Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 4.5.

Vápenno-pieskové tvárnice Silka sú cestou k výbornej akustike rodinného domu

Zverejnené: 3. 11. 2023

Ak vás zaujíma akustika domu, tvárnice Silka sú správnou odpoveďou. Vysoká objemová hmotnosť materiálu sa priaznivo prejaví pri stavbách akustických stien a priečok. Vďaka prakticky identickému surovinovému zloženiu sú tieto tvárnice dokonale kompatibilné s uceleným stavebným systémom Ytong.

Silka tiež vďaka vysokej akumulačnej schopnosti veľmi pozitívne ovplyvní tepelný komfort vášho bývania. Jednoduché bude aj kotvenie bremien do vápenno-pieskového muriva: na jeden kotviaci bod môžete zavesiť často rovnako ťažké bremená, ako napr. v betóne. Pri vŕtaní však použite vrtáky a hmoždinky, ktoré sú vhodné do betónu.

Obvodové steny z tvárnic Silka musia byť vždy zateplené vhodným zatepľovacím systémom

Vzhľadom na vysokú objemovú hmotnosť vápenno-pieskových murovacích prvkov má Silka pomerne vysoký súčiniteľ tepelnej vodivosti materiálu. Zníženie tepelnej vodivosti muriva možno síce čiastočne dosiahnuť dierovaním murovacích prvkov, ale ani tieto odľahčené bloky neumožňujú návrh jednovrstvového obvodového muriva bez doplnenia tepelnou izoláciou. Výhody kombinácie obvodového plášťa, zloženého z hmotnej nosnej konštrukcie a tepelnej izolácie, sa významne prejavia najmä v letnom období. Pri vnútorných stenách budov sa pozitívne prejaví najmä vysoká akumulačná schopnosť tvárnic Silka, ktorá hrá pozitívnu úlohu v časovom posuve prestupu tepla obvodovými stenami. Tieto vlastnosti vytvárajú a prirodzene regulujú klímu vo vnútri budov.

Pohodlné a rýchle sú povrchové úpravy stien

Najčastejšou vnútornou povrchovou úpravou stien a priečok zo Silky je ručne či strojne nanášaná vápenno-cementová omietka. Pre steny z tvárnic Silka sú ideálne vnútorné systémové tepelnoizolačné omietky Ytong, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre tvárnice Ytong a Silka. So Silkou sú 100% kompatibilné, a navyše s nimi máte na výber dve možnosti povrchovej úpravy – buď vo forme omietky, alebo hladenej stierky.

Na úpravu rozmerov použite diamantové kotúče v ručnom el. náradí, alebo kotúčovú, vodou chladenú pílu

V porovnaní s pórobetónom Ytongu sa líši aj realizácia drážok a otvorov na inštaláciu rozvodov energie, dát a vody – drážky a zásuvky je lepšie vyfrézovať pomocou elektrického náradia, nie ručnou drážkovačkou.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama