Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Lícová tehla – krása, ktorá vydrží

Zverejnené: 11. 7. 2019

Tehlová fasáda je tradične spätá s anglickou architektúrou. V našej krajine boli donedávna fasády z tehlových pásikov skôr ojedinelé, avšak v posledných rokoch sa inšpirácia z Británie, ale tiež z Holandska a Belgicka dostala aj k nám a práve lícová tehla v množstve svojich farebných prevedení vytvára krásnu výslednú tvár domu.

Za lícovou tehlou stoja stáročiami preverené vlastnosti a architektonická dokonalosť. S ich využitím vznikajú stavby, ktoré získavajú nadčasovú kvalitu, jedinečný vzhľad a trvanlivosť.

Vdýchnite svojmu domu šarm prostredníctvom lícovej tehly

Tehla dokáže vytvoriť z každej budovy na pohľad krásny celok. Jedinečný umelecký tvar domu, ktorý dokážu tieto tehly vytvoriť, je jednoducho neporovnateľný a to čo je vidieť sa aj predáva. Preto zároveň lícová tehla na dome dokáže zvýšiť predajnú cenu nehnuteľnosti. Väčšina obkladových tehál je navrhnutá s použitím starého tradičného spôsobu, ale s nádychom moderných architektonických prvkov. Lícové tehly sú k dispozícií v rôznych farbách, tvaroch a povrchových štruktúrach a ponúkajú tak širokú škálu možností dizajnu. Pretože architektonický pohľad na budovu hovorí veľa – nielen o nej samotnej, ale aj o ľuďoch, ktorí v nej žijú.

Výhody lícových tehál

Lícová tehla nielen, že je na pohľad krásna, má aj množstvo vynikajúcich technických vlastností medzi ktoré patria:

protipožiarnu odolnosť - rozumieme ňou dobu trvania, do ktorej môže materiál domu zabrániť plnému požiaru. Práve pálenie tehál pri výnimočne vysokých teplotách (až 1200 °C) zabezpečuje, že lícové tehly sú odolné voči ohňu a nikdy neprispejú k šíreniu požiaru.

vylepšená tepelná izolácia - lícové tehly sú spravidla vyrobené z hliny a tým poskytujú lepšiu tepelnoizolačnú vlastnosť domu.

trvalá environmentálna udržateľnosť – lícové tehly sú čisté prírodné výrobky z hliny, ktoré spĺňajú všetky požiadavky na ekologicky šetrnú výstavbu. Vzhľadom k použitým surovinám a technológií výroby sa jedná o skutočne prírodný, ekologický a recyklovateľný materiál.

nulová údržba – nevyžadujú si žiadnu ďalšiu údržbu. Okrem toho tiež zabraňujú hnitiu, deformácii, odreniu, vyblednutiu, hrdzaveniu, odlupovaniu atď. Majitelia nehnuteľností sa preto nemusia o fasádu na dome obávať ani vynakladať na jej udržiavanie ďalšie financie.

energetická úspornosť - vzhľadom k svojej tepelnoizolačnej vlastnosti, obkladové tehly absorbujú a uvoľňujú teplo pomaly, čím udržiavajú dom chladný počas dňa a počas noci sa zahrejú. To má zase za následok celkovú úsporu energie.

V prípade využitia lícoviek na realizáciu viacvrstvého muriva je možné okrem skvalitnenia bývania po estetickej stránke zlepšiť aj tepelno-technické parametre muriva.
V prípade využitia lícoviek na realizáciu viacvrstvého muriva je možné okrem skvalitnenia bývania po estetickej stránke zlepšiť aj tepelno-technické parametre muriva.

Pásiky bez rozširovania základového pásu

Lícové obkladové pásiky sa vyrábajú rezaním z lícových tehál, preto majú rovnako unikátny dizajn, veľkú trvanlivosť a rovnaké vynikajúce vlastnosti ako lícové tehly. Na rozdiel od tehál ich stačí len nalepiť. Na vytvorenie fasády preto nie je potrebné rozširovať základový pás okolo domu. Pásky nemajú nosnú funkciu. Ich využitie je veľmi široké. Pretože ich je možné rovnako ako tehly rezať, umožňujú lepenie v rôznych väzbách. Jedinou podmienkou pre prácu s týmto materiálom je správne pripravený podklad – rovný a dokonale očistený.

V súčasnosti sa najlepšie uplatnia obkladové pásiky v kombinácii s kontaktným zatepľovacím systémom, kde získame lepšie tepelno-technické vlastnosti obvodovej konštrukcie a nový vzhľad fasády s vynikajúcimi samočistiacimi vlastnosťami rezaného muriva.

Aj napriek tomu, že „lícovky“ môžu na prvý pohľad vyzerať len ako určitá okrasa fasády, možnosti ich využitia sú oveľa širšie. Svoje uplatnenie nájdu aj pri dotváraní prvkov záhradnej architektúry a skvelo sa dajú využiť aj v interiéroch. Rezaním týchto tehál na poloviny a ich použitím s celými tehlami je možné dosiahnuť širokú škálu zaujímavých a architektonicky pôsobivých väzieb.

S lícovou tehlou získa Váš interiér jedinečný šmrnc.
S lícovou tehlou získa Váš interiér jedinečný šmrnc.

O spoločnosti Brickland

Brickland s.r.o. dodáva na Slovensko aj do Českej republiky lícové tehly z renomovaných tehliarskych destinácií už viac než 20 let. Preto už aj v dnešnej dobe je možné u nás vidieť obklady z lícovej tehly v hojnom zastúpení. Brickland s.r.o. má tisíce realizácií rodinných domov, administratívnych budov, obytných komplexov. Nie je ale problém zamerať sa aj na menšie realizácie, akými sú ploty, záhradné domčeky s krbom alebo pustiť lícovku aj do interiéru. Z tehliarskej hliny sa tiež vyrába veľmi kvalitná a stála dlažba, ktorá má v porovnaní s betónovou dlažbou fenomenálne fyzikálne vlastnosti. Firma Brickland s.r.o. dodáva tehliarsky sortiment od lícových tehál a obkladových pásikov cez špeciálne tvarovky a vyššie spomenutú dlažbu až po keramické krycie prvky, murovacie malty a špárovky. Vo vzorkovniach Bricklandu je na výber z cca 200 druhov tehál a pásikov a 70 typov tehlových dlažieb. Tiež Vám poradia s technickými záležitosťami ako je zatepľovanie domu alebo vytvoria vizualizáciu stavby s vybraným materiálom.

Súvisiace články:

Fasáda z lícových tehál a obkladových pásikov
Kozuby z lícových tehál
Neopakovateľný šarm tehlových stavieb

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy Brickland
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama