Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Nemáte radi hluk? Priečky zo štíhlych akustických vápenno-pieskových tvárnic Silka sú pre vás riešením

Zverejnené: 25. 4. 2023

Okrem pórobetónových priečkoviek Ytong má spoločnosť Xella v sortimente aj vápenno-pieskové tvárnice Silka. Ich výborné zvukovo izolačné parametre ich priamo predurčujú na použitie na vnútorné priečky, oddeľujúce priestory s vysokou hladinou hluku. Majú navyše prakticky rovnaké surovinové zloženie ako pórobetón Ytong, takže sú dokonale kompatibilné s týmto obľúbeným stavebným systémom.

Silka má vysokú objemovú hmotnosť

Táto jej vlastnosť sa priaznivo prejaví pri stavbe akustických priečok, výborná je aj akumulačná schopnosť priečkoviek zo Silky. Priečkovky z tohto materiálu majú vysokú vzduchovú nepriezvučnosť: tá v závislosti od hrúbky priečkoviek Silka (od 80 do 300 mm) a spôsobu konštrukcie (pero + drážka alebo pero + drážka + úchopné kapsy) dosahuje hodnoty od 45 do 57 dB!

Silka nie je Ytong

Spoznáte to hneď pri prvom uchopení priečkovky z pórobetónu alebo vápenopiesku do ruky. Priečkovky Silka sú v porovnaní s veľkostne podobnými priečkovkami Ytong vďaka svojej vysokej objemovej hmotnosti ťažšie a inak sa s nimi tiež pracuje.

Väčšia námaha pri opracovaní či tvorbe drážok a rozvodov však okrem výbornej akustiky prináša aj ďalší benefit. Pri vnútorných priečkach zo Silky vám urobí radosť najmä ich vysoká akumulačná schopnosť, ktorá veľmi pozitívne ovplyvňuje časový posun prestupu tepla stenami. Príjemná a prirodzene regulovaná klíma je jednou z kľúčových predností tohto materiálu.

Zabudnite na požiar

Výborné chovanie vápenno-pieskovej konštrukcie pri požiari spočíva už v základnej skladbe materiálu. Priečkovky Silka tvorí zmes kremičitého piesku, vápna a vody, vytvrdená v autokláve, ktorá neobsahuje organické látky. Tieto stavebné prvky sú tak zaradené medzi materiály, pre ktoré je bez potreby skúšania stanovená reakcia na oheň najvyššia trieda A1 – nehorľavé.

Široké sú možnosti povrchových úprav priečok zo Silky

Najčastejšie sa na vápenno-pieskové priečky Silka používa ručne či strojne nanášaná vápennocementová omietka. Stavebníkov, ktorí stavajú s Ytongom poteší skutočnosť, že rovnakú omietku ako na Ytong môžu použiť aj na priečkovky Silka. Podobne ako pri Ytongu tak môžete voliť medzi omietkou alebo hladenou stierkou.

Kvôli vysokej pevnosti nemožno vápenno-pieskové priečkovky Silka skracovať rovnakým spôsobom, ako pórobetónové murivo Ytong

Na úpravu rozmerov je nutné použiť diamantové kotúče v ručnom el. náradí, alebo kotúčovú, vodou chladenú pílu. Oproti Ytongu sa inak robia drážky a otvory pre rozvody energie a vody – drážky a zásuvky je lepšie vyfrézovať pomocou elektrického náradia, nie ručnou drážkovačkou, ako je to pri Ytongu.

Kotvenie bremien do vápennopieskových priečok

Je ľahké, a navyše na jeden kotviaci bod môžete zavesiť často rovnako ťažké bremená, ako napr. v betóne. Pri vŕtaní vždy používajte vrtáky a hmoždinky, ktoré sú vhodné do betónu.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama