Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Neobyčajný dom pod Tatrami: tradičné formy s kreatívnym kontrastom prírodných materiálov

Zverejnené: 19. 3. 2022

Rodinný dom vo Východnej upúta pozornosť na prvý pohľad a je to skutočný originál. Majitelia totiž ako prví na Slovensku pri jeho stavbe použili prevetrávanú fasádu Diagonal 2H. Dom je navrhnutý tak, aby tvarovo zapadol do existujúcej zástavby, prispôsobil sa miernemu kopcu, využil čo najviac slnečných tepelných ziskov a v lete sa neprehrieval.

Dom, ktorý žiari moderným dizajnom v tradičnej podtatranskej obci, je autorským dielom majiteľky. Navrhli ho, a čiastočne aj zrealizovali, projektový inžinier v automatizácii a architektka. Je to na ňom poznať nielen zvonku, ale aj pri pohľade na detaily.

„Pri stavbe domu sme chceli využiť funkciu prevetrávanej fasády, aby sa nám v lete neprehrieval a aby „dýchal“. Už na začiatku sme mali vymyslený typ konštrukcie, ale hľadali sme spôsob a patent, ktorý by bol jednoduchý na realizáciu, dostupný a spĺňal naše požiadavky. Už počas realizácie sme priamo na stavbe konzultovali s obchodným zástupcom Knauf Insulation aj zateplenie strechy. Spomenuli sme mu našu víziu riešenia prevetrávanej fasády a ponúkol nám systém Diagonal 2H, celkom sa nám to riešenie zapáčilo,“ hovorí majiteľ Ľubo.

Rozhodli sa, že idú do toho, hoci to predstavovalo značné riziko. Nikto pred nimi totiž na Slovensku takýto typ konštrukcie na rodinnom dome nerealizoval a tak sa u nás nemali s kým podeliť o skúsenosti, detaily i výsledky riešenia po čase užívania domu s týmto druhom zateplenia. Dostali síce kontakt na stavbára z Česka, kde je týchto inštalácií viac, ale nakoniec si to majitelia urobili svojpomocne.

Predchádzalo tomu ale nespočetné množstvo kreslenia detailov a možností, aby so spomínaným typom zateplenia dosiahli vizuálne to, čo si navrhli. A podarilo sa.

„Montáž bola jednoduchá, problémové detaily hlavne okolo okien, vo výklenkoch a na úzkych plochách sme, zdá sa, vyriešili s minimalizovaním tepelných mostov.“ dodáva majiteľ. Keďže v dome bývajú už tretiu zimu, od augusta 2019, čas a klimatické podmienky ich riešenie preverili. Prevetrávaná fasáda Diagonal 2H je však súčasťou celého premysleného komplexného riešenia.

Vonkajší obal domu je kombináciou dvoch klasických obvodových stien s omietkou a dvoch s prevetrávanou fasádou, ktoré na povrchu prekrývajú drevené obklady a falcovaný hliníkový plech, ktorý plynule prechádza na šikmú strechu ako strešná krytina. Majiteľka vložila do svojho návrhu jasnú formu Škandinávie s množstvom prírodných materiálov.

Dom je prispôsobený terénu medzipodlažiami, čo zabezpečuje priamy vstup a dennú zónu napojenú na terasu vo výške vhodnej na plnohodnotné využívanie dvora. Počas navrhovania domu bolo potrebné urobiť základné prepočty tepelných ziskov, ako sa v danej lokalite pohybuje Slnko v každom ročnom období.

Podľa svetových strán sú navrhnuté aj okná z každej svetovej strany, aby získali čo najviac tepelných ziskov, ale neboli zároveň prehnaným zdrojom ochladzovania interiéru v dňoch bez slnečných lúčov.

„Bývame na severe Slovenska, kde je vykurovacia sezóna pomaly 10 mesiacov, ale nám stačí zapnúť vykurovanie začiatkom novembra. Dovtedy si dom sám vykompenzuje udržanie príjemnej teploty, pokiaľ vonku neklesne teplota pod nulu na dlhšie ako 3 – 4 dni,“ vysvetľuje majiteľ.

Efektná falcovaná krytina nemá len estetickú funkciu. „Na severnej strane domu máme parkovisko, takže sme tam uvažovali nad povrchovou úpravou, ktorá by bola zmývateľná. Keďže je tam fasáda vystavená výfukovým plynom, nečistote z kolies a snehovej čľapkanici, nechceli sme, aby bola hneď znečistená, čo by v prípade omietky bola“ hovorí majiteľka a ako ďalej dodáva, plech v spojení s prevetrávanou fasádou sa ukázal ako ideálne riešenie, dá sa za pár minút vystriekať vodou a je čistý.

„Falcovaný hliníkový plech je oproti oceľovým o niečo drahší, má však lepšiu odolnosť a dlhšiu životnosť. V tomto prípade nebolo prioritou ekonomické hľadisko ale dôležitejšia bola kvalita riešenia.“

S tepelným komfortom v dome sú majitelia nad mieru spokojní. Dom sa neprehrieva, zabezpečuje to aj kompaktná „obálka“ s minimalizovaním tepelných mostov. Severnú, ako aj celú západnú stranu navyše chráni prevetrávaná fasáda s minerálnou izoláciou Mineral Plus v hrúbke 160 mm, ktorá prechádza aj na strechu, kde je použitá izolácia Unifit 032 v hrúbke 400 mm.

Na východnej a južnej strane je použitá izolácia Smartwall s hrúbkou 200 mm z dôvodu prekrytia masívnejších železobetónových prekladov. Vrchná vrstva je silikónová omietka v kombinácii s drevom. Drevohliníkové okná s izolačným trojsklom sú ďalším designovým prvkom s udržateľným prístupom, z interiéru príjemný drevený vzhľad a z exteriéru bezúdržbovú hliníkovú kapotáž.

„Majú zvýšený koeficient priepustnosti svetla, takže prinášajú v zime väčšie tepelné zisky. V lete sú k dispozícií exteriérové žalúzie, ktoré prebytočné teplo udržujú z vonkajšej strany,“ vysvetľujú majitelia. Na vykurovanie a prípravu teplej vody využívajú plynový kondenzačný kotol a v obývačke krb pre príjemnú atmosféru i občasné vykrytie zníženej vnútornej teploty.

Interiér domu si majitelia domu navrhli nadčasovo a funkčne tak, aby sa hlavne oni cítili príjemne a s odstupom času hovoria: „Nenachádzame tu nič, čo by sme chceli zmeniť, dom nám slúži na 100% páči sa nám a cítime sa tu veľmi dobre.“ Nájdeme tu aj tradičné tatranské prvky: „Miestami vyzerá ako chata a miestami ako dom. Preto ho s úsmevom voláme chatodom.“ hovorí majiteľka.

V podobnom duchu sa nesie aj domček v záhrade. V jednej časti je priestor na náradie a pod ním pivnica na zeleninu. V druhej časti je sauna s efektnou pergolou a lavičkou na posedenie. Na strechu domčeka využili zelenú strechu – vodozádržný systém, strešný substrát a vegetačný koberec z rozchodníkov.

„Rozchodníky sú mimoriadne odolnými rastlinami aj v náročných klimatických podmienkach, sú estetické, zlepšujú mikroklímu nasávaním oxidu uhličitého a ak by boli cenovo dostupnejšie, určite by pokrývali omnoho viac striech. Chceli sme aspoň týmto malým priestorom optimalizovali zadržiavanie a využívanie dažďovej vody,“ dodáva na záver majiteľka domu.

Autor: Ing. arch. Lucia Profant
Realizácia: apríl 2018 – august 2019
Diagonal 2H a tepelné izolácie: Knauf Insulation

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Knauf
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama