Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 1.5.

Pivovar Proud v Plzni

Zverejnené: 26. 1. 2024

Elektráreň v areáli Plzeňského Prazdroja bola postavená v roku 1905, ako súčasť ambiciózneho projektu architekta Josefa Špalka. Výrobu elektrickej energie pre pivovar a časť mesta zabezpečovala až do roku 1995. Za toto obdobie prešiel objekt viacerými zmenami technológie. Najhoršie sa na stave elektrárne prejavili roky komunistického režimu, kedy sa z pôvodného “chrámu pokroku“ stala špinavá kotolňa.

Foto: BoysPlayNice

Od roku 2019 sa objekt mení na malý pivovar s plánovanou produkciou desaťtisíc hektolitrov ročne. Aktuálne je uzavretá prvá fáza projektu. Stavbu sa podarilo staticky a technicky zabezpečiť, nainštalovať technológiu do jednej z hál a následne sa rozbehla produkcie piva v jednej z hál.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Pokračovanie projektu, ktoré počíta s realizáciou sály s kapacitou 500 návštevníkov je vo fáze projektovej prípravy. V budúcnosti čakajú návštevníkov v priestore bývalej strojovej haly koncerty, výstavy, prednášky, festival minipivovarov alebo “len” ochutnávky stálic a noviniek z pohárov s logom Proud.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Leitmotívom rekonštrukcie je podľa slov architektov “hľadanie hranice a celkové pochopenie minulej a budúcej funkcie budovy - dovoliť si zbúrať hodnotné, odolať zbytočnej reprodukcii pôvodných foriem, hľadanie dostatočne kvalitných náhrad, skĺbenie súčasnej technológie s možnosťami objektu. Prijatie myšlienky, že staviame primárne výrobný, funkčný objekt. Jednoducho pivovar, nie galériu."

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Návrh pražského ateliéru Mimosa Architekti zachováva dobové prvky, ktoré dávajú zmysel aj pre dnešné využitie. Jeho podstatnú časť tvorí náprava toho, ako sa s objektom zaobchádzalo v čase po druhej svetovej vojne.

Architekti šetria výraznými gestami, ktoré nájdeme iba v najvýznamnejších polohách. Patrí medzi nich nový vstup do objektu, akcentovaný veľkorysým vonkajším schodiskom a presklenie hlavného štítu s priehľadom do výroby. “V interiéri plánujeme využiť vybavenie pôvodnej elektrorozvodne aj mostový žeriav a ďalšie objekty a povrchy,” dodávajú architekti.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Adresa: U Prazdroje 64/7, Plzeň, Česká republika
Web: www.pivovarproud.cz
Investor: Plzeňský Prazdroj
Projekt: 2019
Realizácia: 1. fáza 2022
Zastavaná plocha: 2990 m²
Vizualizácie: mvize visualisation

Zdroj: https://www.archiweb.cz/b/pivovar-proud

Autor: Mimosa architekti | Petr Moráček, Jana Zoubková, Pavel Matyska, Dalibor Pospíšil
Foto: BoysPlayNice

Tématické odbory

reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama