Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Podľa novej legislatívy musia byť novostavby úspornejšie. Energie ušetrí kvalitná izolácia domu

Zverejnené: 10. 12. 2021

Nová legislatíva výrazne zmenila požiadavky na výstavbu nových budov a rekonštrukcie tých existujúcich. Cieľom legislatívnej úpravy je zníženie spotreby energií a čo najväčšia šetrnosť k životnému prostrediu. Novinka, ktorá sprísňuje parametre energetickej náročnosti budovy, sa týka či už rodinných, tak aj bytových domov, vzťahuje sa ale napríklad aj na administratívne budovy. Jedným zo spôsobov, ako splniť nové stavebné legislatívne pravidlá a zároveň ušetriť nemalé finančné náklady, je zaistiť čo najlepšiu izoláciu stavby. Zamedziť tepelným únikom je možné navyše aj ekologicky, použitím minerálnej izolácie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov.

Pri výstavbe nového domu budú od nového roku kladené väčšie nároky na stavebníka. Ten bude musieť spoločne s architektom, projektantom a energetickým špecialistom zvážiť všetky aspekty nového nariadenia a optimalizovať niekoľko premenných. Veľký vplyv má typ pozemku. Ideálne je, keď umožňuje orientáciu presklených plôch na juh, juhozápad alebo na juhovýchod. Súčasne s tým by tieto plochy nemali byť tienené zástavbou, zeleňou či terénom. Novostavba by mala mať kompaktný tvar. Členitý bungalov bude vždy menej úsporný ako jednoduchý kváder (pokojne aj so šikmou strechou). Dôležité je vhodné rozloženie dispozície z hľadiska tepelných zón, tj obytné zóny na oslnené strany, technické a komunikačné priestory na sever. Kvalitne zaizolovaná obálka budovy s optimalizovanými tepelnými mostmi môže značne znížiť spotrebu domu. Štandardom sú okná s trojsklami. Dom by mal byť neprievzdušný, čo sa overuje tzv. Blower door testom. Pokiaľ niektorý z vyššie uvedených aspektov nie je ideálny (napr. pozemok s jedinečným výhľadom na sever), je možné energetickú náročnosť budovy vylepšiť použitím riadeného vetrania s rekuperáciou, ekologickejším zdrojom tepla a prípadným využitím obnoviteľných zdrojov energie. Aj napriek tomu, že sa tieto podmienky môžu zo začiatku zdať príliš zložité, v dlhodobom časovom horizonte sa majiteľom a užívateľom domu vrátia vo výrazných finančných úsporách za energie.

URSA GLASSWOOL
URSA GLASSWOOL

Vhodne zvolená izolácia – kľúč k úsporám energie a útulnému prostrediu

Z ekonomického hľadiska a z hľadiska dostupnosti sa najúčinnejším opatrením ukazuje kvalitné zateplenie obálky budovy. Množstvo energie, ktorá sa ušetrí použitím kvalitnej tepelnej izolácie, vysoko prevyšuje množstvo energie spotrebovanej na jej výrobu, prepravu a inštaláciu. „Najviac tepla sa z neizolovaných alebo zle izolovaných budov stráca stenami, konkrétne 25 až 40 percent, ďalej strechou - 25 až 30 percent a podlahou - 10 až 15 percent. Tepelnou izoláciou sa teplo udrží v dome a jeho obyvateľom tak ušetrí energiu, prípadne účty za ňu. Zateplenie budovy prináša jej užívateľovi aj príjemný komfort bývania. Predpokladom je ale správne zateplená obálka budovy, vďaka ktorej sa minimalizuje nebezpečenstvo kondenzácie vodných pár a následného rastu plesní. Zateplenie prinesie aj celoročný tepelný komfort v dome. To znamená, že v zime v ňom bude panovať príjemné teplo, zatiaľ čo v lete sa zníži prehrievanie interiéru,“ hovorí architektka Tereza Vojancová zo spoločnosti URSA, popredného výrobcu a distribútora tepelných izolácií.

Úniky tepla v dome

Kvalitne zateplený dom si vyžaduje dôkladnú prípravu a aplikáciu izolácie na všetkých miestach, kde môže teplo unikať. Konkrétne sa treba zamerať na izoláciu spodnej stavby domu, podláh, priečok, stropov a podhľadov, fasády a strechy (ako plochej, tak šikmej). Je dôležité vybrať izoláciu, ktorá sa hodí pre danú aplikáciu. „Napríklad na zateplenie podlahy, ktorá je celoročne vystavená nízkym teplotám vzhľadom na terén, v ktorom sa nachádza, je vhodné použiť tepelnoizolačné dosky z extrudovaného polystyrénu URSA XPS. Zatiaľ, čo súčasťou izolácie šikmej strechy musí byť parotesniaca vrstva, či už parobrzda alebo parozábrana URSA SECO,“ dodáva Tereza Vojancová.

Väčšia hrúbka izolácie tvorí len zanedbateľnú časť nákladov

Pre čo najefektívnejšie zateplenie domu nie je vhodné podceňovať hrúbku izolácie. Nezriedka stavebníci volia radšej menšiu hrúbku s tým, že ušetria finančné náklady. Opak je ale pravdou. „Navýšenie hrúbky izolácie má minimálny vplyv na celkovú cenu celého zateplenia, napríklad v porovnaní s cenou práce a doplnkových komponentov. Zateplenie, ako jedno z mála opatrení, ale šetrí náklady po celú dobu životnosti domu bez ďalších dodatočných nákladov, na rozdiel napríklad od technológií,“ uvádza Tereza Vojancová.

Hrúbka izolácie sa odvíja od účelu použitia, ktorý je buď tepelnoizolačný, alebo akustický. Tepelná izolácia sa obvykle realizuje s 20 až 46 centimetrovou hrúbkou minerálnej izolácie. Na akustickú izoláciu bude dostačujúca hrúbka izolácie zhruba 10 cm.

URSA PUREONE
URSA PUREONE

Minerálna izolácia šetrná k prírode

Pri výbere minerálnych izolácií je možné zohľadniť aj ekologický aspekt, ktorý zvýši šetrnosť domu k životnému prostrediu. Minerálna izolácia spoločnosti URSA sa vyrába z recyklovaných materiálov, tie sú v nej obsiahnuté z viac ako 90 percent. Sedemdesiat percent tvoria sklenené črepy z recyklovaného skla a viac ako dvadsať percent potom piesok. Či už URSA GLASWOOL, tak URSA PUREONE ušetrí za dobu svojej životnosti niekoľko stokrát viac energie, než koľko je potrebné na jej výrobu. Znižujú tak požiarne riziko stavieb a odolávajú hluku.

O spoločnosti URSA

Spoločnosť URSA SK, s. r. o. úspešne pôsobí na slovenskom stavebnom trhu viac ako 18 rokov a je jedným z predných dodávateľov tepelných, akustických a protipožiarnych minerálnych izolácií. Pevné miesto značky URSA svedčí o tom, že kvalita výrobkov predávaných pod touto značkou má na slovenskom trhu veľký význam. Všetky ponúkané produkty sú prvotriednej kvality. Sú plne recyklovateľné a ani ako odpad nezaťažujú životné prostredie. Spoločnosť URSA patrí medzi členov Asociácie výrobcov minerálnych izolácií, Cech Strechárov Slovenska a Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky. Podrobné informácie týkajúce sa produktov spoločnosti URSA vám radi poskytnú odborníci na zateplenie (tech.poradce@ursa.com).

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy URSA
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama