Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Nový komín HELUZ SMART v popredí záujmu odborníkov

Zverejnené: 22. 10. 2022

Komín HELUZ SMART, ktorý po novom rozširuje sortiment svojho výrobcu, oslovil odbornú porotu na veľtrhu FOR ARCH. Udelila mu ocenenie Grand Prix.

Na stavebnom veľtrhu FOR ARCH, ktorý sa opäť konal v septembrovom termíne v pražských Letňanoch, boli aj tento rok prezentované najmodernejšie technológie a riešenia. Pozornosť budili najmä exponáty prihlásené do súťaže Grand Prix, ktoré odborná porota posudzovala z hľadiska technických parametrov, progresívnej technológie, netradičného nápadu, mimoriadnej kvality za prijateľnú cenu, materiálu, ekológie, energetickej úspornosti i možnosti uplatnenia na trhu.

Presne tieto parametre spĺňa aj nový komín HELUZ SMART, ktorý je ideálnou kombináciou ekonomickej výhodnosti, úspory miesta, jednoduchej inštalácie a univerzálneho využitia. Zároveň je kompatibilný s modernými technológiami domu vrátane rekuperácie. Práve preto sa dostal do hľadáčika porotcov Grand Prix na pražskom FOR ARCHU, ktorí ho nakoniec zaradili medzi víťazov súťaže.

Komín s praktickými rozmermi aj pre malé priestory

Nový komínový komplet HELUZ SMART je so svojimi rozmermi 32 × 32 cm najmenší keramický komín na trhu (oproti tradičným 40 × 40 cm). Komínové teleso pozostáva z obvodového plášťa z jednodielnej brúsenej keramickej tvárnice, do ktorej sa na stavbe vkladá izolovaná izostatická vložka. Tá je z výroby izolovaná, čo znižuje počet krokov pri samotnej montáži, ktorá je tak výrazne rýchlejšia, jednoduchšia a bezpečnejšia. Smart komín je vhodný pre väčšinu bežných spotrebičov s prirodzeným odvodom spalín. Zvládne pevné, plynné aj kvapalné palivá, suchú aj mokrú prevádzku.

Predchodcovia smart komína

Dodajme, že nový smart komín rozširuje rad komínových zostáv spoločnosti HELUZ, ktorý doteraz pozostával z dvoch kompletov. Prvý z nich – IZOSTAT – je tvorený tenkostennými keramickými izostatickými vložkami, tepelnou izoláciou a brúsené tehlové komínové tvarovky. Popri bezpečnom odvode spalín do ovzdušia umožňuje tiež prisávanie vzduchu k spotrebiču. Izostatickú vložku je možné skracovať podľa potreby, aj jej čistenie je jednoduché.

Druhou komínovou zostavou je potom KLASIK, ktorá je považovaná za ekonomický variant. Je kombinovateľná so spotrebičmi s podtlakovou (atmosférickou) prevádzkou a spaľujúca pevné palivá. Je takisto riešením pre rekonštrukcie komínov. Priemer komínových vložiek je 160, 180 alebo 200 milimetrov a nadstrešná výška komína môže v prípade, že je vybavený výstužou, dosahovať až 3,2 metra. Požiarna odolnosť je El 90.

Systémová ponuka spoločnosti zahŕňa tiež doplnkové produkty. Na izoláciu päty komínu sa používajú tehly HELUZ 20 2in1 brúsená v rozmeroch 400 × 200 × 249 milimetrov. K bezpečnému napojeniu parozábrany na komínové teleso potom slúži parotesný prestup tehlových komínov. Jedná sa o dosky z penového skla (takzvané Foamglas), ktoré sa v mieste prestupu nalepujú na teleso spalinovej cesty. Po zlepení dosiek vzniká parotesný, nehorľavý a tvarovo stály prestup o veľkosti 500 × 900 milimetrov (dosky je možné však aj zrezať na požadovanú výšku).

Prehľadná digitálna databanka nielen pre odborníkov

Na záver spomeňme ešte digitálny nástroj zvaný Selektor konštrukcií, ktorý spoločnosť HELUZ vyvinula za účelom zjednodušenia procesu navrhovania. Ponúka náhľad na jednotlivé konštrukcie a ich detaily (rôzne typy a väzby konštrukcií v detaile) na jednom mieste, obsahuje všetky potrebné technické dáta a umožňuje napríklad vyhľadávanie podľa požiadaviek na akustiku či budúcu energetickú náročnosť budovy. Užívateľ má tiež možnosť zobraziť si súčasne až štyri rôzne stavebné prvky či konštrukcie a následne jednoducho porovnať ich jednotlivé parametre.

1) čerpané z materiálov spoločnosti HELUZ

Súvisiace články:

Autor: Bc. Helena Široká 1)
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama