Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Pomocou 3D modelov fasádnych prvkov zhmotňujeme predstavy zákazníka a zjednodušujeme proces výroby

Zverejnené: 5. 12. 2019

Spoločnosť Ruukki je známa inováciami a snahou o neustále zlepšovanie služieb. Ako jeden z mála výrobcov fasádnych systémov vytvára pre zákazníkov 3D vizualizácie detailov. Vďaka nim si lepšie predstavia, ako bude vyzerať ich budova s fasádnymi produktami Ruukki.

S technickým špecialistom zo spoločnosti Ruukki Martinom Valešom sme sa rozprávali o výhodách, ktoré 3D modely prinášajú Dostali sme sa tiež k tomu, aký je rozdiel medzi pojmami 3D modelovanie a BIM. „Podstatné je, že vďaka moderným technológiám môžeme zjednodušiť prácu nielen sebe, ale hlavne našim klientom,“ hovorí Martin Valeš.

Čo je to BIM?

Informačný model budovy BIM (Building Information Model) si môžeme predstaviť ako maketu, ktorá dokumentuje tvorbu a správu budovy. Sprevádza stavbu v celom životnom cykle – od plánovania, návrhu, projektovania, výstavby, správy až po prípadnú demoláciu. Výhodou BIM je prítomnosť všetkých potrebných informácií na jednom mieste. Akékoľvek zmeny a úpravy sa zobrazia vo všetkých častiach modelu naraz.

Existuje rozdiel medzi BIM a klasickým 3D modelom?

Áno, BIM na rozdiel od 3D modelovania pracuje napríklad aj s cenou. Pri systémoch, ktoré predáva Ruukki, je však cena samostatný proces. Existuje veľké množstvo kombinácií, použitých materiálov a farieb, ktoré majú rôznu cenu. Preto nie je možné cenotvorbu pre BIM jednoznačne určiť. Modelujeme však v programe Autodesk Revit, ktorý vie pracovať s BIM.

Ako využije model budovy zákazník?

Vďaka modelom z už spracovaných projektov si dokáže perfektne predstaviť, ako budú naše fasádne produkty na jeho budove vyzerať. Zákazníci vnímajú 3D modely ako benefit, pretože ich ešte nerobia všetci výrobcovia. U väčších projektov, kde musíte skontrolovať veľké množstvo informácií, vám model zjednoduší prácu – všetko vidíte na jednom mieste. Vďaka tomu napríklad viete aj to, kedy vám dovezú tovar na stavbu.

Máte už na model konkrétnu spätnú väzbu?

Boli sme napríklad oslovení firmou Kytary.cz so žiadosťou o expresnú dodávku fasádneho systému. Ruukki dodávala pre budovu kazety Liberta Original 102 v špeciálnej farbe značky. Pomocou 3D modelu si zákazník predstavil, ako bude budova vyzerať a zjednodušilo mu to rozhodovanie. A vďaka tomu bola výsledkom nielen krásna budova, ale aj projekt dokončený v termíne.

Existujú aj iné výhody?

Určite, je to hlavne kontrola chýb. V programe Revit nastavíme pohľad na časť budovy a vytvoríme pohyblivé fotky jednotlivých častí, ktoré vyzerajú skutočne reálne. Pokiaľ na základe zákazníkovej predstavy zmeníme parametre v programe Revit, zmena sa hneď ukáže aj vo vizualizácii. To sú výhody real-time renderingu.

Uchovávate si modely?

Áno, v ponuke máme viac než 70 druhov fasádnych prvkov a týmto spôsobom postupne rozširujeme databázu vizualizácií. Ocenia ju napríklad architekti. Doplnkové detaily pre jednotlivé projekty potom upravujeme na základe konkrétnych požiadaviek od klienta.

V čom pomáha modelovanie vám ako výrobcovi?

Zjednodušuje a spresňuje výrobu fasády. Dajú sa tam vložiť geodetické dáta zo zamerania a vytvorí sa konkrétny model, ktorým sa ohraničí priestor budovy. Na taký objekt umiestnime fasádne panely, ktoré si zákazník vybral. Z modelu si potom vytiahneme presne tie informácie, ktoré potrebujeme na výrobu fasádnych prvkov.

Znamená to, že 3D modelovanie je prínosné pre obe strany?

Určite, vytváranie modelov je užitočné nielen na zhmotnenie zákazníkových predstáv, ale aj pre zdokonalenie procesu výroby a kontrolu chýb. V neposlednom rade má detailné spracovanie 3D modelu vplyv aj na následný záručný servis budovy – hneď poznáme jasnú a presnú špecifikáciu a nadväznosť dodaných materiálov až do posledného detailu.

Povedzte nám na záver, čo robí Ruukki – 3D modelovanie alebo BIM?

Myslím si, že nezáleží na terminológii, či je to BIM, alebo software na 3D modely. Hlavné je, že vďaka týmto moderným technológiám môžeme zjednodušiť prácu nielen sebe, ale hlavne našim klientom. A to je pre spoločnosť Ruukki dostatočný dôvod k tomu, aby pokračovala v neustálej inovácií svojich služieb.

Súvisiace články:

Viac muziky pre kytary.cz vďaka novej fasáde od Ruukki
Autori impozantných stavieb sa pýšia unikátnou cenou z Cor-tenu od Ruukki

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy RUUKKI

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama