Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Rodinný dom s átriom a smrekovcovým obkladom

Zverejnené: 7. 6. 2023

Dom stojí na konci obce, na úzkej parcele s prístupom z juhu od pomerne hlučnej cesty. Rovinatý pozemok, okolo bežná výstavba, žiadne výhľady. Ale tá záhrada! Zrazu ako by ste sa ocitli v inom svete. Ako píšu aj samotní majitelia, je to dom, v ktorom sa cítia akoby boli na dovolenke.

Foto: Vesper Homes

Prevádzka domu na C-pôdoryse je komponovaná od rušnej komunikácie postupne do kľudovej časti. K ulici je postavená garáž a vstupná bránka. Za ňou sa otvára veľkorysý dláždený predpriestor, dvor poňatý ako talianska terasa - posedenie, kvety v nádobách, kvety v záhonoch. Nadväzuje otvorený spoločenský priestor s veľkými presklenými portálmi, ktorými sa prepája s terasou na jednej strane a átriom na druhej. Toto átrium má byť intímnym priestorom na raňajky a rodinné rozprávanie, prostredníkom k tichej časti domu. Tu sa nachádzajú izby, spálne a pracovňa. Aj izby majú svoje terasy, tiché móla vybiehajúce na zelenú hladinu záhrady.

Rešpekt, intimita, harmónia

Vďaka vzájomnému rešpektu v rodine sa podarilo zapojiť do plánovania všetkých, každý tu má svoj priestor. Dôsledný rešpekt k miestu pomohol zachovať všetku vyrastenú zeleň na pozemku, umožnil postaviť dom medzi stromami, kde jabloň v tesnej blízkosti novostavby ďalej nesie svoje ovocie.

Intimita si podáva ruku s otvorenosťou, vo vnútri aj vonku. Neobvyklý tvar domu ponúka tiché a pokojné miesta a zároveň veľkoryso víta a pozýva prichádzajúcu návštevu. Dom sa vpíja do záhrady, rozpúšťa sa medzi stromami.

Harmónia celku spočíva predovšetkým v jeho nenásilnosti a prirodzenosti. Je spätý s miestom, ľuďmi aj so sebou samým. Smrekovcový obklad na fasáde teraz žiari ako dlažba dvora, postupne ale zošedne na tón šedých fasádnych dosiek. Vzhľad sa premení, vzťahy zostanú.

Stavebné riešenie

Rodinný dom tvoria dva samostatné domčeky so sedlovou strechou vzájomne prepojené nízkym krčkom. Prvý domček je otvorený ako prevádzkou (spoločenský priestor pre rodinu aj návštevy), tak aj priestorovo. Jeho vnútorný priestor sa otvára do krovu, čo mu dodáva veľkorysosť aj významnosť. Veľké kruhové okno v štíte prispieva horným svetlom k zaujímavej atmosfére interiéru.

Druhý domček združuje súkromné miestnosti, interiéry sú skromnejšie, miestnosti majú rovné stropy v bežnej výške. Priestor pod strechou je využitý ako skladový priestor – pôda. Stavbu realizovala rýmařovská firma Vesper Homes, betónové konštrukcie a prvky dodala miestna firma Monterbet. Vybavenie interiéru si riešili sami stavebníci.

No-A Architekti | Vlado Hrivňák, Lenka Grégrová, Ľubomíra Jindrová
Adresa: Olomoucký kraj, Česká republika
Projekt: 2018
Realizácia: 2019-20
Úžitková plocha: 152 m²
Zastavaná plocha: 195 m²

Zdroj: www.archinfo.cz

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: Vesper Homes

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama