Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 17.4.

Rodinný dom medzi jahodami v Kanaši

Zverejnené: 16. 7. 2021

Severne od východoslovenského krajského mesta Prešov, v bývalej chatárskej oblasti, ktorá je dnes žiadaným miestom pre prímestské bývanie, si pán Marek s manželkou a ich tromi chlapcami vyhliadli pozemok pre ich nový rodinný dom. „Bývame na Jahodovej ulici, preto sme náš dom prihlásili do súťaže Ytong YQ Stavba 2020 pod názvom „Rodinný dom medzi jahodami v Kanaši“. V stavebníctve sa profesionálne pohybujem a o čare tejto lokality som dobre vedel.“ hovorí pán Marek. Čo však v tej dobe majiteľ domu určite nemohol tušiť je to, ako úspešný ich dom v súťaži bude. Na 2.miesto na Slovensku môže byť on, ako investor a autor projektu v jednej osobe, spolu s celou rodinou právom pyšný.

Obaja manželia pochádzajú z vidieckeho prostredia a tak mala rodina s tromi malými chlapcami veľmi rýchlo jasno v tom, že byt v Prešove, kde bývali od začiatku manželstva, nebude ich konečnou stanicou. No a keď našli to správne miesto pre nový domov, mohol sa otec a manžel pustiť do projektu. Stavba je prispôsobená existujúcej uličnej zástavbe a orientácii voči svetovým stranám, to bol základ celkovej koncepcie nového domu. So stavbou to mali pomerne jednoduché – pán Marek pochádza zo stavbárskej rodiny, stavbárom je aj otec jeho manželky. Takže dohľad si vzal na starosť investor, realizáciu hrubej stavby stavebná firma jeho bratranca, ktorá dlhodobo pracuje s materiálmi Ytong. Jednotlivé profesie si potom pán Marek vyberal z firiem, s ktorými mal dobré skúsenosti zo svojej profesie.

Dispozičné riešenie domu vychádza z orientácie pozemku voči svetovým stranám. Centrom a srdcom domu je obývacia izba s kuchyňou, tento priestor má veľkoryso otvorený strop – vytvára galériu až do druhého nadzemného podlažia, kde je umiestnená malá knižnica/pracovňa. Zo srdca domu je prístup na terasu a záhradu. Spálne rodičov a detí sú na prízemí a hornom podlaží za chodbou, ktorá delí dennú a nočnú časť domu. Do budúcna sa v dome počíta s malou vonkajšou kuchynkou k terase, zázemie pre ňu je na východnej strane domu v miestnosti, ktorá je nezávislá na ostatných miestnostiach.

Na pozemku je pod úrovňou terénu umiestnená 12 m3 veľká nádrž na dažďovú vodu, ktorou rodina zalieva trávnik a záhradu. Ohľaduplnosť mladej rodiny k životnému prostrediu je vidieť aj z pasívneho štandardu rodinného domu. Vykurovanie všetkých miestností zabezpečuje tepelné čerpadlo, v obývacej izbe je k dispozícii ako zdroj tepla a pohody krbová vložka pre pasívne domy. Zdravý vzduch zabezpečuje centrálny rekuperačný systém. Časť elektrickej energie navyše dodáva rodine fotovoltická elektráreň na streche domu. Veľmi nízke prevádzkové náklady si majiteľ spolu s manželkou chvália už teraz, keď varia a perú denne pre päťčlennú domácnosť.

Zdravú klímu prinášajú obyvateľom domu aj steny a priečky z Ytongu. „Z tohto materiálu je celý náš dom. Okrem obvodových a nosných stien z tvárnic Ytong Lambda YQ máme z Ytongu aj schodisko, ktoré sme dostali narezané na mieru, nad hlavami máme strop Ytong Ekonom. Ako profesionál oceňujem izoláciu z dosiek Multipor. Má nielen výnimočné tepelnoizolačné vlastnosti, ale dobre si rozumie s tvárnicami Ytong. Bráni vzniku tepelných mostov a chráni fasádu aj vnútornú konštrukciu stavby.“ hovorí majiteľ domu. Spojenie dosiek Multipor a tvárnic Ytong zvolil pán Marek vzhľadom k pasívnemu štandardu nového domu výborne. Kombinácia Multiporu s materiálmi Ytong alebo Silka vytvára jedinečné tepelné a zvukovoizolačné konštrukcie s maximálnou požiarnou odolnosťou. Budovy izolované Multiporom vyhovujú najprísnejším požiadavkám na energetickú náročnosť budov a zvyšujú hodnotu nehnuteľnosti.

Vyvážená koncepcia domu je veľkou devízou „rodinného domu medzi jahodami v Kanaši.“ Inšpiratívne je spojenie kvalitnej architektúry, rešpektu k okolitej zástavbe, dispozičného riešenia interiéru, prevádzkových nákladov, funkčnosti, ekológie a veľkého dôrazu na kvalitne urobené, premyslené a vyriešené detaily. Rodina je v dome veľmi spokojná. Chlapci tu majú zázemie pre školu i odpočinok, čo je veľmi cenné zvlášť v dobe koronavírusovej pandémie.

„Náš dom je naším rodinným zázemím a majákom, kde sa cítime veľmi dobre a kde sa vždy radi vraciame. Je to naše pravé rodinné hniezdo, v ktorom vychovávame našich troch chlapcov.“ hovorí na záver pán Marek.

Súvisiace články:

Príjemné domy so stálou teplotou
Systém Lambda YQ - priateľský svojpomocnej výstavbe Ako stavať rodinné domy z murovacích materiálov v energetickej triede A0?

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Xella

Tématické odbory

reklama

Nové

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil  3.miesto

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil 3.miesto

Zverejnené 10.4. Po víťazstve v roku 2020, získal v tomto roku najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, a.s., 3.miesto v súťaži Zelený Merkúr 2024 (1.miesto Strabag, s.r.o závod Zvolen, 2.miesto Agro CS Slovakia). Súťaž sa zameriava na… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama