Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 29.4.

Kafé Bohatka. Štýlová kaviareň na počesť Boženy Němcovej

Zverejnené: 22. 9. 2023

V Českej Skalici blízko Ratiboříc majú novú štýlovú kaviareň, ktorá pripomína odkaz najznámejšej českej spisovateľky, Boženy Nemcovej. Nahliadnite s nami do citlivo zrenovovaných priestorov kubistickej vily, kde na vás aj napriek moderným úpravám dýchne nostalgická atmosféra.

Bohatka sa nachádza neďaleko zámku kňažky Kateřiny Vilemíny Zaháňskej, belidla či slávneho súsošia Babičky a jej vnúčat.

V rámci nášho seriálu o prvorepublikových vilách tentoraz zavítame na východ Čiech, konkrétne do Českej Skalice. Chátrajúci kubistický dom, v ktorom sídlila ešte donedávna predajňa domácich potrieb, v sebe teraz ukrýva štýlovú kaviareň KAFÉ BOHATKA odkazujúcu na život a tvorbu Boženy Nemcovej, ktorá kraj preslávila. Prostredie je navrhnuté tak, aby upútalo aj tých najnáročnejších hostí. „Naším prianím bolo, aby si návštevníci nad šálkou lahodnej kávy pripomenuli silnú a talentovanú ženu, akou Božena Nemcová bola,“ hovoria majitelia kaviarne.

Z chátrajúcej predajne je moderná kaviareň

Začiatkom roku 2021 oslovili investori Radek a Milan Šolcoví dizajnéra MgA. Ondreja Borovca z ateliéru ANDY DESIGN s.r.o. s víziou vybudovať v Českej Skalici novú kaviareň. Unikátna kubistická budova, ktorá v rukách bývalého majiteľa dlhé roky chátrala, dostala šancu na druhý život v podobe rozsiahlej rekonštrukcie a zabezpečenia statického narušenia vplyvom zatekajúcej dažďovej vody. Kaviareň s apartmánmi na poschodí bola dokončená a otvorená v máji roku 2022.

Názov Bohatka bol odvodený zo slangového označenia miestnych obyvateľov pre ulicu, ktorá bola centrum bohatého obchodu v meste.
Názov Bohatka bol odvodený zo slangového označenia miestnych obyvateľov pre ulicu, ktorá bola centrum bohatého obchodu v meste.

Interiéru dominujú obklady s obrazom slávnej spisovateľky

Priestor kaviarne rozkladajúci sa na ploche 65 m² je členitý, oddelený dvoma stropnými prekladmi. V hlavnej časti sú stoly a pozdĺž steny je tzv. sedací box so samozavlažovacím kvetinovým obkladom a bar, ktorý na prvý pohľad zaujme zaoblenými rohmi, obkladovými lamelami a kruhovým logem. Priestor je osvetlený kombináciou priamych a nepriamych svietidiel. Osvetlenie hlavného stropu rešpektuje pôvodný kazetový strop. Doplnkové osvetlenie pozostáva z na mieru vyrobených trubíc s bodovými žiarovkami v dlaždiciach a LED prúžkami. Sú začlenené do baru, obrazu Boženy Němcovej, ponukových dosiek, kruhového loga, ale aj dlaždíc na sedenie. Kaviareň prirodzene presvetľujú veľké okná, ktoré sú komplet lemované dlaždicami. Vďaka nízkym parapetom ponúkajú možnosť sedieť v oknách s výhľadom do ulice.

LED pásiky sú zapracované do baru, obrazu Boženy Němcovej, ponukovej tabule, kruhového loga aj aj obkladov sedacích boxov.
LED pásiky sú zapracované do baru, obrazu Boženy Němcovej, ponukovej tabule, kruhového loga aj aj obkladov sedacích boxov.

Každý kúsok je originálny

Väčšina vybavenia Bohatky bola riešená na mieru – od baru, cez obklady, po sedacie čalúnené boxy a svietidlá. Interiéru dominuje dyha hnedého orecha v kombinácii s tmavo bronzovým odtieňom laminátu. Steny sú vymaľované v jemne béžovom odtieni a na podlahe je použitá veľkoformátová dlažba v odtieňoch designu kaviarne. Na jednej zo stien nájdete citát Boženy Nemcovej, ktorý vybrala sama majiteľka a vyplnila tak želanie preslávenej spisovateľky: „Keby som mala voliť, vtedy by som si priala narodiť sa znova a o dvesto rokov. Alebo ešte neskôr.”

Ondřej Borovec navrhol dizajn svietidiel zodpovedajúcich charakteru a rozmerom pôvodného stropu.
Ondřej Borovec navrhol dizajn svietidiel zodpovedajúcich charakteru a rozmerom pôvodného stropu.

Nové miesto pre kultúrne stretnutia v meste

V rodinnej kaviarni, ktorá je navyše bezbariérová, narazíte na čerstvé domáce produkty a výberovú kávu. Ochutnať tu môžete rôzne druhy tort, zákuskov, plnených croissantov, ale aj syrov a proscuitta, ku ktorým tu pečú vlastný domáci chlieb. Podnik ponúka okrem gastronomických zážitkov aj kultúrne vyžitie – majitelia tu organizujú výstavy fotografií a obrazov, hudobné večery, ale aj ochutnávky kvalitných vín alebo nevšedných liehovín. Cez víkendy sa tu tiež konajú súkromné akcie, pracovné večierky alebo oslavy narodenín.

Kvôli vysokému stropu bolo potrebné všetky obklady špeciálne odyhovať nad bežný rozmer formátu dodávaný výrobcami.
Kvôli vysokému stropu bolo potrebné všetky obklady špeciálne odyhovať nad bežný rozmer formátu dodávaný výrobcami.

Viac o Bohatke nám prezradila v malom rozhovore samotná majiteľka kaviarne, pani Radka Šolcová.

Keď ste premýšľali, čo spraviť s nevyužívanou predajňou, bola kaviareň jasnou voľbou, alebo ste uvažovali o iných možnostiach?

Kaviareň pre nás bola neodmysliteľne voľbou číslo 1. Chceli sme vytvoriť moderný kaviarensky priestor, ktorý bude robiť zákazníkom život radostnejší a krajší.

Interiéry pre Vás navrhoval dizajnér MgA. Ondřej Borovec. Je možné povedať, aké miesto alebo dizajnový prvok máte v kaviarni najradšej?

Za mňa je to rozhodne ikonický obraz s portrétom Boženy Němcovej v obklade interiéru.

Nechali ste pánovi dizajnérovi Borkovcovi pri návrhu „voľnú ruku”, alebo ste mali nejaké špeciálne požiadavky (napríklad výber farieb, atď.)?

Dizajnér MgA. Ondřej Borovec mal pri spracovaní návrhu voľnú ruku, avšak priali sme si zapracovať pár prvkov. Ohľadom farieb sme kolektívne diskutovali, kým došlo k výslednej realizácii.

V kaviarni organizujete množstvo kultúrnych podujatí. Aké eventy Vás čakajú v najbližšej dobe a na čo sa prichádzajúci môžu napríklad ešte počas leta tešiť?

V súčasnej dobe prebieha výstava obrazov s názvom „Rozdielne svety”, ktorá je verejnosti prístupná do konca augusta. Počas prázdnin mávame napríklad degustáciu miešaných nápojov a besedy o káve. Na jeseň zasa pripravujeme ďalšie ochutnávky vín.

Čítajte tiež:

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: MgA. Ondřej Borovec, ANDY DESIGN s.r.o., www.andy-design.cz
reklama

Nové

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

reklama