vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Pohľadové betóny Cemex na oceňovanej Smetanovej lávke v Litomyšli

Zverejnené: 14. 5. 2024

Nová lávka v Litomyšli už žne prvé ocenenie a zároveň odkazuje k slávnemu rodákovi Bedřichovi Smetanovi. Tento rok v marci si pripomíname 200 rokov od jeho narodenia.

Na lávke, ktorá z diaľky pripomína kríž, upúta pyloz z pohľadového betónu

V decembri roku 2022 bola v Litomyšli slávnostne otvorená moderná zastrešená lávka s výťahom spájajúcim dve časti mesta. Nová stavba z pohľadového betónu a ocele nahradila starší už nevyhovujúci nadchod z roku 1981 – pôvodnú železobetónovú lávku cez cestu I/35. Návrh vytvorili Lukáš Ehl a Tomáš Koumar z ateliéru Ehl & Koumar Architekti spolu so statikami Ladislavom Dvořákom a Ladislavom Šaškom. Lávka, ktorá z diaľky pripomína kríž, je osvetlená a ponúka nádherné výhľady do okolia nielen na rieku Loučnú, ale aj na historické jadro Litomyšla. Stavbu z pohľadového betónu zaujímavo oživujú grafiky výtvarníčky Ivany Šrámkovej na kovových častiach pylónu výťahu.

História, pohodlie a atraktivita v jednom

Súčasťou lávky je aj nový výťah zaisťujúci bezbariérové spojenie s centrom mesta a zatraktívňujúci cestu cez rušnú komunikáciu. Zaujímavosťou stavby je napríklad to, že sa jej súčasťou stalo aj historické schodisko a pri stavbe boli znova použité aj kamenné stupne z pôvodnej lávky. Oceľová konštrukcia má šírku cca 2,80 ma je nesená masívnymi piliermi z pohľadového železobetónu.

Smetanova lávka z pohľadového betónu a ocele nahradila starší už nevyhovujúci nadchod cez cestu  I/35 z roku 1981.
Smetanova lávka z pohľadového betónu a ocele nahradila starší už nevyhovujúci nadchod cez cestu I/35 z roku 1981.

Lávka je zastrešená a jej súčasťou je schodisko smerujúce nielen na pôvodné historické schodisko do centra, ale aj k Smetanovmu domu. „Vďaka zvolenej nosnej konštrukcii sme navrhli lávku ako zastrešenú. Chodcom tak poskytuje komfort a ochranu proti nepohode a zároveň ponúka atraktívny priechod medzi korunami stromov nad riekou Loučnou s výhľadmi na mesto. Spolupráca so spoločnosťami Chládek a Tintera a Cemex prebiehala bez problémov a na výsledku je vidieť, že ich práca s pohľadovým betónom baví,” hovorí Tomáš Koumar z ateliéru Ehl & Koumar Architekti.

Lávka ponúka nádherné výhľady do okolia nielen na rieku Loučnú, ale tiež na historické jadro Litomyšla.
Lávka ponúka nádherné výhľady do okolia nielen na rieku Loučnú, ale tiež na historické jadro Litomyšla.

Celý projekt navyše dopĺňa zeleň navrhnutá architektom Mikulášom Vavřínom. Na samotnej oceľovej lávky je potom kovová umelecká inštalácia „Smetana 200” podľa návrhu Aleša Najbrta, ktorá upozorňuje na to, že Litomyšl v roku 2024 oslavuje 200 rokov od narodenia hudobného skladateľa Bedřicha Smetany, takže logicky dostala názov Smetanova lávka.

Nápis „Smetana 200“ od Aleša Najbrta upozorňuje na tohtoročné jubileum 200 rokov od narodenia hudobného skladateľa  Bedřicha Smetanu.
Nápis „Smetana 200“ od Aleša Najbrta upozorňuje na tohtoročné jubileum 200 rokov od narodenia hudobného skladateľa Bedřicha Smetanu.

Lávka získala mnoho ocenení

Stavba, ktorú mala na starosti pardubická firma Chládek a Tintěra, prebiehala od februára do decembra 2022, augustový termín dokončenia sa oproti pôvodnému plánu presunul kvôli vojne na Ukrajine a nedostatku materiálu o štyri mesiace. „Postupne sme na stavbe používali tri rôzne druhy betónu, základové a nad cestou odolné betóny. Jedinou komplikáciou bol fakt, že sme museli nabiehať z námestia, takže to nebolo logisticky úplne jednoduché,“ opisuje priebeh stavby Vroclav Harašta z obchodného oddelenia Cemex.

Zaujímavosťou stavby je napríklad to, že sa jej súčasťou stalo aj historické schodisko.
Zaujímavosťou stavby je napríklad to, že sa jej súčasťou stalo aj historické schodisko.

Architektonická kancelária Ehl & Koumar architekti získala za tento počin niekoľko ocenení: Stavba roku Pardubického kraja, Stavba roka, GRAND PRIX ARCHITEKTOV - Národná cena za architektúru 2023 kategórie urbanizmus a Hlavnú cenu v súťaži Česká cena za architektúru.

Spoločnosť Cemex sa nedávno podieľala aj na rekonštrukcii areálu pardubických Winternitzových mlynov, pre ktoré sa použil špeciálny prefarbený betón, ktorého receptúry sa začali v pardubickom laboratóriu Cemex vyvíjať už na jar 2021.

Autor: Cemex Czech Republic
Foto: Věra Hejhálková, DiS.
reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama