Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 16.4.

Prvý plávajúci dom na svete z 3D tlačiarne postavili Česi

Zverejnené: 5. 12. 2021

V auguste tohto roku sa dočkal otvorenia prvý český dom vytvoreného technológiou 3D tlače. Dom na vode pripomína svojím tvarom organickú bunku, aj preto nesie názov Prvok. Za projektom stojí český umelec a sochár Michal Trpák spoločne so stavebnou sporiteľňou Buřinka.

3D tlač začína byť bežnou súčasťou technológie výroby spotrebného tovaru, využíva sa v strojárstve a vážne sa s ním experimentuje aj pri výstave budov. Realizácia Prvoka je dielom upravenej robotickej paže prezývanej Máša, ktorá v priebehu niekoľkých hodín dokázala postaviť obvodovú stenu. 3D tlač umožňuje viac pracovať s tvarmi a formami a na rozdiel od štandardných stavieb nenájdete na českom plávajúcom 3D tlačenom dome žiadne ostré hrany.

Zrod prvého tlačeného domu - Prvoka

Za vznikom Prvoka stojí tím mladých umelcov, ktorý tvorí sochár a budějovický rodák Michal Trpák, Katarína Nováková, architektka, vysokoškolská pedagogička a spoluzakladateľka experimentálneho zapísaného ústavu PETMAT na ČVUT, a Jiří Vele, architekt, expert na 3D tlač a vysokoškolský pedagóg. Medzi ich prvé pokusy s 3D tlačou patril napríklad kvetináč v tvare ľudskej postavy, mestský mobiliár či nápis Budějovice. Mladá partia potom založila 17. januára 2019 spoločnosť Scoolpt s jej vznikom sa objavil aj prvý nápad tlačeného domu. Prvé vízie sa odohrávali na papieri, ďalšie už v digitálnom počítačovom svete. Vďaka Buřince si mohli títo mladí ľudia začať plniť sen o prvom českom 3D tlačenom dome. K doterajšiemu tímu sa pridal ešte Tomáš Rousek a Lucia Cyprianová. Spoločne vymysleli návrh tak, aby išiel dom vytlačiť, rozložiť, previezť, zložiť a mohol plávať po vode.

Inteligentné a ekologické riešenie v každom detaily. Zásuvky aj vypínače sú vytlačené z recyklátu plastových fliaš.
Inteligentné a ekologické riešenie v každom detaily. Zásuvky aj vypínače sú vytlačené z recyklátu plastových fliaš.

Aby si autori Prvoka mohli byť istí, že 3D tlačená stavba vydrží statické zaťaženie, vytlačili spálňovú časť na Fakulte stavebnej ČVUT a následne ju testovali cieleným ničením za pomoci tlaku vyvíjaného obrím lisom. Tlač Prvoka následne prebiehala v hale starého teplovodného výmenníka v Českých Budějoviciach. Obvodové murivo a ďalšie betónové prvky vznikli veľmi rýchlo, napokon práve v tom spočíva najväčší prínos 3D tlače pre oblasť stavebníctva. Ďalšie dva mesiace sa potom ladili všetky detaily, a to najmä vstavanie drevostavby s vloženým oválnym oknom a vytvorenie kúpeľňovej mozaiky.

3D tlač betónom

Robotická paža starostlivo nanášala jednu vrstvu betónu na druhú. Na stavbu domu bolo pripravených celkom 17 ton betónovej zmesi s urýchľovačom tuhnutia. Máša nanášala novú vrstvu po niekoľkých sekundách, betón musel preto rýchlo tuhnúť, aby sa pod váhou ďalších vrstiev neroztekal. Práve vlastnosti betónu brzdili rýchlosť 3D tlače domu – Máša tlačila asi 15 centimetrov za sekundu a pohybovala sa pritom na dvoch percentách svojich možností. Betónová zmes obsahovala ešte nano-polypropylénové vlákna, ktoré zlepšili plasticitu zmesi a sú zodpovedné za organické tvary domu.

Tlakové skúšky ukázali, že Prvok s prehľadom unesie aj 50 ton, tam však schopnosti lisu končili. Podľa aktualizovaných prepočtov došiel Scoolpt dokonca až k hodnote 400 ton.
Tlakové skúšky ukázali, že Prvok s prehľadom unesie aj 50 ton, tam však schopnosti lisu končili. Podľa aktualizovaných prepočtov došiel Scoolpt dokonca až k hodnote 400 ton.

Prevoz Prvoka z Českých Budějovíc do Prahy

Vďaka firme Hanyš sa podarilo Prvoka v Českých Budějoviciach naložiť na auto a previezť ho do holešovického prístavu. Počas prepravy sa uplatnila dôležitá vlastnosť Prvoka a síce jeho rozložiteľnosť. Sedemhodinová preprava tak prebiehala v niekoľkých etapách, kedy bol dom znesený na hladinu a následne opäť zložený. To, že bude Prvok plávajúci, bola však skôr nutnosť než zámer jeho tvorcov. Česká legislatíva s podobnými stavbami zatiaľ vôbec nepočíta a preto ho bolo potrebné umiestniť na plávajúci pontón. Už zostavený dom sa potom vydal na plavbu po Vltave a zakotvil pri Streleckom ostrove, kde ho bolo možné vidieť do konca augusta. Odtiaľ potom zamieril k smíchovskej náplavke, kde kotvil až do konca septembra. Následne bol prevezený na rybník v komplexe golfového ihriska v Lipenciach, kde je teraz ponúkaný na prenájom.

Dom ako ukážka moderných technológii

Prvý 3D tlačený dom v Českej republike je nevšedný zvonku aj zvnútra. Jeho betónová časť váži okolo 20 ton, celý dom má cez 30 ton a na dĺžku presahuje 13 metrov. Betónové časti tvoria väčšiu časť stavby a ide o dve oproti sebe postavené „céčka“ – jedno pre spálňu a jedno pre kúpeľňu. Stred je tvorený drevostavbou obloženou zelenou stenou, do ktorej je vstavané veľké oválne okno s vpísanými oválnymi dverami na čelnej strane a dvoma oválnymi oknami na zadnej strane. Strecha je celozelená.

Hrubá stavba Prvoka trvala iba 48 hodín. Skompletizovanie potom viac týždňov podľa požiadaviek na interiér a technológie.
Hrubá stavba Prvoka trvala iba 48 hodín. Skompletizovanie potom viac týždňov podľa požiadaviek na interiér a technológie.

Krivky sa prepisujú aj do interiéru – priečky ho opticky delia na kúpeľňu s toaletou, obývaciu izbu s kuchyňou a spálňu. Medzi najzaujímavejšie prvky interiéru Prvoka patrí kúpeľňové umývadlo a police zo subfosílneho dreva, 3D tlačená batéria z titánu alebo napríklad 3D tlačené reproduktory z piesku. Pre spálňu bola vytvorená polooválna posteľ a do kúpeľne objednaná ekologická prečerpávacia sprcha, ktorá dokáže recyklovať až 90 percent vody. Odpadová voda z kúpeľne je využitá na zalievanie. Medzi moderné technológie, ktoré Prvok využíva, patrí napríklad inteligentné riadenie alebo rekuperácia. O rovnomernú a rýchlu distribúciu tepla sa stará podlahové vykurovanie.

Hudba budúcnosti?

V budúcnosti by sa mal Prvok predávať za cenu okolo štyroch až piatich miliónov korún. Tlač domov má pred sebou ešte dlhú cestu. V súčasnosti sa táto technológia využíva zatiaľ napríklad na tlač lavičiek či zastávok MHD.

Autor: Kateřina Slezáková 1) Zdroj: www.scoolpt.com
Foto: archív Scoolpt, s. r. o.
reklama

Nové

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil  3.miesto

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil 3.miesto

Zverejnené 10.4. Po víťazstve v roku 2020, získal v tomto roku najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, a.s., 3.miesto v súťaži Zelený Merkúr 2024 (1.miesto Strabag, s.r.o závod Zvolen, 2.miesto Agro CS Slovakia). Súťaž sa zameriava na… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama