Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Pod rúškom experimentu: témou aktuálneho vydania časopisu INTRO je textil

Zverejnené: 30. 7. 2022

Membránová architektúra, transparentné fasády, poddajné štruktúry, snová atmosféra aj rýdza účelovosť. Nové číslo časopisu INTRO zamerané na textil, predstaví čitateľom unikátne tuzemské i zahraničné realizácie – od experimentálneho projektu v Ekvádore až po provizórne ubytovanie v Poľsku. Zakúpiť si ho môžete už teraz.

Vyhliadka uprostred ekvádorských lesov, tvorená drevenou konštrukciou so zastrešením z textílie napustenej vysokopevnostnou cementovou maltou.

Vyhliadka uprostred ekvádorských lesov, tvorená drevenou konštrukciou so zastrešením z textílie napustenej vysokopevnostnou cementovou maltou, upúta čitateľov už pri pohľade na obálku júlového vydania. Experimentálnemu dielu štúdia Al Borde sú venované strany 6 až 15, na zvyšných 118 stranách nájdete napríklad rozhovor s brooklynskými architektmi SO – IL, na ktorý nadväzuje ich projekt mestského bývania budúcnosti, ďalej sa dočítate o novej budove Textilnej akadémie NRW alebo o schodisku v srdci Barcelony, ktoré navrhlo štúdio architekta Kenga Kumy a ktoré je zahalené do závesu z hliníkových retiazok pripomínajúce rybársku sieť.

Ďalším takýmto experimentom môže byť aj spôsob zastrešenia chalupy vo Vojtechove (Olomouc), kde sa architekt a zároveň majiteľ objektu rozhodol použiť ako strešnú krytinu nepremokavú textíliu. „Z podkrovia sa stalo miesto na prenocovanie, kde je možné vnímať denné svetlo, počuť vietor a návštevník sa môže nechať ukolísať hrou dažďa,“ hovorí autor projektu Adam Lacina.

Inou cestou v oblasti architektúry sa vydal aj japonský architekt Šigeru Ban, ktorý stratil zmysel v práci pre privilegovaných a bohatých klientov a miesto toho začal hľadať lacnejšie riešenia nezaťažujúce životné prostredie. Jedným takým je aj akýsi deliaci systém, slúžiaci na vytvorenie dočasného bývania pre ľudí, ktorí sa napríklad v dôsledku vojny ocitli bez strechy nad hlavou.

Pozornosti neunikne ani rekonštrukcia priestoru povrazníctva na pražskom Újezde, za ktorej návrhom stojí česká dvojica Magdalena Rochová a Radek Jaroušek. „Povrazy poskytujú mnoho možností a nápadov. Pri návrhu pre nás ale bolo dôležité, aby sme interiér týmito nápadmi nezahltili,“ hovoria architekti. Pripravený je pre vás aj rozhovor s Milošom Kopřivou o membránovej architektúre a množstvo ďalšieho.

Viac na: www.intro.cz

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: INTRO - časopis o architektúre

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama