GROHE RAPID SLX – PRIPRAVENÝ NA ZAJTRAJŠOK. UŽ DNES.
vyhľadávanie
Dnes je 22.10.

Priečka z vápennopieskových tvárnic Silka ponúka akustický útlm a výbornú akumuláciu tepla

Zverejnené: 3. 7. 2024

Vápennopieskové tvárnice Silka sú vedľa Ytongu a tepelnoizolačných dosiek Multipor jednou zo značiek výrobkov spoločnosti Xella. Tvárnice a priečky Silka zodpovedajú mimoriadnym požiadavkám na statiku a zvukovú izoláciu a vynikajú aj svojou schopnosťou akumulovať teplo.

Vápenno-piesková tvárnica Silka vďaka svojim jedinečným zvukovo izolačným schopnostiam spĺňa vysoké akustické požiadavky na medzibytové steny alebo na konštrukcie oddeľujúce prevádzky s nadmerným hlukom. Vďaka bezkonkurenčnej únosnosti prenesú štíhle akustické steny a priečky zo Silky aj extrémne statické zaťaženie. Vďaka prakticky identickému surovinovému zloženiu sú steny a priečky z vápenno-pieskových tvárnic Silka dokonale kompatibilné s uceleným stavebným systémom Ytong..

Kde nachádzajú vápennopieskové tvárnice Silka svoje uplatnenie

Každý murovací materiál je vyvíjaný a používaný na stavbách pre iné vlastnosti. Pórobetón Ytong je ideálny na stavbu budov s takmer nulovou spotrebou energie (domy v energetickej triede A0) bez zateplenia, oproti tomu Silka je vďaka svojej pevnosti a mimoriadnej únosnosti vhodná pre vnútorné nosné steny a priečky, na ktoré je kladený veľký tlak. Tieto tvárnice sa výborne uplatnia pri akustických stenách a priečkach s vysokou vzduchovou nepriezvučnosťou Rw, napríklad medzi jednotlivými bytmi v bytových domoch či stenách, oddeľujúcich chránené miestnosti v rámci jedného bytu a rodinného domu. V neposlednom rade je Silka v kombinácii s doskami Multipor ideálna pre stavbu pasívnych rodinných a bytových domov, pretože tu vynikne jej ďalšia výborná vlastnosť a to akumulácia.

Zdravie a pohodlie je zaistené

Vápenno-pieskové tvárnice Silka navyše prispievajú k zdravej vnútornej klíme tým, že akumulujú teplo a vlhkosť: v lete je v miestnosti príjemne chladno av zime príjemne teplo. Je to materiál udržateľný a šetrný k životnému prostrediu.

Výborné správanie vápenno-pieskovej konštrukcie pri požiari spočíva už v základnej skladbe materiálu

Murovacie prvky Silka, ako materiál zložený zo zmesi kremičitého piesku, vápna a vody a vytvrdený v autokláve, neobsahujú organické látky a sú zaradené medzi materiály, pre ktoré je bez potreby skúšania stanovená reakcia na oheň najvyššia trieda A1 – nehorľavé.

Široké možnosti povrchových úprav

Vzhľadom na typ stavieb, na ktorých nachádzajú vápenno-pieskové tvárnice najväčšie uplatnenie, bude najčastejšou vnútornou povrchovou úpravou ručne či strojne nanášaná vápenno-cementová omietka. Pre steny a priečky z tvárnic Silka sú ideálne vnútorné systémové tepelnoizolačné omietky Ytong, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre tvárnice Ytong a Silka. So Silkou sú plne kompatibilné, a navyše s nimi máte na výber dve možnosti povrchovej úpravy – buď vo forme omietky, alebo hladenej stierky.

Kvôli vysokej pevnosti sa nedajú vápenno-pieskové tvárnice Silka skracovať rovnakým spôsobom, ako pórobetónové murivo Ytong

Na úpravu rozmerov je nutné použiť diamantové kotúče v ručnom el. náradí, alebo kotúčovú, vodou chladenú pílu. Oproti Ytongu sa inak robia aj drážky a otvory pre rozvody energie a vody – drážky a zásuvky je lepšie vyfrézovať pomocou elektrického náradia, nie ručnou drážkovačkou, ako je to pri Ytongu.

Kotvenie bremien do vápenno-pieskového muriva

Je ľahké, a navyše na jeden kotviaci bod môžete zavesiť mnohokrát rovnako ťažké bremená, ako napr. v betóne. Pri vŕtaní používajte vrtáky a hmoždinky, ktoré sú vhodné do betónu.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

reklama

Nové

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Zverejnené 19.10. V malebnej dedine blízko Lyonu vznikol pod taktovkou architekta Youriho Favreho originálny projekt – dom pre dve rodiny, ktorý vyčnieva svojím nevšedným dizajnom aj udržateľnými princípmi. ísť na článok

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Zverejnené 15.10. Ak chcete mať ešte tento rok teplú vodu takmer zadarmo, je najvyšší čas dať si nainštalovať solárnu zostavu na čele so slnečnými kolektormi. Nečakajte na budúci rok - príde zvýšená DPH, zvýšené mzdy za prácu a to všetko sa odrazí na cenách… ísť na článok

Trápia vás plesne okolo okien?

Trápia vás plesne okolo okien?

Zverejnené 21.10. Ak ste si na stenách či okolo vašich okien všimli zelené, sivé či čierne škvrny, máte problém, ktorý si vyžaduje vašu okamžitú pozornosť. Ide totiž o plesne. Tie môžu poškodiť nielen váš domov, ale najmä negatívne ovplyvniť vaše zdravie či zdravie… ísť na článok

reklama