Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 28.4.

Máte doma prázdnu izbu navyše? 4 tipy, ako ju môžete využiť

Zverejnené: 16. 3. 2022

Práve ste sa nasťahovali do nového domu, a zatiaľ ste sa nerozhodli o osude jednotlivých miestností? Vaše ratolesti vyleteli z rodičovského hniezda, a radi by ste využili bývalé detské izby na niečo iné? Máme pre vás 4 tipy, ako zariadiť prázdnu izbu tak, aby dostala zmysluplnú a užitočnú funkciu.

Zdroj: jafara, shutterstock

Relaxačná miestnosť

Možno si teraz poviete, že oddychovať môžete aj v obývačke. Je to tak. No pokiaľ ide o plnohodnotnú relaxáciu, dokonca meditáciu, miestnosť slúžiaca na túto aktivitu by mala byť zariadená špecificky. Akákoľvek obývacia časť bytu je zvyčajne plná takých podnetov, ktoré, aj keď sa to nezdá, môžu byť veľmi rušivé pri snahe o stopercentný oddych.

V relaxačnej miestnosti majte minimum elektroniky. Televízoru a počítaču dajte úplnú stopku, ako aj akékoľvek predmety súvisiace s prácou. Kvalitné reproduktory ale majú svoje opodstatnenie, pre prípad, ak by ste chceli počúvať hudbu. Textílie v jemných farbách navodzujú útulnosť a pocit bezpečia, tuli vaky, deky, mäkké vankúše len zvýšia meditačný potenciál prostredia. No dávajte si pozor na to, aby boli vždy čisté.

Namiesto vizuálnych podnetov sa sústreďte skôr na ostatné. Hudbu sme už spomenuli vyššie, ale okrem sluchu potešte napríklad aj svoj čuch. Ponuka esenciálnych olejov je dnes naozaj široká, a nie je problém ani s ich dostupnosťou. Pri vonných sviečkach si dávajte pozor a bezpečie.

Kancelária

Najdôležitejšími kúskami zariadenia pracovne sú písací stôl a ergonomická stolička. Po výbere týchto prvkov prichádza na rad všetko ostatné. Malo by spolu všetko ladiť, pretože príjemné prostredie pôsobí motivačne. Ak máte to šťastie, že vo svojej domácej kancelárii máte dokonca aj okno, stôl s počítačom umiestnite tak, aby obrazovka neodrážala slnečné lúče.

Farba stien by mala byť čo najsvetlejšia, a pokiaľ potrebujete aj niečo živšie, skúste to dosiahnuť radšej prostredníctvom doplnkov alebo nábytku. Dodá to kancelárii „slnečnejší“ vzhľad, a farba nábytku sa stane dekoratívnym prvkom.

Hosťovská izba

V drvivej väčšine domácností sa nenachádza plnohodnotne zariadená miestnosť pre návštevy. Pričom takáto izba môže ušetriť veľa stresov pre hostiteľov, a hosťom zabezpečí perfektný komfort poskytujúci osobný priestor aj v cudzom byte.

Základom je kvalitná a pohodlná posteľ. Skúste odolať pokušeniu nahradiť ju starou pohovkou alebo iným zbytočným kusom nábytku. Aj keď ide len o dočasný pobyt, nočný odpočinok je kľúčový pri vytváraní dojmov z návštevy vo vašej domácnosti. Pre dizajnové a kvalitné modely navštívte internetový obchod Matrachello.sk, ktorý vás zaručene poteší svojou bohatou ponukou.

Nezabudnite ani na priestor pre oblečenie. Ideálne je, ak nájdete skriňu, ktorá nesklame nielen svojou kvalitou, ale do hosťovskej izby sa bude hodiť aj dizajnovo. Pokiaľ by to bola pre vás momentálne príliš veľká investícia, môžete to vyriešiť aj so stojanom a vešiakmi. Na bielizeň a drobnejšie osobné veci bude stačiť aj menšia skrinka alebo nočný stolík.

Dajte si záležať na tom, aby sa vaši hostia cítili u vás skutočne ako doma. Vytvorte v ich izbe príjemnú atmosféru skromnou dekoráciou, napríklad záclonami a závesmi v pastelových farbách, obrazmi na stene, ale veľa spraví aj útulné kreslo s malou knižnicou. Dokonalá čistota by mala byť samozrejmosťou.

Domáca posilňovňa

Ako cvičiť v posilňovni, ak sú práve všetky zavreté? Nie je to žiadny problém, ak máte doma svoju vlastnú. Zariadenie tejto miestnosti závisí od toho, ktoré sú vaše obľúbené športové aktivity. Všeobecne však platí, že pokiaľ žijete vo viacčlennej domácnosti alebo máte priamych susedov, dajte si záležať na zvukovej izolácii, resp. si vyberte tichšie nástroje.

V blízkosti kardio zariadenia majte elektrický výčnelok. Zvážte kompaktnejšie možnosti, ako sú skladacie bežecké pásy, domáce kombinované posilňovače, rotopedy, veslovacie trenažéry, eliptické trenažéry alebo kompaktné crossové trenažéry, ktoré zvyčajne zaberajú málo miesta.

Nezabudnite ani na karimatku alebo jogamatku. Strečing je dôležitý pri každom športe, najmä kvôli regenerácii svalov. Ďalšie obľúbené doplnky do telocvične sú ešte fitlopta, medicinbal, malá gumená lopta, činky atď.

Ak s pravidelným cvičením nemáte bohaté skúsenosti, pred zariadením svojej vlastnej posilňovne sa poraďte s osobným trénerom alebo si prečítajte odborné články zamerané na túto tému na stránke Bezhladovania.sk. Predpokladáme, že vaším cieľom je minimalizovať riziko vytvárania zlozvykov a ich negatívnych vplyvov na pohybový aparát.

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock, freepik.com
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama