Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Najlepší celkový dizajn presklenia pamiatkových striech

Zverejnené: 7. 3. 2019

Pražská časť Karlín sa krásne zabývala. Kvalitu nových miestností určuje aj strešné presklenie – štíhlosť konštrukcie rámov aj krídiel, komfort otvárania a napríklad aj možnosť plne integrovaných, neviditeľných elektrootváračov.

Dotiahnutý celkový dizajn strešného presklenia pre pamiatky, Solara HISTORIK

„Predstavte si tento byt s bežnými typovými strešnými oknami či masívnejším presklením z hliníkovej stavebnice s hrubými krídlami a veľkým elektrootváračom – je to rozdiel, že?” hovorí Jakub Formánek za českého výrobcu Solara.

Jedná sa o celkovú štíhlosť rámov a predovšetkým profilov otváracích krídiel

„Šírka fixných rámov je skôr taký formálny ukazovateľ. Veľké rozdiely sú hlavne pri otváracích krídlach a pri celkovej pohľadovej subtílnosti rámov. V spoločnosti Solara robíme s každou výrobnou sezónou veľké kroky vpred. Výsledkom sú najsubtílnejšie profily krídiel na trhu (a to oveľa) navyše aj so zdvojeným tesnením. Fixné rámy sú nielen úzke, ale predovšetkým primerane nízke,” upresňuje Jakub Formánek. Tieto dve technické vymoženosti dotvárajú výsledný dojem z interiéru karlínskeho bytu aj celého radu presklenia Solara HISTORIK.

Žiadate si sluhu, ktorý okná zatvorí alebo uzatvorenú mikroventiláciu?

Tieto ateliérové okná pre pamiatky sa môžu otvárať samé a to neviditeľnými elektootváračmi a systém dažďového senzoru a záložného zdroja zabezpečí automatické uzatvorenie pri daždi aj v prípade výpadku prúdu. Môže to byť napojené na aplikáciu smartphonu, na ovládač domácej inteligencie, či jednoducho na tlačidlá na stenách. Neviditeľný elektrootvárač je vrátane prívodného kábla plne zabudovaný v profiloch okna a zvonku krytý tzv. podčierneným sklom. Kto nepotrebuje sluhu a okná si otvorí aj zatvorí sám, dostáva komfortné možnosti kľučkou uzatvorenej ventilácie, polohovanej bežnej ventilácie aj plného otvorenia napríklad pre potreby umytia okna.

Bezkonkurenčná celková štíhlosť fixných profilov a hlavne otváracích krídiel
Bezkonkurenčná celková štíhlosť fixných profilov a hlavne otváracích krídiel

Prehrievanie, ochladzovanie, konzultácie?

„Konzultujeme s klientmi aké sklá zvoliť na južnú strechu, aby v lete odrážali tepelné žiarenie. Aké sklá zvoliť pre tepelnú pohodu počas mrazov, aké zatienenie je vhodné proti preslneniu či viditeľnosti do miestnosti. Vieme poradiť s cenovou hladinou jednotlivých doplnkov aj s tým, čo u ateliérových strešných okien funguje a čo nie,” uvádza Jakub Formánek.

Je to krásne a investorom sa to oplatí

Pamiatkové zóny sú jedinečné, pridaná hodnota ich genia loci oprávnene vábi nových obyvateľov aj staviteľov. Presvetlenie a priestorové otváranie podkrovných bytov je nielen vďaka limitom pamiatkových ústavov tvrdým orieškom. „Ale ide to aj takto krásne. Také ateliérové okná sa investorom vyplatia. Definujú prvý dojem z interiéru, zvyšujú hodnotu priestorov. Zo skúseností tvrdím, že investícia do kvalitného strešného presklenia sa skutočne vracia,” uzatvára Jakub Formánek zo spoločnosti Solara.

Súvisiace články:

Najlepší celkový dizajn presklenia pamiatkových striech
Strešné dvere Solara
Krásny priestor medzi strechami
Presvetlenie strešného bytu v pamiatkovej zóne
Strešné dvere pre rodinné domy

Autor: Solara
Foto: Štúdio Petřina

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama