Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Najlepšie zelené strechy roku 2020 – výsledky súťaže

Zverejnené: 2. 12. 2020

Prinášame prehľad toho najlepšieho z oblasti architektúry zelene, čo vzniklo v poslednom čase v Českej republike. Už po siedmykrát vyberala odborná porota najvydarenejšiu Zelenú strechu roka - tento rok z rekordných dvadsaťjeden prihlásených diel. Boli vybraní štyria hlavní víťazi. Svojho favorita si vyberala aj verejnosť.

Zelená strecha polyfunkčnej budovy vo Vizoviciach.

Bývalý pavilón EXPO 2015

Na prvej priečke sa umiestnila strecha polyfunkčnej administratívnej budovy v areáli spoločnosti KOMA MODULAR vo Vizoviciach, na ktorej porota ocenila vysokú úroveň architektonického riešenia aj úžitkovú hodnotu s relaxačnou funkciou. Strecha vyrástla na budove, ktorá vznikla presunutím oceneného modulárneho pavilónu Českej republiky na svetovej výstave EXPO 2015 v Miláne.

Zelená strecha ponúka posedenie a bylinkovú záhradu s výhľadom na areál firmy, prírodu aj Vizovice. Projektanti ju rozdelili na centrálnu plochu tvorenú nízkymi trvalkami, ktorá je aj pochôdzna a okolitého zeleného prstenca vychádzajúceho z úžasnej krajiny. Princíp strechy vychádzal zo štúdie celého areálu, do ktorého bola realizácia zasadená. „Na komplex budov nadväzuje údolie, v ktorom firma plánuje ďalšie investície. Vznikol teda veľmi zaujímavý krajinársky komplex, ktorý by sa mal následne realizovať," uviedol jeden z projektantov zelenej strechy Zdeněk Sendler.

„Takéto riešenie približuje verejnosti možnosti uplatnenia zelených striech aj na ľahkých montovaných objektoch," vysvetlil predseda päťčlennej odbornej poroty, krajinársky architekt Samuel Burian. S kolegami ocenil aj úžitkovú hodnotu s relaxačnou funkciou. „Strecha poskytuje oázu, kde možno spočinúť v zeleni, či už kvitnúcej, tak vlniacej sa. Kde všetko žije, bzučí a hýri nespočetnými farbami. Kam si radi pôjdete zjesť desiatu alebo kde zrealizujete dôležitú obchodnú schôdzku s klientom. Taký bol zámer a snáď sa podarilo ho zrealizovať," doplnila Radka Táborová, spoluautorka projektu strechy.

Zelená strecha ponúka posedenie a bylinkovú záhradu s výhľadom na areál firmy, prírodu aj Vizovice.
Zelená strecha ponúka posedenie a bylinkovú záhradu s výhľadom na areál firmy, prírodu aj Vizovice.

Ďalšie miesta obsadili pražské strechy

Pobytová strecha na mestskom Paláci Špork v Prahe nadchli porotu realizáciou v pamiatkovo chránenej zóne historického centra a uplatnením recyklovaných stavebných materiálov. Korunou domov je strešná nadstavba, ktorá z pobytovej strešnej plochy so záhradou ponúka výhľady na Staré Mesto a panorámu Pražského hradu. Samotná konštrukcia strechy je tvorená šikmými a zbúranými plochami železobetónových dosiek, ktoré pomáhajú zjednotiť členitý pôdorys a za svojimi vrcholmi skryť aj pohľadovo neatraktívne technológie domu.

Mestský Palác Špork v Prahe.
Mestský Palác Špork v Prahe.

Zelená strecha ponúka nájomcom domu neformálne pracovné prostredie, priestor pre oddych aj organizovanie spoločenských podujatí. Agátová strešná terasa prechádza plynule do dlhých lavíc a stupňov umožňujúcich prístup aj do vyšších častí strechy. V nepobytovej ploche sú vysadené úžitkové aj okrasné rastliny plniace estetickú funkciu a zlepšujúce tepelný komfort v letných mesiacoch. Strešná záhrada má dve tváre. Prvá je jarná a neskorá jarná, kedy sú traviny nízke a kvitnúce trvalky kopírujú terén strechy. Počas leta úlohu preberú traviny a vyššie trvalky a vytvoria "divočinu". Tá má za úlohu, okrem iného, zakryť nežiaduce dominanty technológie domu.

O druhé miesto sa projekt Paláca Špork podelil s rekonštruovanou zelenou strechou na garážach bytového domu v ulici Nad Ostrovom 7 v Prahe 4. V objekte sídli architektonická kancelária Jakub Cigler Architekti, ktorá je tiež autorom návrhu strechy, ktorá uspela okrem iného vďaka kombinácii suchomilných aj na údržbu náročnejších typov zelene, vrátane okrasných kríkov s jedlými plodmi. Ide o rekonštrukciu pôvodnej nevyhovujúcej zelenej strechy. Nový koncept je kombináciou intenzívnej a extenzívnej zelenej strechy s drevenými palubami, vďaka ktorým je pobytová plocha okolo existujúceho bazénu oveľa príjemnejšia a väčšia, zeleň je viac súčasťou celého priestoru.

Vizuálne vstupuje k priestorom kancelárie, ktoré sú na rovnakom podlaží za presklenými stenami. Záhrada tak funguje aj opačným smerom, láka vyjsť z kancelárie von. Strecha funguje ako plnohodnotná záhrada. Zamestnanci architektonickej kancelárie si tam nosia kávu, prebiehajú tu neformálne pracovné stretnutia, deti z bytového domu sa kúpu v bazéne a v letných večeroch sa ľudia bavia a grilujú. O záhradu sa starajú pracovníci kancelárie vlastnými silami a spoločná práca je vítaným spestrením.

Rekonštruovaná zelená strecha na garážach v Prahe 4.
Rekonštruovaná zelená strecha na garážach v Prahe 4.

Tretie miesto v rebríčku obsadil park na podzemných garážach v Brne

Tretie miesto si za plne funkčnú pobytovú a verejnosti prístupnú zelenú strechu odnieslo dielo na podzemných garážach Office Parku Vlnena v Přízovej ulici v Brne. Okrem stromov sa tu môžu okoloidúci potešiť aj pohľadom na dokonalý kobercový trávnik a bohaté trvalkové záhony. Prírodná strecha ochladzuje okolie, reguluje odtoky vody a poskytuje priestor aj spoločenským stretnutiam.

Strecha podzemných garáží Office Park vlnený v Brne.
Strecha podzemných garáží Office Park vlnený v Brne.

Nielen zelené strechy, ale aj fasáda

Ako výnimočné dielo bola uznaná vertikálna zelená fasáda na dostavbe sídla ombudsmana v Brne s priekopníckou technológiou, ktorá dokazuje, že aj v Čechách je možné budovať zelené fasády s predpokladom dlhodobej udržateľnosti.

Vertikálna zelená fasáda na sídle ombudsmana v Brne.
Vertikálna zelená fasáda na sídle ombudsmana v Brne.

Čestné uznanie do Prahy aj Brna

Medzi prihlásené diela rozdali hodnotitelia aj štyri čestné uznania. Dvakrát - v Prahe a v Slavkove pri Brne - za využitie odpadových vôd pre zavlažovanie zelenej strechy. Firmu ACRE ocenili za pilotný projekt zelenej strechy na vodojeme v Prahe 9, ktorý ukazuje, ako je možné v budúcnosti zvyšovať biodiverzitu veľkomesta.

Strecha vodojemu z lúčnych kvetov v Prahe 9.
Strecha vodojemu z lúčnych kvetov v Prahe 9.

Cena verejnosti

Cenu verejnosti si vďaka 10 863 hlasom odniesla strešná zelená terasa na nadstavbe bytového domu v centre Brna, ktorá kombinuje trávnik, odpočinkové časti s drevenými doskami a štylizovanú japonskú záhradu. „Veľmi nás teší záujem verejnosti, ktorý tento rok opäť prekonal čísla predchádzajúcich ročníkov. Rovnako tak počet prihlásených diel a rastúca kvalita ich prevedení ukazuje, že si zelené strechy upevňujú miesto medzi staviteľskými riešeniami a to nielen v Prahe, ale aj na vidieku naprieč celou Českou republikou," pochvaľuje si Jana Šimečková, riaditeľka Zväzu zakladania a údržby zelene, ktorý súťaž vyhlasuje.

Čestné uznanie získala tiež strecha v Slavkove u Brna, na ktorej zavlažovanie sú využité odpadové vody.
Čestné uznanie získala tiež strecha v Slavkove u Brna, na ktorej zavlažovanie sú využité odpadové vody.

Bola udelená tiež špeciálna cena za originálne uplatnenie zelene na streche a otvorenie súkromného pozemku na propagáciu (nielen) zelených striech. Ide o realizáciu zelenej strechy v Lese priateľstva. Ocenené boli tento rok takisto strechy rodinných domov. O tom ale až v ďalšom článku.

1) vypracované na základe tlačových správ Zväzu zakladania a údržby zelene

Autor: Bc. Helena Široká 1)
Foto: archív Zväzu zakladania a údržby zelene
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama