Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Myslite na zdravie a riešte voľbu rekuperačnej jednotky hneď na začiatku stavebného projektu

Zverejnené: 24. 5. 2019

Zamerali sme sa na izolovanie domov, aby sme znížili ich energetickú spotrebu a zabudli sme, aké dôležité pre naše zdravie je správne vetranie. Našťastie sa situácia obracia a pozornosť obyvateľov, majiteľov, projektantov a staviteľov sa uberá na bytové rekuperačné jednotky. Vďaka klesajúcej cene a lepšej informovanosti je táto technológia stále viac žiadaná a vnútorné prostredie našich domovov sa s ňou mení k lepšiemu.

Rekuperačná jednotka VENUS je vhodná hlavne pre podstropnú inštaláciu. Jednotka s prietokom 140 m3/h ponúka maximálnu energetickú účinnosť.

Vydýchaný vzduch poškodzuje zdravie

Slovensko aj susediaca Česká republika si prešla fázou zateplovania. Bohužiaľ bez potrebnej osvety. Množstvo ľudí nevie, že v izolovaných domoch je potrebné vetrať a to aj v zime aj počas noci. Pobyt a spánok v miestnosti s vydýchaným vzduchom poškodzuje zdravie intenzívnejšie než nezdravá strava a nápoje – urýchľuje totiž nevratné, často patologické zmeny a skracuje život. Počas dňa je človek v nevetranom prostredí unavený a nesústredený, dostavujú sa bolesti hlavy, alergie a slabne imunitný systém. Našťastie existuje efektívne riešenie: rekuperácia, odborne vetranie so spätným získavaním tepla.

Rekuperácia privedie čerstvý vzduch bez alergénov

Rekuperácia je systém, ktorý z kúpeľní a kuchýň odvádza vydýchaný vzduch a zároveň privádza čerstvý vonkajší vzduch do spální a obývacích miestností. Obavy, že sa bude doma ochladzovať, nie sú práve na mieste. Privádzaný vzduch sa ohreje prostredníctvom vzduchu odvádzaného, bez toho, aby došlo ich premiešaniu. Čerstvý vzduch prechádza cez filter, ktorý ho zbaví prachu, peľu a ďalších alergénov. Výrazne sa tým zníži možnosť vzniku alergických reakcií a redukovaná vlhkosť zamedzí tvorbe plesní, ktoré sa často objavujú pri nedostatočnom vetraní. Vzduch v obidvoch smeroch putuje nízkou rýchlosťou a preto je táto technológia u kvalitných jednotiek veľmi tichá a maximálne energeticky úsporná. Zabezpečí dokonalú výmenu vzduchu v domácnosti, bez toho, aby vytvárala prievan.

Včas naplánovaná rekuperácia šetrí starosti aj peniaze

Ideálne je plánovať riadené vetranie s rekuperáciou už pri navrhovaní domu, hlavne bytového. Do hotovej nehnuteľnosti je možné síce systém doplniť, je však potrebné počítať s vyššími nákladmi a komplikovanejšou realizáciou. Doslova kľúčová je rola architekta a projektanta – obaja by mali k zdravému vnútornému prostrediu, ktorého základom je čerstvý vzduch, pristupovať rovnako zodpovedne ako k energetickej úspornosti.

Rekuperačné jednotky od spoločnosti 2VV

Rekuperačné jednotky od spoločnosti 2VV spĺňajú všetky požiadavky na riadené vetranie v oblasti rezidenčného bývania a to s dôrazom na veľmi nízku hlučnosť. Obidva rady sú zapísané v zozname produktov programu NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM (v ČR) a preto je možné na nich v rámci Českej republiky čerpať dotáciu.

DAPHNE: vysoká účinnosť, veľmi tichá prevádzka a moderné ovládanie

Na trh bol nedávno uvedený nový rad energeticky úspornej rekuperačnej jednotky DAPHNE s nominálnymi prietokmi 200, 300 a 500 m3/h. Jej obojstranne lakovaný sendvičový plášť zabezpečuje vynikajúcu tepelnú aj hlukovú izoláciu. V jadre zariadenia je integrovaný protiprúdny hliníkový rekuperátor RECUTECH s pozoruhodnou účinnosťou získavania tepla - až 93%. Moderný vzhľad, kompaktná veľkosť a veľmi tichá prevádzka rekuperačnej jednotky ju predurčujú na inštaláciu v domácnostiach a to nielen v technických miestnostiach či priestoroch povaly. Príhodné použitie pre jednotku DAPHNE je aj všade tam, kde sú kladené vyššie nároky na hygienu.

Rekuperačná jednotka Daphne disponuje obojstranne lakovaným sendvičovým plášťom, ktorý zabezpečujú výbornú tepelnú aj hlukovú izoláciu.
Rekuperačná jednotka Daphne disponuje obojstranne lakovaným sendvičovým plášťom, ktorý zabezpečujú výbornú tepelnú aj hlukovú izoláciu.

Za zmienku stojí aj moderný riadiaci systém AirGENIO s ovládačom zabudovaným v prednej časti jednotky. Slúži k riadeniu výkonu ventilátora a oznamuje občasné zanesenie filtrov. Užívateľ ocení aj funkciu časovača s denným alebo týždenným programom, ktorý prispôsobí chod prevádzky jednotky v domácnosti. Jednotku je zároveň možné napojiť na centrálne riadenie budovy (BMS) a po novom tiež prostredníctvom inteligentných zariadení napojených v rámci inteligentnej siete.

2VV AirGENIO APP je určená pre jednoduchá a intuitívne ovládanie 2VV jednotiek pomocou inteligentného zariadenia založeného na operačnom systéme Android. Aplikácia umožňuje nastavenie otáčok a teplôt ventilátorov, zobrazuje prevádzkový stav a hlásenie, ako je požiadavka na servis, výmena filtrov, chybový stav atď. Plná funkčnosť aplikácie je dostupná len s pripojeným 2VV zariadením s integrovaným ovládaním AirGENIO Superior.

2VV AirGENIO APP je určená pre ľahké a intuitívne ovládanie 2VV jednotiek pomocou inteligentného zariadenia založeného na operačnom systéme Android.
2VV AirGENIO APP je určená pre ľahké a intuitívne ovládanie 2VV jednotiek pomocou inteligentného zariadenia založeného na operačnom systéme Android.

Rekuperačné jednotky VENUS

VENUS je kompaktný rad výkonných rezidenčných jednotiek, ktoré sú vhodné hlavne pre podstropné inštalácie. Najnovším typom je VENUS 140 A+ s prietokom 140 m3/h, k dispozícií sú však aj modely vo výkone 300, 500 alebo 700 m3/h. Vďaka zásadným inováciám ponúka VENUS 140 A+ maximálnu energetickú účinnosť, spotreba energie na dopravu 1 m3 vzduchu za hodinu je iba 0,3 W. Jednotky VENUS sú na českom trhu už osvedčenou stálicou. Majú veľmi široké využitie a to ako v základných aplikáciách, tak v projektoch uspokojujúcich požiadavky tých najnáročnejších zákazníkov. Spĺňajú aj prísne požiadavky na hlučnosť, tá pri maximálnom výkone nepresahuje 37,3 dB. Veľkou výhodou jednotky je ich nízka zástavbová výška.

Viac o výhodách rekuperácie a vhodných modeloch nájdete na www.2vv.cz. Výhradné zastúpenie spoločnosti 2VV pre Českú a Slovenskú republiku zabezpečuje spoločnosť Multi-VAC s.r.o., www.multivac.cz

Súvisiace články:

Čerstvý vzduch nielen do školských lavíc
Rekuperácia - nie je záležitosťou len pasívnych domov
Úspory alebo čerstvý vzduch

Kontakty:
2VV, s. r. o.
tel.: +420 466 741 811
e-mail: 2vv@2vv.cz
www.2vv.cz

Autor: Bc. Barbora Pešková
Foto: 2VV, s. r. o.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama