Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Rodinný dom s tehlovou fasádou

Zverejnené: 22. 5. 2023

Príbeh domu v Starom Meste pri Frýdku Místku (ČR) je druhou kapitolou spolupráce medzi ateliérom UYO architekti a rodinou pre ktorú sa už jeden rodinný dom navrhoval. O to významnejšia, ale v mnohom náročnejšia práca na návrhu to bola. Vznikol tak rodinný dom, ktorý má krásne výhľady a prepojenie s vonkajším prostredím, veľké presvetlené priestory a jedinečnú tehlovú fasádu.

Pozemok pre stavbu rodinného domu v typickej prímestskej zástavbe je z nášho pohľadu zaujímavý predovšetkým výhľadom na vzdialenú panorámu Beskýd. Táto silná devíza však mohla vyniknúť iba z druhého podlažia, pretože z terénu je pohľad rušený vysokými stromami. Prianie investora udržať program domu v jednom podlaží bol teda s našou víziou využitia beskydskej siluety v miernom protiklade. Výhľady a priehľady sa však nakoniec stali pre tento projekt charakteristickými a riadiacimi prvkami.

Priehľady vedú a smerujú človeka pri akomkoľvek pohybe domom. V kratšej osi obdĺžnikového pôdorysu je významný výhľad do záhrady. V dlhšej to sú potom priehľady do zelených zákutí, výhľady za svetlom. Funkčne je tak dom týmito pohľadovými osami rozdelený do časti obytnej a súkromnej, dlhšia os potom delí dom na izby – orientované na juh a servisnú časť – orientovanú na sever.

Charakteristickým prvkom realizácie je potom „odpočiváreň“ v streche, ktorá dom prepája so vzdialeným horizontom, ktorému dominuje Lysá hora – pre tunajší región viac ako obyčajný kopec v diaľke. Tento prvok strechu formuje, respektíve deformuje a vzniká tak nezameniteľná silueta. V interiéri je potom „kukaň“ prepojená s hlavným obytným priestorom, čo prináša miestnosti veľkorysosť a priestorovú hravosť.

Materiálovo dom nadväzuje na „rodinnú tradíciu“ – teda je tu opakovaný princíp predchádzajúcej realizácie pre klienta. Hlavným výrazovým prvkom je totiž aj prímurovka z pálených tehál, ktorá je doplnená obkladom z drevených lát, uplatnených na jednoduchej hmote garáže.

UYO architekti | Adam Zezula, Jan Skoumal, Kamil Zezula, Alena Křížová
Adresa: Staré Mesto, Frýdek-Místek, Česká republika
Projekt: 2018
Realizácia: 2020
Úžitková plocha: 280 m²

Autor: UYO architekti 1)redakčne upravené
Foto: Václav Novák
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama