Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 28.4.

Rekonštrukcia s materiálmi Ytong a Silka. Riešenie na mieru pri malých a veľkých projektoch

Zverejnené: 26. 2. 2024

Rekonštrukcie hrajú čoraz významnejšiu úlohu v bytovej aj nebytovej výstavbe. Rekonštruujú sa rodinné aj bytové domy, zastarané objekty sa modernizujú, existujúce budovy dostávajú nový účel. Spoločnosť Xella má riešenie pre všetky veľké aj malé rekonštrukčné projekty.

Pórobetónové stavebné prvky Ytong zohrali v rámci rekonštrukcie rodinného domu v Brne-Žabovreskoch významnú úlohu.

Existujúce budovy je možné ľahko rozšíriť alebo dispozične preskupiť pomocou pórobetónových prvkov stavebného systému Ytong. Vhodne ich dopĺňajú štíhle nosné akustické vápennopieskové tvárnice Silka, tepelnoizolačné vlastnosti zásadne zlepšujú minerálne izolačné dosky Multipor. S týmito materiálmi môže investor flexibilne renovovať, šetriť energiu, zlepšovať komfort bývania a zvyšovať požiarnu bezpečnosť. Pre renovácie bytových, občianskych aj priemyselných budov sú vhodné aj veľkoformátové prvky Ytong a Silka.

Vydarená rekonštrukcia svojpomocne aj vďaka Ytongu

Rodinný radový dom v Brne-Žabovreskách bol postavený v roku 1906 a v sedemdesiatych rokoch 20. storočia ho predchádzajúci majiteľ rekonštruoval a vykonal aj menšie stavebné úpravy. Dom bol v čase, keď ho mladý pár kúpil, obývateľný a užívali ho nájomníci. Tí bývali v I. NP. Tu sa nachádzali pred uvažovanou rekonštrukciou bytové priestory o veľkosti 67 m². V II.NP sa rozkladala veľká, ale neobývaná povala, v zadnej časti boli prístavby, typické pre radové domy v tunajšej zástavbe, ale tie takisto neboli určené na bývanie.

Na spodnú časť domu, rekonštruovanú v priebehu pol roka, nepotreboval mladý pár žiadny projekt, väčšinu prác realizovali svojpomocne. Robili novú elektrinu, rozvody vody, opravili aj kanalizáciu, ktorá bola v havarijnom stave. Úplne novo riešená je kuchyňa aj kúpeľňa. Keď bolo I. NP hotové, mohli sa nasťahovať a začať pripravovať projekt ďalšej fázy rekonštrukcie, ktorý už vyžadoval stavebné povolenie.

Rekonštrukcia zásadne zmenila vnútorné dispozície aj vonkajšiu podobu staršieho radového rodinného domu. Foto: Xella
Rekonštrukcia zásadne zmenila vnútorné dispozície aj vonkajšiu podobu staršieho radového rodinného domu. Foto: Xella

Kompletná prestavba strechy

Zatiaľ, čo v priebehu prvej fázy išli až k základom domu, v druhej fáze začali od strechy a jej kompletnej prestavby. Namiesto povaly tu navýšili výšku muriva, nový je aj krov a krytina. Na tieto práce si našli stavebnú firmu. Staré prístavky noví majitelia v rámci rekonštrukcie sami zbúrali a na ich mieste postavili na predĺženom pôdoryse novú časť domu s novou plochou strechou. Prepojením priestorov bývalej povaly a nových prístavieb vzniklo v dome ďalšie pekné a komfortné bývanie s podlahovou plochou okolo 110 m². Prízemná bytová jednotka môže slúžiť ako bývanie pre rodičov.

Kvalitný materiál v hlavnej úlohe

Pórobetónové stavebné prvky Ytong zohrali v rámci rekonštrukcie významnú úlohu. Na obvodové steny so zateplením boli použité tvárnice Ytong Univerzal 250 mm, na častiach radového domu susediacich s vedľajšími domami sú prímurovky z priečkoviek Ytong 100 mm. V jednej časti domu, kde kvôli priestoru nebolo možné inštalovať zateplenie, sú tvárnice Ytong Lambda YQ 450 mm s požadovanými tepelnoizolačnými vlastnosťami aj bez zateplenia. V zadnej časti s úplne novými prístavbami využil mladý pár z komplexného systému stavebných prvkov Ytong na hrubú stavbu okrem tvárnic a priečkoviek Ytong aj strop Ytong Ekonóm. Časť stropu bude využívaná ako terasa, zvyšok bude realizovaný vo forme zelenej strechy. Na oknách počíta mladý pár s vonkajšími okennými žalúziami a tak už v čase rekonštrukcie zabudoval do domu podomietkové žalúziové kastlíky Ytong, ktoré tvoria schránku pre dodatočnú montáž vonkajšej tieniacej techniky.

Stavebné prvky z Ytongu na sídle Mestského úradu na Starej Turej

Autorom konverzie Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej (SPŠE) v Starej Turej na administratívnu budovu a sídlo mestského úradu bol architektonický ateliér Pavlech architekti. Na vytvorenie zošikmených plôch, ktoré spolu so zmenou tvaru okien podporili vertikalitu novej fasády a priniesli do nej hru svetla a tieňa, využili architekti pórobetónové tvárnice Ytong.

Budova Strednej priemyselnej elektrotechnickej školy (SPŠE) pred rekonštrukciou.
Budova Strednej priemyselnej elektrotechnickej školy (SPŠE) pred rekonštrukciou.

Ing. arch. Marek Pavlech k projektu konverzie starej školy na nový mestský úrad povedal: „V prvom nadzemnom podlaží sme navrhli presklenú časť fasády a výrazný nový vstup z oboch strán budovy. Na fasáde od ulice sme jednoduchou úpravou navrhli nový výraz – okná sú užšie a siahajú až po úroveň podlahy. Išlo nám o vytvorenie zošikmených plôch na fasáde, ktoré by fasádu rozohrali a umožnili by na nej hru svetla a tieňa. Vybúrali sa aj parapety (bola to stredná škola) a spolu so zúžením okien tak fasáda získala vertikalitu. Na opačnej fasáde sme okenné otvory zachovali, ale použili sme nové okná s odlišným delením. Použitím úprav hlavnej fasády získala budova nový, moderný a reprezentatívny vzhľad.”

Zošikmenie okien bolo zhotovené s pórobetónovými tvárnicami Ytong a dôvod ich použitia bol v jednoduchej realizácii, jednoduchom a rýchlom opracovaní. Stavebný systém Ytong je v stavbe zastúpený aj v interiéri a to priečkami Ytong. Výhodou bola skutočnosť, že architekti materiály Ytong poznali a pracovali s nimi pomerne často. Pórobetónové produkty Ytong sú použité aj vo vedľajšej budove a tiež v ďalších budovách, ktoré ateliér navrhoval. Ich veľkou prednosťou je podľa Ing. arch. Marka Pavlecha aj skutočnosť, že s nimi vedia pracovať realizačné firmy.

Autorom konverzie SPŠE na Starej Turej na administratívnu budovu a sídlo mestského úradu bol architektonický ateliér Pavlech architekti.
Autorom konverzie SPŠE na Starej Turej na administratívnu budovu a sídlo mestského úradu bol architektonický ateliér Pavlech architekti.

Jednoduchosť a riešenie pre každý typ rekonštrukcie

S materiálmi spoločnosti Xella sa úspešne rekonštruujú nielen rodinné domy či stavby občianskej vybavenosti. Renovovať s nimi možno aj vila domy s niekoľkými bytovými jednotkami, bytové domy alebo hotely. Produkty Silka, Ytong a Multipor sú všetky vysoko kvalitné, každý má pritom svoje vlastné špecifické vlastnosti a výhody. Napriek tomu sú vzájomne 100% kompatibilné a v objekte vytvárajú ucelený stavebný systém bez tepelných mostov.

Ďalšie informácie o rekonštrukciách s materiálmi Ytong, Silka a Multipor nájdete na: www.xella.sk

Čítajte tiež:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Ing. Peter Šovčík
Foto: Archív firmy Xella
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama