Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Realizácia záhradného jazierka svojpomocne s výraznou úsporou nákladov

Aktualizováno: 22. 7. 2022

Máme pozemok uprostred krásnej a čistej prírody, nie príliš vzdialený od mesta, pritom však dokonale ukrytý v lone Považského Inovca. Na jeseň minulého roku sme na časti pozemku vedenom ako záhrady založili permakultúrne záhony a rozhodli sa dopestovať si čisté potraviny – ovocie, zeleninu aj byliny. V rámci študovania prirodzeného ekosystému na princípe permakultúry sme chceli na danom mieste zachovať biodiverzitu a zároveň sme chceli priniesť na náš pozemok aj vodný prvok a tak sme sa rozhodli vytvoriť jazierko. Postup, ako sme záhradné jazierko svojpomocne vytvárali vám prinášame v nasledujúcom článku. Svojpomocná výstavba nám pomohla výrazne ušetriť na nákladoch a zároveň máme z takejto vlastnoručnej realizácie, do ktorej sa zapájala celá rodina vrátane detí, úplne iný pocit akoby sme si dali realizáciu zhotoviť len firme.

Takto by sme si predstavovali budúcu podobu nášho jazierka po kompletnom osadení rastlinstvom.

Jazierko je v záhrade jedinečný prvok, prinesie do nej niečo zvláštne. Mnoho malých i väčších živočíchov tu nájde svoj domov, budú sa tu kúpať vtáci a vy si v pokoji prečítate knihu, či sa započúvate do žabích koncertov a tichého špliechania vody. Nám tento prvok na pozemku tiež chýbal, tak sme sa rozhodli pre jeho zhotovenie.

Realizácia jazierka krok za krokom

Výber miesta pre jazero

Jazierko možno vybudovať prakticky na každom mieste vo vašej záhrade, nemalo by však byť umiestnené pod väčšími stromami. Ideálne je miesto, na ktorom sa počas dňa strieda tieň (3-5 hod.) so slnečným žiarením. Ak sa rozhodneme pre miesto na priamom slnku, vysadíme pri jazierku neopadavé stromy.

Veľkosť a tvar jazierka

Určili sme si polohu jazierka a jeho obrys vyznačili pomocou špagátiku (dá sa použiť aj lano, hadica či piesok). Súčasne sme si naplánovali taktiež rôzne zóny jazierka (plytkú zónu, tzv. bažinu do 10 cm, plytkú vodu 20-40 cm a hlbokú zónu 60-190 cm). Pozn. (Hĺbka jazierka by mala byť minimálne 1,8 m aby v ňom bez väčšej ujmy prezimovali niektoré rastliny a najmä ryby. Takisto hlbšia voda sa menej prehrieva na slnku a tým sa zabraňuje rastu nežiaducich rias.

Pozn.: Spád medzi zónami by nemal byť väčší ako 30°, pretože by sa mohol štrk a koše s rastlinami zosunúť. Nemusíte zakladať žiadne terasy, jednotlivé prechody môžu byť pozvoľné a plynulé.

Tvar a veľkosť jazierka určujú celkovú potrebu fólie. Je dobré si teda znovu prepočítať budúcu kubatúru, aby sme dodržali stanovený rozpočet a môžeme začať s kopaním.

Výpočet pre veľkosť fólie

Pre výpočet potrebných rozmerov môžete použiť vzorec uvedený nižšie.

Dĺžka = dĺžka jazera + 2 x hĺbka jazera + 2 x 0,5m
Šírka = šírka jazera + 2 x hĺbka jazera + 2 x 0,5m

Ak plánujete menšie jazierko, môžete sa do výkopu pustiť aj samostatne, my sme však pri rozmeroch jazera – cca 12 x 20 metrov zvolili na začiatok výkop bagrom. Pri ručnom kopaní je dobré jamu pre jazierko kopať zvonku dovnútra, ale musí byť celkovo o 20-25 cm hlbšia než bude neskoršia hladina vody. Vymodelujte pri tom rôzne hĺbkové zóny a vytvorte okolo okraja jazierka priekopu s hĺbkou 15 cm ako bariéru proti kapilárnej vzlínavosti.

Výkopové práce. August 2021. Foto: archív autorky
Výkopové práce. August 2021. Foto: archív autorky

Využitie nivelačného laseru pre stanovenie roviny

Obzvlášť dôležité je, aby vonkajšie okraje jazierka ležali presne v rovine. Na kontrolu rovnosti položte naprieč cez jazierko porovnávaciu latu, jej polohu potom overte pomocou vodováhy. V našom prípade, keďže sa jednalo o pomerne veľké jazierko, sme využili nivelačný laser. V prípade šikmého okraja jazierko príslušným spôsobom upravte. Na jednom vybranom mieste môžete okraj trochu znížiť, aby mohla voda pri veľkom daždi riadene odtekať.

Na určenie roviny sme použili nivelačný laser od firmy BOSCH
Na určenie roviny sme použili nivelačný laser od firmy BOSCH

Ručné dotváranie jazierka

Po vykopaní jamy bagrom, sme sa pustili do ručného dorovnávania a upravovania terénu. Odstránili sme všetky kamene, zvyšky koreňov a iné špicaté predmety, miestami kde bola po vyberaní veľkého koreňa veľká jama, zahádzali sme ju pieskovou maltou, dá sa ale aj vystlať vrstvou piesku s hrúbkou 10 cm a pevne ju utlačiť.

Potom sme vystlali celú jamu netkanou textíliou – tzv. geotextíliou hrúbky 300g/m². (Piesok a netkaná textília ochránia rybníkovú fóliu pred poškodením a zabránia tak neskoršiemu úniku vody.)

Pokladanie jazierkovej fólie

Pri realizácií jazierka sme si chceli vybrať čo možno najkvalitnejšiu jazierkovú fóliu, tak sme zvolili kaučukovú EPDM fóliu, ktorú sme si nechali narezať vcelku v nami zvolených rozmeroch, aby sme eliminovali následné lepenie prekladov.

Kaučukové EPDM Firestone jazierkové fólie sú vysoko kvalitné izolačné membrány zo syntetickej gumy, ponúkajúce unikátnu kombináciu užitočných vlastností, vďaka ktorým im už mnoho rokov dávajú prednosť profesionálne inštalačné firmy a architekti. Tieto fólie neobsahujú ftaláty ani iné zmäkčovadlá. Sú veľmi pružné a zostávajú pružné aj pri nízkych teplotách až do -60°, čo umožňuje ich ukladanie po celý rok. Majú veľkú rozťažnosť až 300% . EPDM fólie sú schopné vytvarovať sa ku podkladu jamy a potom sa vrátiť späť do pôvodného tvaru. Majú najväčšiu odolnosť proti prerazeniu alebo inému poškodeniu oproti ostatným materiálom. Sú odolné voči UV žiareniu, šetrné k životnému prostrediu a to ako pri výrobe tak aj pri ich použití. Ich nevýhodou je vyššia cena ale aj drahé lepiace pásky a aktivačné činidlo. Tieto fólie sú vhodné aj na realizáciu veľkých a hlbokých nádrží na rôzne účely. Ich životnosť sa odhaduje na 50 rokov.

Následne sme rozprestreli jazierkovú fóliu a pripravili ju na pretiahnutie cez koryto jazierka. V týchto rozmeroch mala však fólia obrovskú váhu, niečo cez 240 kg, tak sme museli zavolať pomocníkov na jej rozprestretie. Fólia by mala presahovať okraj jamy asi o 50 cm.

TIP:

Najčastejšie sa na tvorbu jazierok, biobazénov a jazierok na kúpanie, pestovanie vodných rastlín ale aj biokúpalísk používajú PVC jazierkové fólie, hlavne preto, že sú približne o polovicu lacnejšie ako kaučukové EPDM fólie. Ďalší dôležitý dôvod je aj ich farebná rozmanitosť, nakoľko nie každý zákazník sa uspokojí so šedočiernym sfarbením EPDM fólií a v neposlednom rade je ich výhodou aj možnosť vybrať si spôsob ich spájania a to buď lepidlom alebo zváraním horúcim vzduchom. Navyše spájanie lepidlom je tak jednoduché, že ho zvládne aj amatér a preto nemusí investor platiť za drahé zváranie horúcim vzduchom. Nevýhodou je ich menšia rozťažnosť a teda aj prispôsobenie sa nerovnostiam výkopu, ale aj ich kratšia životnosť.

K zaťaženiu fólie a zabráneniu jej strhnutia z okrajov brehu sme využili veľké kamene, ktorými sme zároveň okraj jazierka dostatočne spevnili.

Spevnený okraj musí zasahovať hlbšie pod vlastný okraj jazierka, aby mohla voda kontrolovane pretekať. Spád nesmerujte k pivničnému okienku ani na susedov pozemok - hrozí nebezpečenstvo zaplavenia!

Voda môže pretekať aj cez okraj jazierka tak, že stúpne medzi fóliovými skladmi a pozdĺž rastlín (knotový či kapilárny efekt). Aby sa zabránilo tomuto javu, vytvorte bariéru proti vzlínavosti.

Okraj fólie zvislo zdvihnite a odrežte ho kúsok nad zemou. Horný okraj fólie musí presahovať najvyššiu možnú hladinu vody! Fólia potrebuje ešte niekoľko dní, aby sa definitívne prispôsobila tvaru koryta.

Dno jazierka a rastlinné zóny môžete upraviť použitím koreňov, kamienkov či iným spôsobom.

Pri realizácii tohto jazierka bolo použitých:

260 m² geotextílie 300g/m²
250 m² EPDM kaučukovej fólie Firestone PondGard hrúbky 1 mm

Napustiť vodu a môžete sa kúpať

Potom už môžete vyhĺbené a fóliou pokryté jazierko napustiť vodou. Cirkuláciu vody obstará sacie čerpadlo, o okysličenie vody sa postará umelo vytvorený vodopád. Ten zároveň dotvára aj zvukovú kulisu a vizuálny pôžitok. Vodu čistí mechanická čistička, v ktorej v podstate sčerená voda pretečie zhruba desať centimetrov silným filtrom s rozmermi 1 x 1 meter. Špeciálna hmota filtra zachytí nečistoty a späť do jazierka potečie už čistá voda.

V tejto chvíli už sa teda, ani nie po týždni práce, možno v jazierku kúpať. Ešte nie je úplne hotovo, okrem iného sa budú ďalej upravovať brehy a osadzovať rastliny, ale to všetko sa dá dorobiť postupne a svojpomocne. Máme v pláne aj to, že čističku časom zakryje mólo a vyhrnutá zemina okolo jazierka poslúži pre založenie skalky.

Už sa tešíme, ako sa s každým novo umiestneným kameňom a postupným osadzovaním rastlín bude jazierko meniť. Sme spokojní, na záhrade sme si takto vytvorili vodný prvok, ktorý nám tu chýbal. Jazierko meria na dĺžku dvadsať metrov, najväčšia hĺbka dosahuje až 1,9 metra, ešte osadíme zeleňou valy okolo jazierka, aby stále niečo kvitlo. Pri dotváraní podoby jazierka a výbere rastlín či dekorácii sa môžete úplne riadiť svojím vkusom. Na výsadbu rastlín sa dajú použiť koše, prípadne jutové vrecia, aby vám rastliny komplet neprerástli.

Na záver - praktické rady pre stavbu záhradného jazierka

  • Jazierko môžete začať budovať kedykoľvek (okrem mrazu), najlepšie však počas teplého počasia.
  • Najprv si dobre rozmyslite umiestnenie, veľkosť a tvar jazierka.
  • Lokalitu nevoľte príliš v tieni ani na slnku, jazierko by ale malo byť oslnené aspoň päť hodín denne.
  • V blízkosti jazierka sa vyvarujte listnatých stromov, komplikujú údržbu jazierka.
  • Zvážte účel: kúpacie jazierko má iné zákonitosti ako jazierko čisto okrasné.
  • Pamätajte, že umelo vytvorený vodopád prinesie stojatej vode potrebný kyslík.
  • Jazierko môžete napustiť nielen vodou z vrtu, ale aj pitnou z vodovodného radu.
  • Pre dno a steny jazierka je ideálne použitie fólie, najlepšie kaučukovej – má najdlhšiu životnosť a neobsahuje škodlivé látky, ftaláty atď. Vybetónované jazierko môže v mraze popraskať a plastový výlisok (prefabrikovaná forma) tiež nie je ideálnou voľbou.
  • Súčasná podoba nášho jazierka. Okraje sú komplet vysadené rastlinstvom, ktorého koreňový systém funguje ako prirodzený čistič vody. Na boky, kde bola vidieť kaučová fólia sme použili prírodnú kokosovú geotextíliu.
    Súčasná podoba nášho jazierka. Okraje sú komplet vysadené rastlinstvom, ktorého koreňový systém funguje ako prirodzený čistič vody. Na boky, kde bola vidieť kaučová fólia sme použili prírodnú kokosovú geotextíliu.

    Čítajte tiež:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: archív autora, titulná foto: surya centrum
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama