Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Nástenný plynový kondenzačný kotol nielen pre malé bytové priestory

Zverejnené: 12. 8. 2021

Spoločnosť Viessmann uvádza na trh nový plynový kondenzačný kotol, ktorý šetrí financie, energiu i životné prostredie. Zariadenie na prípravu teplej pitnej aj vykurovacej vody obsahuje mnoho inovatívnych prvkov, ktoré napomáhajú maximálne navýšiť účinnosť zariadenia a minimalizovať tepelné straty spalinami.

V nehnuteľnosti, ktorej súčasťou je aj prípojka k verejnej plynovej sieti, je vo väčšine prípadoch najvýhodnejšou voľbou zdroja tepla plynový kotol. Ten prináša užívateľom domu pohodlný, úsporný a zároveň ekologický spôsob vykurovania. Moderné kondenzačné kotly tieto výhody navyše pozdvihujú na ďalšiu úroveň. Nevyužívajú totiž iba teplo, ktoré vzniká ako merateľná hodnota pri spaľovaní vykurovacích plynov (známa ako výhrevnosť), ale zužitkujú teplo vzniknutej vodnej pary, ktorá vzniká pri horení plynu a u mnohých iných zariadení odchádza von komínom. Deje sa to vo výkonných výmenníkoch, ktoré vychladia spaliny natoľko, že vodná para v nich obsiahnutá cielene kondenzuje a uvoľnené teplo odovzdáva do vykurovacieho systému a vykurovaného objektu.

Vynikajúcim príkladom tohto systému je zariadenie Vitodens 050-W, ktoré možno navyše umiestniť aj v malých bytoch či rekonštruovaných objektoch, ktorých majitelia bojujú s nedostatkom priestoru. Ide totiž o kompaktné nástenné riešenie s rozmermi iba 30x40x70 centimetrov, ktoré možno umiestniť napríklad aj ako súčasť kuchynskej nábytkovej zostavy. Všetky prípojky sú navyše prístupné spredu a umožňujú tak jednoduché nastavenie aj prípadný servis.

Výrobca ponúka kotol Vitodens 050-W s expanznou nádobou s objemom osem litrov, s vysoko výkonným čerpadlom, v dvoch výkonnostných radách (3,2-19 alebo 3,2-25 kW) a vo variantoch ako vykurovací, alebo kombinovaný kotol s integrovaným prietokovým ohrievačom. Všetka technika pritom ponúka vysokú účinnosť - normovaný stupeň využitia až 98% (hodnota Hs, ktorá definuje pri úplnom spaľovaní uvoľnené množstvo tepla vrátane toho odpareného obsiahnutého vo vodnej pare vykurovacieho plynu). Tej Viessmann dosiahol integráciou inovačných technológii:

V hlavnej úlohe ušľachtilá oceľ

V prvom rade je nový kotol vybavený oceľovým výmenníkom tepla Inox-Radial, ktorý maximálne ochladzuje spaliny tak, aby sa do vykurovacieho systému prenášalo čo najviac tepla vzniknutého zrážaním vodnej pary. Po druhé, zariadenie je vybavené horákom MatriX-Plus (rovnako z ocele), ktorý odoláva aj veľmi vysokým teplotám a zaisťuje stabilný a spoľahlivý výkon a dlhú životnosť. Tretím, dôležitým komponentom, ktorý zaručuje ekologické spaľovanie, konštantnú vysokú účinnosť a bezpečnú prevádzku, je regulácia spaľovania Lambda Pro Control. Tá rozozná použitý druh plynu a pri uvádzaní kotla do prevádzky preto odpadajú starosti s kalibráciou a taktiež nastavuje zmes plyn/vzduch, aby dochádzalo k efektívnemu spaľovaniu s trvalo nízkou úrovňou škodlivín aj v prípade nestálej kvality plynu. Údaje k tomu získava prostredníctvom ionizačnej elektródy priamo z plameňa.

Nenáročné ovládanie

Užívatelia kotla Vitodens 050-W môžu kotol nastavovať či už priamo na kotly, ktorý je vybavený LED displejom s dotykovými tlačidlami, tak aj vzdialene pomocou svojich mobilných aparátov. Každé zariadenie má automaticky integrované rozhranie WiFi, ktoré umožňuje prednastavenie doterajších hodnôt odkiaľkoľvek a kedykoľvek. Poslúži k tomu aplikácia ViCare, ktorá okrem toho poskytuje užívateľovi informácie o aktuálnom stave systému a vďaka možnosti voľby časových vykurovacích programov významne prispieva k úspore prevádzkových nákladov domu. Okrem toho je možné systém rozšíriť aj o termostat ViCare.

Ak máte otázky k tomu, či inému produktu Viessmann, neváhajte osloviť odborníkov a to napríklad prostredníctvom on-line formulára TU.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy Viessmann
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama