Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Omietka svojpomocne: Ako namiešať správnu maltu

Zverejnené: 12. 8. 2019

Vyrobiť na stanovisku omietkovú zmes zo základných surovín nie je práve ľahké. Minimálne pokiaľ chceme zaručiť správne zloženie, vlastnosti a kvalitu. Dnes našťastie existuje riešenie, ktoré zvládne aj úplný laik. A čo viac. Výsledok bude perfektný a lacný.

Každého asi na prvom mieste napadne tradičný spôsob prípravy omietok a mált z východiskových surovín priamo na stavbe. Z niekoľkých druhov omietok sa rozhodne pre vápenocementový variant a dozvie sa, že na jej prípravu je potrebný cement, hasené vápno (prípadne vápenný hydrát), piesok a voda. Až potiaľto je to jednoznačné, pri následnom pátraní po „správnom“ pomere cementu, vápna a piesku však nastáva problém. Odporúčanie majstrov murárov sa značne líši a pohybuje sa od 1 lopaty cementu + 1 lopaty vápna + 3 lopaty piesku až po 1 lopatu cementu + 2 lopaty vápna + 6 lopát piesku. A to nehovorím o rozhodovaní medzi haseným vápnom respektíve vápenným hydrátom.

Naše odporúčanie: Zaujíma vás kompletný postup (omietka svojpomocne od prípravy malty po štukovanie) pri realizácií omietky? Navštívte článok Ako na peknú omietku svojpomocne.

Extra tip: Pre bezpečnosť pri práci nezabudnite na kvalitnú pracovnú obuv a oblečenie.

Súčasné požiadavky

Rôzny pomer a rôzna kvalita vstupných surovín pritom zásadne ovplyvňujú nielen to, či bude omietka pri nahadzovaní „držať“ teda predovšetkým jej spracovateľské technické vlastnosti a životnosť. Preto tiež existuje súbor technických noriem STN EN 1015-x, ktorý sa maltovým zmesiam venuje.

Zarovnané platle s omietkou pred nahodením omietky (vľavo) a nahodení a stiahnutí (vpravo)
Zarovnané platle s omietkou pred nahodením omietky (vľavo) a nahodení a stiahnutí (vpravo)

Suché maltové zmesi – ideálne pre omietky svojpomocne

V reakcii na stálu akosť sa od polovice minulého storočia začali v USA a západnej Európe objavovať tzv. „suché maltové zmesi“, ktoré výrazne prispeli nielen k skráteniu času výstavby, ale aj k úsporám v materiálovej oblasti ľudských zdrojov.

Výhodou týchto zmesí je predovšetkým fakt, že sú vyrábané priemyselne v špecializovaných výrobniach, kde sa dbá na to, aby všetky vstupné komponenty boli v správnom pomere a akosti. Je tak zaručené konštantné zloženie malty a tiež akosť výsledných omietok, ktorá je navyše laboratórne testovaná.

Väčšina omietkových a maltových zmesí je dodávaná v suchom stave, pričom čerstvá malta je z nich pripravovaná zmiešaním s predpísaným množstvom vody. Pre malé stavby sa táto zmes predáva v 25kg alebo 40kg vreciach, čo sa bohužiaľ prejavuje vo vyššej cene.

Piesok nie je potrebné kupovať vo vreciach

Našťastie dnes existujú riešenia, kedy si vo vreciach kúpime len maltovú zmes bez piesku a piesok dovezieme na stavbu zvlášť, zvyčajným spôsobom – na korbe nákladného auta. Pod názvom Multibat PLUS ho vyrába cementáreň v Čížkoviciach (asi 5 km od Lovosíc, ČR).

Príprava malty na omietanie je už jednoduchá. Zmiešame napr. Multibat PLUS s pieskom v pomere 1 : 6 a následne do miešačky pridáme vodu do požadovanej konzistencie, zvyčajne 20 litrov na 25 kg Multibatu PLUS (dávka vody je závislá na vlhkosti piesku a konzistencii, ktorú chceme dosiahnuť). Na koniec celú zmes miešame minimálne 3 minúty a je hotovo.

Multibat PLUS je vhodný nielen pre omietky

Univerzálnosť je jednou z hlavných výhod Multibatu PLUS. Vďaka nej Multibat PLUS ponúka široké spektrum použitia: Je ideálnym pojivom pre stavby z tehál alebo kameňa, pre spájanie keramických blokov aj betónových tvárnic. Je určený pre vonkajšie aj vnútorné omietky na novostavby aj pri renovácii fasád.

Z jedného materiálu teda pripravíte či už murovacie malty, tak omietky. Rozdiel je len vo vzájomnom pomere Multibatu PLUS a piesku. Pre murovacie malty pripadá na 1 diel Multibatu PLUS 4,5 dielov piesku, pre omietky zmiešajte 1 diel Multibatu PLUS so 6 dielmi piesku.

Na záver by som vyzdvihol ešte dve veci. Za prvé je to hmotnosť vreca 25 kg, ktorá ušetrí pri manipulácii zbytočnú námahu. Za druhé potom ochranná fólia proti vlhkosti vo vnútri papierového vonkajšieho obalu vrece, ktorá značne predlžuje skladovateľnosť. Zatiaľ, čo cement v bežnom papierovom vreci je už tuhý ako kameň, Multibal zostáva stále sypký a použiteľný.

Multibat PLUS stačí premiešať s pieskom a vodou
Multibat PLUS stačí premiešať s pieskom a vodou

Autor: Jiří Hejhálek ml.
Foto: Archív redakcie
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama