Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Nová termokamera testo 870 – pre mužov činu

Zverejnené: 2. 2. 2014

Nová termokamera testo 870 je špeciálne navrhnutá v spolupráci s užívateľmi. Jej prednosťou je jednoduchá obsluha, robustnosť a vysoká kvalita snímok.

Termokamery môžu byť prevádzkované predovšetkým v oblasti priemyslovej údržby, v stavebníctve, v kúrenárstve a v správe budov (facility manažmente).

Prednosti termokamery

Pri vývoji novej termokamery sa brala do úvahy hlavne jej jednoduchá obsluha. Termokamera je ihneď po zapnutí pripravená k použitiu. Už nie je potrebné manuálne ostrenie snímku. Termografický snímok je zaostrený od 0,5 metra do nekonečna. Reálny snímok 3,1 MegaPixelov je súčasťou modelu testo 870-2.

Termokamera testo 870
Termokamera testo 870

Teplotná citlivosť termokamery testo 870 je nižšia než 0,1 °C, čo je jedným z najdôležitejších parametrov pri zobrazovaní miest s malým rozdielom teplôt. Táto teplota je dostatočná pre väčšinu aplikácií.

Termokamera testo 870 neznižuje štandard v termografii a preto je tento modelový rad vybavený štandardným mikrobolometrickým detektorom s rozlíšením 160 × 120 pixelov. Vďaka patentovanej technológii SuperResolution je možné obstaranie snímok s rozlíšením 320 × 240 pixelov.

Funkcia SuperResolution využíva prirodzeného chvenia ruky užívateľa termokamery a súčasného obstarania sekvencie termografických snímok. Snímky sú uložené do jedného súboru a vďaka pohybu je každý nepatrne posunutý. Na detektore termokamier sú vždy jednotlivé pixely oddelené medzerou, ktorá tu musí byť z dôvodu zabránenia prestupu tepla z jedného pixela na druhý. V týchto medzerách sa však teplota nemeria. Vďaka posunutiu jednotlivých snímok je možné zo sekvencie zložiť snímok s vyšším rozlíšením, pretože sa aktívna časť pixelov presunie do medzery a tu sa znovu zmeria hodnota teploty.

Pre prácu v interiéri budovy je veľmi dôležitý dostatočne veľký zorný uhol termokamery. Veľký zorný uhol je dôležitý predovšetkým preto, aby snímok zaznamenal primerane veľkú oblasť, v ktorej sú rozdiely teplôt dobre viditeľné. Zorný uhol termokamery testo 870 je 34 ° × 25 °.

Jednoduchá obsluha však nie je všetko, dôležité je tiež jednoduché vyhodnotenie. Preto sú termokamery testo 870 vybavené funkciou, ktorá umožňuje uloženie snímku v štandardnom formáte JPEG. Vďaka tomu je možné snímky jednoducho vyčítať z termokamery a okamžite ich napríklad odoslať e-mailom alebo uložiť do databázového systému.

Aplikácie v stavebníctve

Termokamera testo 870 je ideálnym prístrojom pre meranie z interiéru budovy. Vďaka vnútornému meraniu je nastavenie termokamery jednoduché a nie je toľko závislé na počasí. Termokamery umožňujú jednoduchú kontrolu stavebných detailov, ako sú rohy, prevedenie inštalácie okien a tiež rozvodov kúrenia a klimatizácií. Každá zmena povrchovej teploty je pre termokameru testo 870 jednoducho detekovateľná. Častou aplikáciou je tiež kontrola miest s problematickou vlhkosťou. Voda obsiahnutá v stavebnej konštrukcii spôsobuje zníženie povrchovej teploty vplyvom odparovaní. Takéto zmeny teploty sú termokamerou jednoducho odhaliteľné.

Termokamery testo umožňujú tiež zobrazenie miest, kde vedú rozvody kúrenia a TÚV. Princíp zobrazenia je založený na tom, že teplota na povrchu je ovplyvnená prechádzajúcim médiom a termokamera zmenu povrchovej teploty jednoducho zobrazí. Vďaka tomu je možné zobraziť miesta, kde vedú hady podlahového kúrenia alebo rozvody vody. V prípade úniku je možné tieto miesta lokalizovať oveľa presnejšie, pretože unikajúca voda zhoršuje tepelnoizolačné vlastnosti materiálu, v ktorom je obsiahnutá a to spôsobí znateľné teplotné rozdiely na povrchu podlahy alebo steny.

Jednoduchá a rýchla detekcia miesta úniku vody z podlahového kúrenia
Jednoduchá a rýchla detekcia miesta úniku vody z podlahového kúrenia

Kontrola vzduchotechniky

Vyústky zo vzduchotechniky prinášajú do miestnosti chladný vzduch v letnom období a teplý vzduch v zimnom období. Vďaka prúdiacemu vzduchu zmení vyústka vzduchotechniky svoju teplotu na základe teploty tohto vzduchu. Takto je možné termokamerou testo 870 kontrolovať teplotu vzduchu vychádzajúceho z výustky, alebo zistiť, ktoré výustky nie sú v prevádzke. Teplota nepoužívaných alebo uzavretých výustiek bude zhodná s teplotou jej okolia.

Kontrola vzduchotesnosti

Tesnenie dverí a okien pri svojej nesprávnej funkcii prepúšťa v zimnom období vonkajší chladný vzduch do interiéru. To má za následok vyššie náklady na vykurovanie a vyššiu záťaž pre životné prostredie. Prúdiaci vzduch ochladí priľahlé objekty, ako sú rámy, parapety, prahy, alebo zárubne. Termokamery testo 870 dokážu túto zmenu teploty odhaliť a vďaka tomu upozorniť užívateľov na nedostatočné zatesnenie. Meranie je urobené veľmi jednoducho a vďaka jednoduchej obsluhe termokamery je tiež jej nastavenie veľmi jednoduché.

Nefunkčné tesnenie u evakuačných dverí
Nefunkčné tesnenie u evakuačných dverí

Skladba konštrukcie

Termokamery testo 870 majú dostatočnú teplotnú citlivosť, ktorá je nižšia než 100 mK. Môžu tak byť použité pri kontrole stavebnej konštrukcie. Budovy sú stavané z najrôznejších materiálov, z ktorých každý má iné tepelnoizolačné vlastnosti a tepelnú kapacitu. Vďaka rôznorodosti materiálov je povrchová teplota vždy ovplyvnená použitými materiálmi. S termokamerou tak môžeme jednoducho kontrolovať rôzne kotvy, vence, vzpery alebo výstuže. Termokamera spravidla pomôže v určení, v ktorých skrytých miestach sa výstuže vyskytujú a koľko ich je.

Termokamera jednoducho nájde kovový skelet aj v pasívnom dome
Termokamera jednoducho nájde kovový skelet aj v pasívnom dome

Elektroinštalácia

Termokamery testo 870 boli navrhnuté v spolupráci s užívateľmi tak, aby umožňovali všestranné využitie v oblasti stavebníctva a priemyslu. Kontrola elektrických rozvádzačov je jednou z hlavných aplikácií termokamier. Zle dotiahnutá svorka v elektrickom spoji sa pri priechode elektrického prúdu zahrieva vplyvom prechodového odporu. Teploty môžu byť aj tak vysoké, že následne spôsobia miliónové škody v podobe požiaru. Kontrola termokamerou je však veľmi rýchla a umožňuje odhaliť prechodový odpor oveľa skôr, než dôjde k väčšiemu poškodeniu. Zlá svorka sa totiž prejavuje zvýšenou teplotou oveľa skôr, než dôjde k požiaru.

Odhalený prechodový odpor v elektrickom rozvádzači
Odhalený prechodový odpor v elektrickom rozvádzači

Vyhodnocovací software IR soft

Neoddeliteľnou súčasťou termokamery je tiež vyhodnocovací software. Termogramy a reálne snímky sú zobrazené na obrazovke počítača už behom analýzy a automaticky sú prevzaté do termografickej správy. Asistent tvorby správy vedie užívateľa krok za krokom k vytvoreniu jasnej a zrozumiteľnej správy. Sú k dispozíciií rôzne šablóny ako pre krátke správy, tak pre úplnú dokumentáciu. Šablóny obsahujú všetky relevantné informácie o mieste merania, úlohe merania a výsledkoch merania. Okrem toho môže užívateľ využiť vlastnú šablónu, ktorú si môže vytvoriť pomocou Dizajnéru správy.

Vyhodnocovací software IR soft umožňuje vytvorenie niekoľkostránkovej správy pre kompletnú dokumentáciu meraní a vyhodnotení aj porovnanie viacerých snímok súčasne
Vyhodnocovací software IR soft umožňuje vytvorenie niekoľkostránkovej správy pre kompletnú dokumentáciu meraní a vyhodnotení aj porovnanie viacerých snímok súčasne

Behom vyhodnocovaní sú užívateľovi k dispozícii napríklad tieto analyzačné funkcie:

  • nastavovanie rôznej emisivity a odrážaných teplôt materiálov od obrazových oblastí až po jednotlivé pixely,
  • funkcia histogram ukazuje rozloženie teploty v oblasti snímky,
  • teplotný rez slúži k analýze teploty po krivke,
  • je možné nájsť a zvýrazniť body s prekročenou alebo podkročenou kritickou teplotou,
  • môže byť zvýraznené rozmedzie teplôt,
  • neobmedzená sústava bodov môže byť označená a k nim uvedené poznámky.

Vyhodnocovací software umožňuje tiež prepnutie termogramu do vlhkostného snímku. V každom bode snímku je potom uložená hodnota povrchovej relatívnej vlhkosti. Zobrazenie povrchovej relatívnej vlhkosti v najbližšom okolí povrchu objektu prináša informácie o nebezpečenstve vzniku plesní. Vedecké štúdie dokazujú, že zdraviu škodlivé plesne potrebujú ku svojmu rastu relatívnu vlhkosť začínajúcu na cca 80 %. Plesne, ktoré majú v obľube suché prostredie, rastú už od cca 65 % relatívnej vlhkosti. Termokamery od spoločnosti Testo odhalia na svojom displeji miesta s rizikom vzniku plesní, ako sú stropy, steny, múry, alebo kúty miestností: ohrozené oblasti sa zobrazia na červeno, bezpečné miesta sú potom zobrazené v zelenej farbe.

Autor: Ing. Jaroslav Kmoch
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama