Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Protipožiarna bezpečnosť stavieb začína u pasívnej ochrany

Zverejnené: 4. 10. 2021

Protipožiarne zabezpečenie má zásadný význam pri všetkých typoch stavieb, a to či už z pohľadu aktívnej, tak pasívnej protipožiarnej ochrany, ktorá bráni predovšetkým nekontrolovateľnému šíreniu požiaru. Špeciálne materiály určené k ochrane konštrukcii vyvíja aj spoločnosť Knauf pod značkou FIREWIN.

Protipožiarny nástrek Knauf Vermiplaster je zdravotne nezávadný, preto ho možno smelo a netradične použiť aj v pohľadových častiach interiéru reštaurácie.

Štatistické čísla Hasičského záchranného zboru Českej republiky sú neúprosné a varujúce. Pre ilustráciu v roku 2020 horelo len napríklad v Čechách 6502 stavieb, čo znamená desaťpercentný nárast v porovnaní s rokom 2019. Priame škody presiahli v tom istom roku 2,1 miliardy korún, čo je opäť o tridsaťtri percent viac ako v roku predchádzajúcom. Ani v dlhodobom horizonte nedochádza k zlepšeniu. Medzi najčastejšie príčiny vzniku požiarov patrí nedbalosť, nepreukázané zavinenie a technické problémy. Pasívna protipožiarna ochrana je prvá z množstva ochranných opatrení, ktoré bránia predovšetkým nekontrolovateľnému šíreniu požiaru, ak k nemu z nejakých príčin dôjde.

Problematike pasívnej protipožiarnej ochrany sa venuje firma Knauf už niekoľko rokov. Vyvíja špeciálne materiály, ktoré slúžia na ochranu konštrukcii. Tieto materiály sú zahrnuté pod značkou Knauf FIREWIN. To síce nie je úplná novinka, ale svoje miesto medzi nimi zaujala od minulého roka tiež ucelená ponuka tzv. protipožiarnych upchávok. Ťažiskovými produktmi naďalej zostávajú protipožiarne omietky Knauf Vermiplaster a sadrovláknitá doska Knauf Fireboard. Je nutné dodať, že dopyt po týchto produktoch stále rastie, rovnako ako počet zhotovených realizácií.

Protipožiarna ochrana uhlíkových lamiel nástrekom Knauf Vermiplaster. Požadovaná odolnosť 45 min., hr. nástreku 40 mm. V takej hrúbke je protipožiarna omietka vystužená oceľovým pletivom.
Protipožiarna ochrana uhlíkových lamiel nástrekom Knauf Vermiplaster. Požadovaná odolnosť 45 min., hr. nástreku 40 mm. V takej hrúbke je protipožiarna omietka vystužená oceľovým pletivom.

Protipožiarna omietka Vermiplaster – odolá požiaru až 240 minút

Pomocou sadrovej protipožiarnej omietky Vermiplaster je možné veľmi jednoducho a rýchlo vykonať nástrek, ktorý slúži ako protipožiarna ochrana oceľových nosníkov a stropov, spriahnutých stropov z trapézového plechu a betónu, ďalej železobetónových nosných aj nenosných stien, stropov, stĺpov a nosníkov a dokonca aj železobetónových stropných dutinových panelov a ochrana uhlíkových lamiel. Pritom hrúbka vrstvy omietky priamo ovplyvňuje protipožiarnu odolnosť, ktorá sa pohybuje od 30 do 120 minút pri oceľových konštrukciách, u železobetónových konštrukciách dokonca do 240 minút. Čím si omietka získala priazeň investorov a spracovateľov? Je to predovšetkým jednoduchosť spracovania, pretože sa realizuje prostredníctvom štandardného omietacieho stroja PFT G4 alebo G5. Ďalšou podstatnou výhodou je možnosť aplikovať ju aj na zložité konštrukcie najrôznejších tvarov, v ktorých by iné riešenia boli veľmi nákladné. Nielenže omietka veľmi dobre drží na oceli aj betóne, ale je aj skutočne veľmi účinným protipožiarnym nástrojom. Na atraktívnosti omietky sa podieľa aj nízka hmotnosť, ktorá môže zohrať dôležitú rolu u rekonštrukcii.

Pozrime sa na konkrétne príklady. V súčasnej dobe prebieha kompletná rekonštrukcia budovy VŠCHT v pražských Dejviciach. V podkrovných miestnostiach bolo potrebné ochrániť pred prípadným požiarom uhlíkové lamely v stropnej konštrukcii. Z toho dôvodu firma UNIFAST z Brna zvolila nástrek sadrovou omietkou Knauf Vermiplaster a to v hrúbke 40 milimetrov, ktorá v tomto konkrétnom prípade zaručuje protipožiarnu odolnosť R45. K podobnej realizácii došlo pri riešení protipožiarnej ochrany stropných oceľových nosníkov u rekonštrukcie panelového domu v Prahe 2 (ulica Jugoslávská). Často sa po nástreku omietky vytvára z estetických dôvodov ešte podhľad. Nie však v prípade nedávno realizovanej rekonštrukcie reštaurácie, kde omietka Knauf Vermiplaster plní popri protipožiarnej ochrany tiež pohľadovú funkciu a to pre svoj industriálny charakter, ktorý do interiéru zapadol. Navyše je omietka prifarbená svetlejším odtieňom antracitovej farby, čo v kombinácii s prírodným drevom vytvára zaujímavý kontrast.

Protipožiarny nástrek Knauf Vermiplaster je zdravotne nezávadný, preto ho je možné smelo a netradične použiť aj v pohľadových častiach interiéru reštaurácie.
Protipožiarny nástrek Knauf Vermiplaster je zdravotne nezávadný, preto ho je možné smelo a netradične použiť aj v pohľadových častiach interiéru reštaurácie.

Kde nestačí Knauf RED Piano, nastupuje Knauf Fireboard

V niektorých prípadoch však investor omietku nemôže alebo nechce použiť, a tak volí niektorú z protipožiarnych sadrokartónových dosiek - napríklad Knauf RED Piano alebo úplne výnimočnú sadrovláknitú dosku Knauf Fireboard. Táto doska patrí vďaka svojim vlastnostiam do najvyššej kategórie (trieda reakcie na oheň A1). Protipožiarna odolnosť tejto dosky je daná jej zložením. Jej jadro tvorí vysoko zušľachtená sadra kombinovaná so sklenými vláknami. Tiež pozdĺžne hrany dosky sú opláštené skleným rúnom, čo vedie k tomu, že v prípade požiaru nedochádza k jej porušeniu (popraskaniu) ani po úplnom odparení vody. Tvarovo stabilný Knauf Fireboard odoláva požiaru po dobu 60 až 120 minút. Uplatňuje sa predovšetkým tam, kde nemožno použiť omietku Knauf Vermiplaster. Napríklad k ochrane drevených nosníkov v interiéri. To možno vidieť aj na príklade realizácie ochrany drevených stropných nosníkov v interiéri reštaurácie alebo obchodnej pasáži, kde bolo potrebné dodatočne zvýšiť protipožiarnu bezpečnosť súčasnej konštrukcie. Doska Knauf Fireboard sa často uplatňuje pri stavbe špeciálnych protipožiarno - ochranných konštrukcii, u obkladov trapézových plechov či k priamemu obkladu oceľových, respektíve drevených nosníkov a podhľadov bez izolácie.

Z uvedených argumentov a referenčných realizácii je zrejmé, že materiály kategórie pasívnej protipožiarnej ochrany značky Knauf uspokoja s prehľadom všetky požiadavky protipožiarnej ochrany, ktorá je a bude aj naďalej veľmi dôležitá.

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Knauf
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama