Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Proces budovania záhradných pivníc zjednodušia prefabrikované oblúkové preklady

Zverejnené: 8. 2. 2022

Samonosný klenutý oblúk je konštrukciou, ktorá je na zastrešenie stavieb využívaná už oddávna. V prípade pivníc je využívaná pre svoju schopnosť vytvoriť v interiéri mikroklímu v stálej relatívnej vlhkosti a konštantnej teplote, vďaka čomu je možné v objekte skladovať potraviny.

Steny v interiéri pivnice môžu mať rôznu povrchovú úpravu, napríklad tehlový obklad.

V minulosti bol podpivničený takmer každý rodinný dom. Dôvod je zrejmý – tieto priestory slúžili (a stále slúžia) na uskladnenie zeleniny a ovocia, ktorých trvanlivosť by v iných podmienkach bola oveľa kratšia. V posledných tridsiatich rokoch sa však význam privátnej pivnice oslabil a to v súvislosti s rastúcou dostupnosťou rozmanitých čerstvých, mnohokrát aj exotických potravín. Stavebníci sa za účelom maximalizácie úspor pivníc radšej vzdávali a investovali do výstavby jednoduchých objektov typu nepodpivničený bungalov.

Železobetónové oblúkové nosníky sú vyrábané v najrôznejších rozmeroch v rozpätí od 60 centimetrov do 4,5 metra.
Železobetónové oblúkové nosníky sú vyrábané v najrôznejších rozmeroch v rozpätí od 60 centimetrov do 4,5 metra.

V súčasnosti však ľudia začínajú znovu uprednostňovať lokálne suroviny a čím ďalej viac vyznávať zdravý životný štýl, ktorého súčasťou je často tiež vlastná rastlinná produkcia. Zemianky, koreňová zelenina, jablká a ďalšie ovocie, kompóty, kvasená zelenina, či dokonca nápoje ako mušty a sirupy – to všetko je potrebné uskladniť v adekvátnej špajzke a súkromná pivnica je na tento účel ideálna.

Výhody vlastnej pivnice ocenia tiež milovníci vína. Je možné pritom vybudovať či už pivnicu mokrú, tak suchú, či dokonca oboje v jednom, takže tam víno či potraviny môžu byť nielen uskladnené, ale takisto konzumované – napríklad v dobrej spoločnosti priateľov a rodiny. Pivnicu je samozrejme možné využiť tiež ako sklad náradia alebo záhradného nábytku. Za určitých podmienok do neho je možné umiestniť aj saunu.

Vizualizácia stropnej konštrukcie ATBET.
Vizualizácia stropnej konštrukcie ATBET.

Adekvátne vlhkostné podmienky

Výstavbu záhradnej pivnice je možné si uľahčiť aj objednávkou prefabrikovaných železobetónových oblúkových prekladov, vďaka ktorým sa realizácia projektu stane jednoduchou a rýchlou záležitosťou, ktorej sa môžete zhostiť aj svojpomocne.

Na uskladnenie ovocia či zeleniny je potrebné mať v pivnici prirodzenú vlhkosť, čo môžeme dosiahnuť podlahou bez izolácie. Pokiaľ naopak chceme pivnicu určenú na posedenie, je vhodné podlahu odizolovať. V rámci jednej pivnice je možné obe tieto varianty kombinovať a vlhký priestor od toho suchého oddeliť priečkou. V každej časti by sme pritom mali mať zvlášť prívod čerstvého vzduchu a odvetrania. Najmä pri skladovaní zemiakov treba myslieť na to, že sú aromatické, a je teda potrebné ich umiestniť oddelene.

Záhradná pivnica môže byť aj zaujímavým architektonickým prvkom a tiež poteší jeho užívateľov.
Záhradná pivnica môže byť aj zaujímavým architektonickým prvkom a tiež poteší jeho užívateľov.

Spôsob budovania

Pri plánovaní výstavby pivnice sa ponúka viacero možností. Pivnicu možno zapustiť do zeme úplne, alebo v prípade menej priaznivých geologických podmienok, napríklad vysokej spodnej vody, ju môžeme zahĺbiť len sčasti a následne zasypať hlinou. Ďalšou možnosťou je postaviť pivnicu zapustenú do svahu. V každom prípade je vhodné, aby bolo nad klenbou aspoň 90 centimetrov zeminy, a to z dôvodu zaistenia správnej vnútornej teploty.

Medzi oblúkové preklady je možné umiestniť či už keramické, tak betónové vložky, ktorých výška je voliteľná a odvíja sa od zaťaženia budúcej klenby.
Medzi oblúkové preklady je možné umiestniť či už keramické, tak betónové vložky, ktorých výška je voliteľná a odvíja sa od zaťaženia budúcej klenby.

Sloboda voľby

Klenba je konštrukčný prvok známy od nepamäti. Jej výhodou je nielen dobrá nosnosť, ale aj schopnosť vytvoriť unikátnu mikroklímu. Železobetónové oblúkové nosníky sú vyrábané v najrôznejších rozmeroch v rozpätí od 60 centimetrov do 4,5 metra. Táto variabilita umožňuje vytvoriť priestor presne podľa predstáv investora a taktiež vybudovať prístupové chodby a schodisko.

Možnosti výplne

Medzi oblúkové nosníky položené v danej osovej vzdialenosti sa najčastejšie vkladá výplň tvorená stropnými Miako vložkami, tehlami alebo špeciálnymi tvarovými doskami. Vzniknutú klenbu je potrebné zhora prebetónovať jednoduchým betónom s kari sieťou a následne opatriť hydroizoláciou a nopovou fóliou či geotextíliou. Pri výstavbe pivnice je dôležité počítať s odvetraním, čo znamená zaistiť odvod odpadného vzduchu vo vrchole klenby a pri podlahe nasávania čerstvého vzduchu. Práve systém odvetrania spoločne s klenbou vytvorí unikátnu mikroklímu, ktorú pri rovnom strope nie je možné dosiahnuť (v jeho rohoch aj pod stropom sa hromadí odpadový vzduch, ktorý nemožno vyvetrať).

Pokiaľ Vás klenuté pivnice zaujali, neváhajte navštíviť naše webové stránky www.zahradniklenutesklepy.cz, kde nájdete ďalšie informácie a veľa inšpirácii v podobe fotogalérie.

Čítajte tiež:

Záhradná klenutá pivnica

Autor: Roman Čejka
Foto: Archív ATBET
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama