vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Rodinný dom s átriom a smrekovcovým obkladom

Zverejnené: 7. 6. 2023

Dom stojí na konci obce, na úzkej parcele s prístupom z juhu od pomerne hlučnej cesty. Rovinatý pozemok, okolo bežná výstavba, žiadne výhľady. Ale tá záhrada! Zrazu ako by ste sa ocitli v inom svete. Ako píšu aj samotní majitelia, je to dom, v ktorom sa cítia akoby boli na dovolenke.

Foto: Vesper Homes

Prevádzka domu na C-pôdoryse je komponovaná od rušnej komunikácie postupne do kľudovej časti. K ulici je postavená garáž a vstupná bránka. Za ňou sa otvára veľkorysý dláždený predpriestor, dvor poňatý ako talianska terasa - posedenie, kvety v nádobách, kvety v záhonoch. Nadväzuje otvorený spoločenský priestor s veľkými presklenými portálmi, ktorými sa prepája s terasou na jednej strane a átriom na druhej. Toto átrium má byť intímnym priestorom na raňajky a rodinné rozprávanie, prostredníkom k tichej časti domu. Tu sa nachádzajú izby, spálne a pracovňa. Aj izby majú svoje terasy, tiché móla vybiehajúce na zelenú hladinu záhrady.

Rešpekt, intimita, harmónia

Vďaka vzájomnému rešpektu v rodine sa podarilo zapojiť do plánovania všetkých, každý tu má svoj priestor. Dôsledný rešpekt k miestu pomohol zachovať všetku vyrastenú zeleň na pozemku, umožnil postaviť dom medzi stromami, kde jabloň v tesnej blízkosti novostavby ďalej nesie svoje ovocie.

Intimita si podáva ruku s otvorenosťou, vo vnútri aj vonku. Neobvyklý tvar domu ponúka tiché a pokojné miesta a zároveň veľkoryso víta a pozýva prichádzajúcu návštevu. Dom sa vpíja do záhrady, rozpúšťa sa medzi stromami.

Harmónia celku spočíva predovšetkým v jeho nenásilnosti a prirodzenosti. Je spätý s miestom, ľuďmi aj so sebou samým. Smrekovcový obklad na fasáde teraz žiari ako dlažba dvora, postupne ale zošedne na tón šedých fasádnych dosiek. Vzhľad sa premení, vzťahy zostanú.

Stavebné riešenie

Rodinný dom tvoria dva samostatné domčeky so sedlovou strechou vzájomne prepojené nízkym krčkom. Prvý domček je otvorený ako prevádzkou (spoločenský priestor pre rodinu aj návštevy), tak aj priestorovo. Jeho vnútorný priestor sa otvára do krovu, čo mu dodáva veľkorysosť aj významnosť. Veľké kruhové okno v štíte prispieva horným svetlom k zaujímavej atmosfére interiéru.

Druhý domček združuje súkromné miestnosti, interiéry sú skromnejšie, miestnosti majú rovné stropy v bežnej výške. Priestor pod strechou je využitý ako skladový priestor – pôda. Stavbu realizovala rýmařovská firma Vesper Homes, betónové konštrukcie a prvky dodala miestna firma Monterbet. Vybavenie interiéru si riešili sami stavebníci.

No-A Architekti | Vlado Hrivňák, Lenka Grégrová, Ľubomíra Jindrová
Adresa: Olomoucký kraj, Česká republika
Projekt: 2018
Realizácia: 2019-20
Úžitková plocha: 152 m²
Zastavaná plocha: 195 m²

Zdroj: www.archinfo.cz

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: Vesper Homes

Tématické odbory

reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama