Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 2.5.

Rekonštrukcia Jiráskovho divadla v Českej Lípe

Zverejnené: 31. 1. 2024

Divadlo v tridsaťpäťtisícovom severočeskom meste, nesúce meno popredného literáta a predstaviteľa českého realizmu, prešlo rozsiahlou rekonštrukciou pod taktovkou ateliéru Adam Rujbr Architects, ktorá kompletne pretvorila jeho vnútorné usporiadanie. Nový hlavný vstup a kaviareň v Panskej ulici oživili historické centrum, najmä v podvečerných hodinách.. Budova divadla má bohatú históriu, siahajúcu až do 14. storočia. Ako divadelný priestor slúži od roku 1932.

Foto: BoysPlayNice

V rámci aktuálnej rekonštrukcie pribudol nový reprezentatívny vstup do objektu, nadväzujúci na námestie a stavba sa stala úplne bezbariérovou. “S pridaním severného a južného prísalia, prepojených mimo hlavný sál dostala budova nové funkčné prvky. Orchestrovisko bolo obnovené, sála získala väčšiu eleváciu pre lepšiu viditeľnosť a pohodlnejšie sedačky. Novo boli vybudované šatne, skúšobňa, sklad kostýmov, malá sála pre intímnejšie predstavenie a časť prízemia bola premenená na kaviareň,” vysvetľuje najvýznamnejšie zásahy do dispozície brniansky architekt Adam Rujbr.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Zvýšenie strechy sály o úroveň jedného podlažia umožnilo pridanie druhého balkóna a rozšírenie kapacity hľadiska na 371 miest. Na prízemí štvorpodlažnej budovy nájdeme vstupné priestory, divadelnú kaviareň a technické zázemie. V ďalšom podlaží sú obe predsália a hlavná sála. O poschodie vyššie sú situované šatne hercov, skúšobne a malá podkrovná sála.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Budova divadla má bohatú históriu, siahajúcu až do 14. storočia, a po priebežných prestavbách slúži od roku 1932 ako divadelný priestor. Rekonštrukciou získala nový dôstojný vstup, ktorý nadväzuje na námestie, a stala sa úplne bezbariérovou. S pridaním severného a južného prísály, prepojených mimo hlavnej sály, dostala budova nové funkčné prvky. Orchestrište bolo obnovené, sála získala väčšiu eleváciu pre lepšiu viditeľnosť a pohodlnejšie sedačky. Novo boli vybudované šatne, skúšobňa, sklad kostýmov, malá sála pre intímnejšie predstavenie a časť prízemia bola premenená na kaviareň.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Za účelom zvýšenia kapacity bola strecha sály zvýšená o jedno podlažie, čo umožnilo pridanie druhého balkóna. Po rekonštrukcii teraz sála pojme 371 osôb. Na prízemí štvorpodlažnej budovy nájdeme vstupné priestory, divadelnú kaviareň a technické zázemie. V ďalšom podlaží sú obe predsália a hlavná sála, zatiaľ čo o poschodie vyššie sú šatne hercov, skúšobne a malá podkrovná sála pre programy pre školy a menšie skupiny ľudí.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Hlavný vstup z ulice Panská vedie do dvojpodlažného foyera s výrazným točitým schodiskom a umeleckým dielom sklárskeho ateliéru Jitky Skuhravej. Vedľajší vstup z ulice Jiráskova má podobne ako ten hlavnú kombináciu pohľadového betónu a veľkých presklených plôch a priľahlé predsálie slúži ako multifunkčný priestor na komorné predstavenia, koncerty alebo prednášky. Počas výstavby bolo objavené schodisko do pivnice, ktoré bolo obnovené s použitím zachránených kamenných stupňov. Pôvodné drevené stropné trámy v hornom foyeri boli reštaurované a teraz tvoria pôsobivú konštrukciu stropu južného predsália. Celkovo nové divadlo spája históriu s modernitou, genius loci so súčasnými technológiami, ponúka reprezentatívne priestory a slúži ako významné kultúrne centrum Českej Lípy.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Zdroj: LINKA news
www.archinfo.sk

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa LINKA news
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama