Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Nepodceňte vonkajšie osvetlenie

Zverejnené: 16. 8. 2019

Externé osvetlenie nie je len záležitosťou letných mesiacov. Správne zvolené svietidlá vám poslúžia celoročne. Kvalitné vonkajšie osvetlenie zvýši nielen komfort pri vašom pobyte na terase a záhrade, ale tiež poskytuje väčšie bezpečie pred úrazom aj vykradnutím domu.

U vonkajších svietidiel je potrebné dbať na niektoré parametre, ako je ochrana krytia alebo uhol vyžarovaného svetla. Ochranu krytia vyberajte podľa umiestnenia svietidla. Pokiaľ inštalujete svietidlo pod striešku, terasu či altánok, postačí vám ochrana krytia IP 43, čo značí ochranu proti atmosférickej vlhkosti a prachu. Pokiaľ budete svietidlá inštalovať pod šíre nebo, zvoľte osvetlenie s ochranou krytia aspoň IP 55. Tento stupeň ochrany značí odolnosť voči striekajúcej vode. Pokiaľ budete mať svietidlá zabudované do zeme, alebo v okolí bazénu, siahnite po svetlách aspoň s ochranou IP 65. To značí ochranu proti ponoreniu do vody.

Skvelým pomocníkom pre exteriérové osvetlenie sú pohybové čidlá. Nielen, že vďaka nim ušetríte mnoho elektrickej energie, ale navyše vám pomôže odradiť prípadných zlodejov. Užitočné sú tiež súmrakové čidlá, ktoré osvetlenia aktivujú po zotmení.

Možnosti osvetlenia

Ku dverám a k bránam

Vyberte svietidlo tak, aby bol tok svetla dostatočný a zvládol osvetliť zámok. To vám ušetrí veľa starostí so strefovaním sa do kľúčovej dierky. V tomto prípade je rozhodujúce umiestenie daného svietidlá. Môže sa jednať o nástenné aj stĺpové svietidlo.

Na prístupovú cestu, ku garáži

Osvetlenie nemusí byť intenzívne, ale pre dobrú prehľadnosť terénu je vhodné viac svietidiel pozdĺž trasy. Vyberajte tak, aby vám svetlá po ceste príliš neoslňovali. Odporúčame obstarať si pojazdové svietidlá, ktoré sú veľmi odolné a zároveň nenarušia vzhľad okolia. Ďalšou možnosťou je stĺpikové osvetlenie pozdĺž cesty. Tieto svietidlá vám zabezpečia bezpečnú cestu okolo domu a z garáže. Rovnako tak vozidlu vjazd do garáže. Voľte čo najúspornejšie svietidlá, ktoré môžu svietiť celú noc.

Na fasádu domu

U osvetlenia fasády volíme medzi funkciou bezpečnostnou a architektonickou. Pre bezpečnostné osvetlenie volíme zvyčajne reflektorové, smerové svietidlá s dostatočným svetelným výkonom. Vhodné je umiestniť svietidlá tak, aby neoslňovali osoby v dome, ale naopak aby pôsobili prekvapivo na prípadných votrelcov v okolí domu (pri použití pohybových čidiel). V prípade architektonického osvetlenia je výber svietidiel a ich umiestenie ovplyvnené architektúrou budovy. U rodinných domov volíme diskrétnejšie osvetlenie, ktoré často plní niekoľko funkcií ako napríklad osvetlenie vstupu, osvetlenie komunikácie pozdĺž domu atď. V prípade, že by ste zvolili svietidlo s ostrým a kontrastným svetlom, ktoré osvieti jediný bod v exteriéri, bude zvyšok priestoru pôsobiť príliš tmavo. Preto je dobré siahnuť po takom svietidle, ktoré má dobrý mäkký rozptyl svetla a vytvorí malebnú atmosféru.

Záhrada

Do záhrady oceníte najviac stĺpikové svietidlá, ktoré žiaria nad úrovňou záhrady. Tu je priestor pre dekoratívne osvetlenie, ktoré dodá vašej záhrade to pravé kúzlo. Pre podčiarknutie obrysov chodníčkov a záhonov sú veľmi obľúbené extrémne odolné LED pásiky, ktoré vašu záhradu nádherne ožiaria rôznofarebným svetlom. Pri osvetlení bazénov môžete využiť bazénové steny, ktoré bazén nádherne osvetlia alebo po obvode. Okolo bazénu myslite na zvýšenú ochranu krytia aspoň IP 65.

Pokiaľ zeleň nie je ešte narastená, je potrebné pamätať na budúcnosť a svetlá inštalovať podľa toho, ako očakávame, že sa bude záhrade v nasledujúcom období meniť.

Súvisiace články:

Ako vybrať osvetlenie
Ako vytvoriť krásnu terasu? Poradíme Vám

Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama