Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 2.5.

Moderné technológie v stavebníctve alebo úspory energie v praxi

Zverejnené: 16. 9. 2023

Ekológia a ekonomické úspory idú ruka v ruke. Moderné technológie sa zameriavajú nielen na minimalizáciu vplyvu na životné prostredie, ale tiež na znižovanie prevádzkových nákladov. Nižšia spotreba energie znamená nižšie účty za elektrinu a tiež úspora zdrojov potrebných k ich výrobe.

Vinárstvo Lahofer, Dobšice, Česká republika. Použité systémy: MB-104 Passive, MB-78EI, MB-SR50N.

V súčasnej architektúre a stavebníctve má ekológia obrovský význam, čo potvrdzuje rastúci počet stavieb s ekologickými certifikátmi. Architekti, projektanti, investori, dodávatelia a užívatelia stále častejšie uplatňujú zásady udržateľného rozvoja a už vo fáze spracovania projektu navrhujú použitie technológií znižujúcich spotrebu energie.

Stavebné materiály s vysokými tepelnoizolačnými parametrami

Tepelná izolácia je kľúčom k udržaniu požadovanej teploty v budove, čo zaisťuje komfort a znižuje spotrebu energie na vykurovanie a chladenie. Energeticky úsporné hliníkové okná a dvere zaisťujú nielen tepelnú, ale aj zvukovú izoláciu, tesnosť a dlhú životnosť konštrukcií. V ekologickom stavebníctve zohráva kľúčovú úlohu použitie materiálov s vysokými izolačnými parametrami. Spoločnosť Aluprof, popredný výrobca hliníkových otvorových výplní, má vo svojom produktovom portfóliu mnoho riešení, ktorých použitie efektívne znižuje náklady na spotrebu energie v budove. Sú to okrem iného:

Hliníkové okná a dvere s tepelnou izoláciou v systéme MB-79N, spĺňajúce prísne požiadavky na izoláciu. Tento systém je používaný v rôznych konštrukciách, napr. oknách, vonkajších dverách a presklených plochách. V ponuke sú dostupné varianty s rôznymi druhmi tesnenia a izolačnými prvkami, ktoré zabezpečujú vynikajúcu tepelnú izoláciu. Okná a dvere v hliníkovom systéme MB-86N s vysokou úrovňou tepelnej izolácie a tesnosti, ktoré je dosiahnuté použitím inovatívnych tepelnoizolačných prvkov. Vyznačujú sa pevnými profilmi, čo umožňuje realizovať konštrukcie veľmi veľkých rozmerov.

Hliníkové okná a dvere pre pasívne stavby v systéme MB-104 PASSIVE. Majú certifikát inštitútu pre pasívne stavby Passive House Institute Darmstadt a ponúkajú vynikajúcu zvukovú izoláciu, vodotesnosť a vzduchotesnosť.

Sara Kulturhus, Skellefteä, Švédsko. Použité systémy: MB-SR50N, MB-86 SI, MB-SR 50N OW.
Sara Kulturhus, Skellefteä, Švédsko. Použité systémy: MB-SR50N, MB-86 SI, MB-SR 50N OW.

Ľahké hliníkové fasády v systéme MB-SR50N HI+, ktoré v sebe spájajú estetický vzhľad a energetickú úspornosť s vysokou tepelnou izoláciou, sú určené k realizácii predsadených fasád, striech, svetlíkov a ďalších priestorových konštrukcii. U týchto výrobkov je použité LDPE tesnenie, ktoré zaisťuje veľmi dobrú tepelné izoláciu Uf od 0,7 W/(m2.K)a zjednodušuje montáž fasády.

Obnoviteľné zdroje energie a smart home

Moderné stavby stále častejšie využívajú obnoviteľné zdroje energie, ako sú fotovoltické panely, veterné turbíny alebo geotermálne systémy. Vďaka týmto technológiám môže budova vyrábať vlastnú elektrinu alebo teplo a tým významne znížiť svoju spotrebu energie dodávanej z vonkajších zdrojov.

Inteligentné systémy riadenia budov potom umožňujú automaticky diaľkovo ovládať domáce spotrebiče a vybavenie; napríklad regulovať teplotu v jednotlivých miestnostiach alebo ovládať osvetlenie, čím pomáhajú dosiahnuť výrazné úspory energie.

Zelené strechy, fasády a zachytávanie dažďovej vody

Pri moderných úsporných budovách sú používané systémy určené na zachytávanie dažďovej vody – podzemné retenčné nádrže a malé vodné plochy. Stále častejšie je používaná zeleň na strechách a fasádach budov. Vrstva zelene prítomná na budove vytvára tieň a pohlcuje slnečné žiarenie, čo zlepšuje tepelnú pohodu ľudí vo vnútri a znižuje potrebu chladenia. Týmto spôsobom sa zväčšuje aj plocha vegetácie, ktorá vyrába kyslík a viaže škodlivý poletujúci prach a oxid uhličitý vyskytujúci sa vo vzduchu.

Let's build a better future

Ekologické budovy ponúkajú svojim užívateľom väčšiu harmóniu s prírodou, ekonomické úspory a sú v súlade s aktuálnymi ekologickými trendmi. A to je veľmi dôležité pre dosiahnutie spoločného cieľa všetkých štátov Európskej únie do roku 2050, ktorým je klimatická neutralita.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: ALUPROF

Tématické odbory

reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama