Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Poznámky k nosnosti a statickým vlastnostiam veľkoformátových okien s plastovými profilmi

Zverejnené: 4. 3. 2021

Veľké presklené fasádne plochy sú esteticky vycibrené, zaisťujú dobré presvetlenie domu denným svetlom a často aj skvelý výhľad. Plastové okná navyše ponúkajú ideálny pomer ceny, dizajnu a izolačného výkonu. Voľbu plastových profilov je však potrebné starostlivo zvážiť, nie každý unesie váhu tak veľkého zasklenia. Dôraz je samozrejme potrebné klásť tiež na odolnosť aj životnosť okna.

Foto: alexandre zveiger, shutterstock

Výber okien patrí medzi tie najdôležitejšie rozhodnutia každého stavebníka. A nejde len o množstvo svetla, ktoré okno prepustí. Ich veľkosť a použitý materiál majú významný vplyv na teplotnú bilanciu a klímu v domácnosti. A ak v plánoch figurujú aj nadmerná okná, je rozhodne lepšie sa poradiť priamo s výrobcom, pretože nároky na kvalitu takýchto okien sú obzvlášť vysoké. Predovšetkým v nosnosti okna a jeho statických vlastnostiach.

Hrúbka stien profilu

Zjednodušene povedané je potrebné vybrať taký rám, ktorý bude mať vysokú životnosť, bezpečne unesie ťažké izolačné sklá, vydrží častú manipuláciu a nebude sa deformovať. Zásadný vplyv na tuhosť okna, jeho výdrž aj možnosti zasklenia má hrúbka stien hlavných profilov. Vzhľadom k energetickým normám, ktoré v súčasnosti považujú izolačné trojsklá v podstate za štandard, je najbezpečnejšie z hľadiska dlhej životnosti okien požívať pri ich výrobe iba profily triedy A. Hrúbka hlavných profilových stien u tejto triedy je totiž minimálne 2,8 milimetra, zatiaľ čo pri triede B sa jedná o 2,5 milimetra.

„Trend veľkých a ťažkých presklených plôch so sebou logicky prináša významný nárast zaťaženia rámových konštrukcií. Použitím profilov triedy A u otváracích častí okien v podstate anulujete problémy, akými sú deformácie krídel, priehyby profilov, netesnosť či vytrhnutie kovania, ktoré hrozí u menej stabilných profilov. Rozdiel minimálne 0,3 milimetra v hrúbke stien hlavných profilov triedy A oproti triede B sa môže javiť ako ničotný, ale má veľký vplyv na dlhodobú nosnosť, stabilitu a pevnosť okna,“ hovorí Milan Klepsa zo spoločnosti VEKA.

Kvalitu profilu strážia normy aj výrobca

Určite nemožno nad vplyvom hmotnosti len tak mávnuť rukou a dúfať, že okno vydrží. Len pre predstavu - pri rovnakej hrúbke skla 4 mm u dvojskiel aj trojskiel to znamená, že trojsklo bude o tretinu ťažšie ako dvojsklo. Avšak pri "veľkoformátoch" je potrebné použiť hrubšie sklo (6+ mm). Dvojsklo o ploche 4 m² tak váži približne 80 kg, avšak rovnako rozmerné trojsklo váži už 160 kg. S rastúcou veľkosťou plochy je tak využitie plastových okenných profilov triedy A - definovaných normou STN EN 12608 - nielen rozumné, ale v podstate nevyhnutné. Stabilitu a nosnosť profilov však nestrážia len normy, ale aj súbor náročných testov u výrobcu. „Okná aj dvere vyrobené z našich profilov prechádzajú náročnými skúškami v certifikačnom a testovacom centre v nemeckom Sendenhorst. Musia napríklad vydržať nárazy kyvadla závažia o váhe 50 kilogramov alebo ustáť vertikálny tlak v rohu rámu v rozmedzí 200-800 newtonov. Prevedené na kilogramy sa jedná o záťaž zhruba 20-80 kilogramov, ktorú musia výrobky ustáť bez poškodenia," prezrádza Klepsa.

Súvisiace články:

Plastové okná pre nízkoenergetické domy
Rosenie okien, prečo vzniká a ako mu predchádzať?
Funkcie a vlastnosti okien

Autor: Tlačová správa
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama