Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Presvetlenie strešného bytu v pamiatkovej zóne

Zverejnené: 10. 10. 2019

Súčasťou každej rekonštrukcie podkrovných priestorov v pamiatkovo-chránených objektoch sú určité ťažkosti v podobe legislatívnych noriem a požiadaviek úradov. Obzvlášť zásahy súvisiace so strešnou konštrukciou, konkrétne montáž presklenia v týchto miestach, vyžaduje skúsenosti a opatrnosť. Výsledkom však môže byť, ak sa zveríte do rúk znalej a zručnej firmy, skutočne efektný podstrešný priestor plný prirodzeného svetla, ktorý je tiež spojený s historickou atmosférou domu. Svoje skúsenosti s podobnými realizáciami nám zveril odborník zo spoločnosti SOLARA.

Ateliérové strešné presklenie Solara pre obytné miestnosti

"Strešné byty v pamiatkových zónach mestských sedlových striech majú jedinečnú energiu a genius loci. Sú väčšinou priestranné, vzdušné a ich obyvatelia si môžu skutočne užívať pôsobivý priestor medzi romantickými strechami. Presklenie a presvetlenie týchto bytov (alebo aj pracovných priestorov) má však celkom striktné pravidlá, ktoré limitujú veľkosť strešných okien aj ateliérových presklení, "uvádza Jakub Formánek, ktorý sa v úlohe výrobcu strešných okien tejto téme dlhodobo venuje. "Predpisy spravidla dovoľujú umiestniť ateliérové presklenia do hlavných miestností bytu a malé okienka určené k presvetleniu k hrebeňu strechy. Lenže veľké ateliérové okná musia byť členené na malé okienka v rozmere najviac 60 × 60 cm. Pre investorov, architektov aj staviteľa to predstavuje striktné hranice, avšak na základe mojich skúseností môžem povedať, že výsledok býva napriek tomu priaznivý. Pri dodržaní pravidiel "hry" pamiatkového ústavu každopádne môže vzniknúť parádny priestor."

Najštíhlejšie profily okien Solara, aby bolo miesto na svetlo a výhľad.
Najštíhlejšie profily okien Solara, aby bolo miesto na svetlo a výhľad.

Nároky užívateľov a pamiatkarov sa líšia

"Použitému dizajnu strešných okien v pamiatkovo chránených objektoch sme sa v posledných desiatich rokoch venovali skutočne veľa. Úloha výrobcu obnáša, okrem iného, aj živú hru s rôznymi vrstvami zadania - okrem pravidiel pamiatkového ústavu musíme uspokojiť nároky klienta a užívateľov, ktorí zvyčajne požadujú opak toho, čo úradník. Zároveň je potrebné brať ohľady na tepelnoizolačné hľadisko - v lete sa snažíme o ochranu interiéru pred účinkami sálavého tepla zo slnka, v zime naopak usilujeme o zadržanie tepla vo vnútri. Je to zábava," hovorí výrobca.

Presvetlenie u hrebeňa strechy v pamiatkových zónach, Solara KLASIK Dva.
Presvetlenie u hrebeňa strechy v pamiatkových zónach, Solara KLASIK Dva.

Pátranie po harmónii

"V našej manufaktúrnej výrobe usilujeme o harmóniu medzi strešnými oknami a presklením, ktorá prinesie svojim užívateľom maximálny komfort aj bezchybný dizajn a to pri dodržaní všetkých stanovených noriem a technických fines. Cieľom, ktorý sa nám darí napĺňať, je maximalizácia presklenej plochy, výhľadu, presvetlenia a tepelnej ochrany. K tomu účelu využívame veľmi štíhle okenné profily aj presklenia, to všetko navyše zateplené a v skutočne pevnom prevedení. Hľadáme pritom každý milimeter úspory. Pracujeme s trojitým zasklením, tepelne odrazivými vrstvami a viacnásobným tesnením. Nebudem zabiehať príliš do technických detailov, moje tvrdenie snáď dokazujú ilustračné fotografie, ktoré pochádzajú práve z našich realizácií. Ja som s výsledkami naozaj spokojný, tento typ podkrovného bývania sa mi veľmi páči," dodáva Jakub Formánek.

Ateliérové strešné presklenie Solara HISTORIK.
Ateliérové strešné presklenie Solara HISTORIK.

O spoločnosti

Solara je český výrobca strešných okien a veľkoplošných strešných presklení na mieru. Jeho špecialitou sú luxusné posuvné strešné okná, ktoré vyváža do celej Európy.

Strešné okná Solara sú skvelým riešením pre moderné bývanie pod strechou. Firma bežne realizuje aj neštandardné či ambiciózne predstavy používateľov podkrovia, projektantov a architektov. A to aj v historicky cenných alebo v pamiatkovo chránených objektoch.

Inšpiratívne objekty nájdete na stránkach www.solara.cz

Súvisiace články:

Najlepší celkový dizajn presklenia pamiatkových striech
Strešné dvere Solara
Krásny priestor medzi strechami

Autor: Kolektív autorov
Foto: Štúdio Petřina

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama