Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.3.

Na jeseň môžete získať dotáciu z Plánu obnovy na zníženie energetickej náročnosti domu

Zverejnené: 18. 5. 2022

Na jeseň tohto roka spustí Ministerstvo životného prostredia SR Plán obnovy. Jeho cieľom je eliminovať vplyv klimatických zmien a neustáleho zvyšovania cien energií na energetickú náročnosť budov. Dotácie až do výšky 60 % môžu žiadatelia získať aj na zlepšenie tepelno-technických vlastností obvodového plášťa domov, ktoré sú staršie ako 10 rokov.

Podľa parametrov Plánu obnovy sa na zateplenie domu môžu použiť jeho dve časti. Konkrétne ide o časť Zlepšenie tepelno-technických vlastností, ktorá zahŕňa zateplenie obvodového plášťa, strechy a spodnej stavby, a ďalej časť Zelená strecha. „Plán obnovy sa zameriava na zateplenie exteriéru domu, pretože tam dochádza k najväčším tepelným stratám. Najviac tepla z neizolovaných alebo zle izolovaných domov uniká cez steny – 25 až 40 percent. Strecha sa na úniku tepla podieľa z 25 až 30 percent a podlaha z 10 až 15 percent,“ hovorí Ing. arch. Tereza Vojancová zo spoločnosti URSA, popredného dodávateľa minerálnych izolácií.

Finančné úspory a zdravotne bezpečné bývanie

V rámci Plánu obnovy je možné zatepliť prakticky celý dom a ušetriť tak v nasledujúcich rokoch značné finančné prostriedky. Okrem finančných úspor prináša zateplenie domu jeho užívateľovi aj ďalšiu priaznivú zmenu, ktorou je celoročný tepelný komfort bývania. Preto bude v zime v dome oveľa teplejšie, zatiaľ čo letné mesiace umožnia príjemné bývanie bez extrémneho prehrievania interiéru.

Ďalšiu výhodu zateplenia domu ocenia tí majitelia, ktorí sa nemôžu zbaviť plesní v starších domoch. Dobre urobená izolácia znižuje kondenzáciu vodných pár, ktorej dôsledkom sú práve plesne, ktoré môžu obyvateľom spôsobovať zdravotné problémy.

Nepodceňujte výber kvalitného materiálu pre jednotlivé časti domu a vždy vyberajte väčšiu hrúbku izolácie

Či už sa rozhodnete zatepliť celý obvodový plášť domu, strechu a spodnú stavbu domu, alebo sa zameriate len na jednu z týchto možností, vždy venujte čas a pozornosť identifikácii všetkých miest, kadiaľ môže teplo unikať. Podľa toho si vyberte tepelnú izoláciu, ktorá je vhodná pre danú aplikáciu.

Efektívne zateplenie domu sa dosiahne použitím čo najväčšej hrúbky izolácie. Menšia hrúbka sa na prvý pohľad môže zdať ako dobrý spôsob úspory nákladov. Z hľadiska celkového rozpočtu nie je zvýšenie ceny pri väčšej hrúbke izolácie podstatné, hlavnou položkou je totiž práca v kombinácii s ostatnými materiálmi potrebnými na realizáciu konštrukcie.

Napríklad na izoláciu šikmých striech sa oplatí izolovať hrúbkami až do 40 centimetrov. „Treba si uvedomiť, že zateplenie domu je dlhodobá investícia. Ak na začiatku jednorazovo investujeme o niečo viac do kvalitnej izolácie, respektíve do väčšej hrúbky izolácie, zabránime tepelným stratám a ušetríme následné každoročné náklady na energie,“ hovorí Ing. arch. Tereza Vojancová.

Ursa Glasswoll
Ursa Glasswoll

Ekologicky šetrná minerálna izolácia pre všetky typy domov

Pri výbere minerálnej izolácie nemusíte rezignovať na šetrnosť domu k životnému prostrediu. Tepelná izolácia URSA je vyrobená z 90 % z recyklovaných materiálov – 70 % tvoria črepy z recyklovaného skla a viac ako 20 % piesok. Izolácia tiež znižuje požiarne riziko domov a odoláva hluku.

Viac informácií nájdete na www.ursa.sk a www.obnovdom.sk.

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy URSA

Tématické odbory

reklama

Nové

Iconik, rezidenčný dom v pražskom Karlíne

Iconik, rezidenčný dom v pražskom Karlíne

Zverejnené 18.3. Iconik, deväťpodlažný bytový dom ktorého autorom je architektonické štúdio edit!, je umiestnený v Karlíne na jednej z posledných prieluk vzniknutých následkom tisícročnej povodne. Parcela je situovaná na hlavnej triede, ktorá rovnako ako celá štvrť,… ísť na článok

Vyberte vykurovacie zariadenie, ktoré zdedia vaše deti, radí odborník z Cechu kachliarov

Vyberte vykurovacie zariadenie, ktoré zdedia vaše deti, radí odborník z Cechu kachliarov

Zverejnené 15.3. Pohľad do plápolajúceho ohňa a zvuk praskajúceho dreva je zárukou jedinečnej atmosféry. Ako sa pri výbere ohrievača nespáliť a aké novinky sú na trhu? Spýtali sme sa odborníka z Cechu kachliarov. ísť na článok

Tradičný výrobca slnečných kolektorov  ofenzívne prezentuje rast na výstavách

Tradičný výrobca slnečných kolektorov ofenzívne prezentuje rast na výstavách

Zverejnené 14.3. Spoločnosť THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o., ktorá je jedným z najvýznamnejších svetových výrobcov solárnych kolektorov, pravidelne prezentuje svoje výrobky na zahraničných trhoch i domácej pôde. Od roku 2023 v nemecky hovoriacom zahraničí vystavuje v… ísť na článok

reklama