Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 29.4.

Kúrte uhlím moderne a ekologicky. Dá sa to!

Zverejnené: 19. 8. 2023

Využívanie uhlia na kúrenie má dosť dlhú tradíciu. Netreba sa jej vyhýbať ani dnes, pretože dnešné kotly spĺňajú prísne emisné limity. Navyše dokážu výrazne zautomatizovať obsluhu, a tak môžete zabudnúť na ťažkú prácu s prikladaním. A keď budete chcieť, ľahko vymeníte rošt a prejdete na kúrenie drevenými peletami, ktoré sa vyrábajú z obnoviteľných zdrojov.

Zdroj: Masmikha, shutterstock

Uhlie má dlhodobo jednu z najnižších cien, a to z neho robí dostupné palivo v čase kritického zdražovania. Pre domácnosti, ktoré sa sústredia na šetrenie výdajov za bývanie, zostáva kúrenie uhlím dôležitým zdrojom tepla. Kotol na pevné palivo –⁠ či už drevo, uhlie alebo pelety je dodnes nevyhnutnou súčasťou v domácnostiach, kde nie je plynofikácia.

Prikladajte bez práce

Majiteľov starších kotlov dnes môžu prekvapiť moderné prvky, ktorými sú nové kotly na tuhé palivo vybavené. Automatický kotol na uhlie zjednodušuje prácu tým, že si sám dávkuje a dodáva palivo. Množstvo v zásobníku kotla vydrží až tri dni, počas ktorých sa nemusíte o nič starať.

Vďaka automatickému prikladaniu sa výrazne zvyšuje komfort vykurovania. Čas, ktorý by majiteľ musel venovať obsluhe kotla, môže ľahko venovať niečomu príjemnejšiemu.

Archív: OPOP
Archív: OPOP

Variabilná zmena paliva

Vždy je výhodné, keď máte možnosť ľubovoľne zmeniť používané palivo. „Aj preto má náš kotol vo variante H8-AP dva rošty. Jednoducho ich vymeníte podľa toho, či chcete spaľovať hnedé uhlie, alebo drevené pelety,“ vysvetľuje Ing. Roman Boczek z firmy OPOP.

Pokrok vďaka technike

Každý moderný kotol na tuhé palivo značky OPOP riadi inteligentná jednotka. Platí to aj pre automatický kotol na uhlie a pelety so zásobníkom. Riadiaca inteligentná jednotka s displejom ovláda nielen vykurovanie domu, ale aj ohrev úžitkovej vody. Požadovanú teplotu nastavíte jednoducho na kotli, môžete však využiť aj izbové termostaty alebo dokonca aplikáciu v mobilnom telefóne. Pomocou vzdialeného prístupu môžete meniť požadovanú teplotu a kotol na uhlie a pelety od OPOP jednoducho upraví svoj chod. Podobne môžete pripojiť snímač vonkajšej teploty a nechať kotol regulovať prevádzku podľa aktuálneho počasia.

Ekonomická a ekologická prevádzka

Oproti kotlom staršieho roku výroby výrazne stúpa účinnosť nových kotlov. Čo to znamená? Čím vyššia účinnosť, tým menšia spotreba paliva. Kotol s vysokou účinnosťou takmer 93 percent využije skoro všetku energiu paliva na vyhriatie vášho domu.

Vďaka tomu miniete menej paliva, aj keď to neucítite na tepelnom komforte v dome. Ak má kotol účinnosť len 75 %, celá štvrtina energie obsiahnutá v palive príde navnivoč.

Vhodné aj do malých kotolní

Pri výmene starých kotlov hrá dôležitú rolu aj veľkosť priestoru, kam sa má nový zdroj kúrenia zmestiť, alebo aké široké sú vstupy. Preto sú všetky kotly od OPOP ľahké, nízke a jednoduché na manipuláciu.

Dôraz na životné prostredie

Spaľovanie uhlia so sebou nesie určitý dopad na ovzdušie pre vypustené emisie znečisťujúcich látok. Nové kotly na uhlie a pelety však majú len tie najlepšie výsledky. „Kotly od OPOP nemajú problém plniť podmienky emisnej triedy 4 alebo 5, čo sú dve najprísnejšie kategórie. Navyše kedykoľvek môžete prejsť na vykurovanie peletami, ktoré patria medzi obnoviteľný zdroj energie,“ upresňuje Ing. Roman Boczek.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy OPOP
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama