Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Kvapalný propán-bután ako zdroj energie

Zverejnené: 5. 10. 2021

Množstvo nových priemyselných prevádzok vzniká na zelenej lúke a hoci sú väčšinou v tesnej blízkosti miest, nie zase natoľko, aby nejako významnejšie zasahovali do mestskej aglomerácie. Väčšina z nich rieši dôležitý problém, ktorým je zdroj energie pre výrobu, prípadne pre vykurovanie objektov. Zvyčajne je náhoda, keď v mieste nechýba prípojka zemného plynu, čo do značnej miery eliminuje možnosť výberu energie, ak investor zohľadňuje v prvom rade ekonomiku prevádzky.

Jihlavská baliareň čerpá energiu z kvapalného propán-butánu.

V blízkom okolí Jihlavy (ČR) chýbala dlhšiu dobu baliareň, ktorá by pokryla rastúce potreby v rámci podnikateľských aktivít spoločnosti Metrostav. To bol pádny dôvod na to, postaviť v regióne novú, modernú baliareň, ktorá by vyrábala asfaltové zmesi určené pre výstavbu a rekonštrukcie pozemných komunikácii s potenciálom presahujúcim hranice Kraju Vysočina. Za týmto účelom bola založená dcérska spoločnosť Metrostavu, Jihlavská baliareň a na začiatku roka 2021 bola novo postavená baliareň uvedená do prevádzky.

Jihlavská baliareň ASKOM VS3T patrí v Českej republike k najmodernejším strojovým zariadeniam svojho druhu. K výrobe obaľovaných živičných zmesí potrebuje nahriať kamenivo na určitú teplotu, k čomu slúži špeciálny horák. Za zdroj energie bol vybraný plyn, konkrétne zmes propán-butánu. Tá je do baliarne dopravovaná v kvapalnom stave a na mieste je uskladnená v piatich veľkoobjemových zásobníkoch (20,5 m³). Dodávateľom zásobníkov aj plynu sa stala firma TOMEGAS, ktorá ponúkla koncept a cenovú politiku, ktorá plne vyhovovala požiadavkám investora.

Zásobníky na kvapalný propán-bután.
Zásobníky na kvapalný propán-bután.

Ekológia na prvom mieste, výhrevnosť až na druhom

Kvapalná zmes propán-butánu je vedená zo zásobníkov najskôr do výparníkovej stanice, kde pri teplote zhruba 70 °C mení skupenstvo na plynné. Na doplnenie - ohrievacie kotly sú tiež "napájané" propán-butánom. Súčasne tu dochádza k regulácii vysokého tlaku plynu na "stredotlak". Odtiaľ je plyn dlhým potrubím dopravovaný k druhému regulátoru tlaku, v ktorom sa tlak ešte zníži - zo 150 kPa na 30 kPa - a odtiaľ potom rovno putuje do horáka umiestneného vedľa.

Horák na ohrev kameniva.
Horák na ohrev kameniva.

Takto navrhnutý projekt je vôbec prvou realizáciou v Českej republike. Jeho najväčšou devízou je hospodárna a hlavne ekologická prevádzka, ktorá bola tu, uprostred lesov, veľmi dôležitá. Zásobovanie plynom funguje v podstate automaticky. V momente, kedy dispečing TOMEGAS zistí na monitoringu informáciu, že v zásobníkoch dochádza plyn, pošle info. na baliareň, či ho má doplniť. Tá vzhľadom na konkrétnu situáciu udelí alebo neudelí pokyn. Pri plnej prevádzke spotrebuje horák približne 1080 kilogramov plynu za hodinu. Zásobníky majú v Jihlavskej baliarni v prenájme a firma TOMEGAS zaisťuje popri dodávkach plynu takisto všetok servis, údržbu i revíziu. Ku spomínaným piatich zásobníkom bol v baliarni inštalovaný ešte jeden menší (4,85 m³), v ktorom je v kvapalnom stave uskladnený čistý propán, ktorý sa využíva na vykurovanie zázemia baliarne. Vzhľadom k prítomnosti výparníkovej stanice je možné v prípade baliarne používať zmes propán-butánu aj v zime pri nízkych teplotách. Na záver dodajme, že pozitívnym faktorom systému je aj vysoká kvalita plynu, ktorý TOMEGAS tradične (už od roku 1992) nakupuje len u spoľahlivej nemeckej rafinérie. A to je aj kľúčom k úspechu a vysokej ekonomickej prevádzke baliarne.

Výparníková stanica mení kvapalné skupenstvo propán-butánu na plynné.
Výparníková stanica mení kvapalné skupenstvo propán-butánu na plynné.

Súvisiace články:

Autor: Ing. Ivan Sklenář
Foto: Archív autora
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama