a boli umožnené výhľady do okolitej krajiny a priľahlého lesoparku. Situovaním stavby vznikol pred škôlkou kvalitný verejný priestor s elipsovitými zelenými ostrovčekmi, umožňujúci taktiež prirodzenú komunikáciu pre peších.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Organický tvar škôlky zrkadlí otvorenosť, voľnosť pohybu, harmóniu a krásu - potrebnú "potravu" ľudského ducha, žiaduce pre rozvoj detí. Vnútri objektu sa otvára zelené átrium s novo vysadenými sakurami, ktoré vytvára pokojné miesto pre pohodu a hru detí. Svojím stvárnením symbolizuje ideu rajskej záhrady a čistú dušu dieťaťa. Vizuálne aj fyzické prepojenie átria s priľahlou záhradou ďalej rozohráva predstavu výstupu detí z raja do okolitého sveta.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Vnútorná dispozícia škôlky je tvorená dvoma samostatnými oddeleniami pre 25 detí s potrebným prevádzkovým a hygienickým zázemím, vlastnou gastro prevádzkou a multifunkčnou sálou situovanou v pomyselnom strede škôlky. Sálu je možné využívať na organizovanie besiedok a pohybových aktivít detí v rámci prevádzky škôlky, ale aj na usporiadavanie kultúrnych akcií a aktivít v mimoškolskej dobe. Od susedných tried je sála oddelená mobilnými posuvnými panelmi, umožňujúcimi flexibilne meniť celý priestor podľa potrieb. Triedy a herne, resp. lehárne detí, symetricky orientované v bočných krídlach škôlky, sú riešené ako otvorený priestor z vonkajšej strany ohraničený vstavaným atypickým mobiliárom s policami na hračky, vstavanými skriňami, mobilnými kontajnermi a integrovanými pásovými a bezrámovými štvorcovými oknami osadenými vo výške.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Interiéry škôlky sú navrhnuté ako neutrálne prostredie v kombinácii svetlo šedej podlahy z prírodného linolea, svetlých brezových preglejok vstavaného atypického mobiliára s integrovanými bezrámovými oknami, bielych výmaľieb a akustických dierovaných podhľadov s kruhovými svietidlami, ktoré vo výsledku nechá vyniknúť aj priľahlé záhrady s briezkami a kvitnúcimi sakurami. Vďaka zaskleniu na výšku podlažia orientovanom do dvora pásovým a štvorcovým okienkom v obvodovom plášti, sa záhrada stáva všadeprítomnou súčasťou interiérov a dotvára jednotné harmonické prostredie celej škôlky.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Autor: RG architects studio | Radomír Grafek
Adresa: Západná ulica, Varnsdorf, Česká republika
Investor: Mesto Varnsdorf
Projekt: 2014
Realizácia: 2024
Úžitková plocha: 753 m2
Zastavaná plocha: 1120 m2
Plocha pozemku: 6188 m2
Náklady: 84 500 000 CZK

Čítajte tiež:

Autor: architects studio | Radomír Grafek
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama