GROHE RAPID SLX – PRIPRAVENÝ NA ZAJTRAJŠOK. UŽ DNES.
vyhľadávanie
Dnes je 22.10.

Rodinný dom s tehlovou fasádou

Zverejnené: 22. 5. 2023

Príbeh domu v Starom Meste pri Frýdku Místku (ČR) je druhou kapitolou spolupráce medzi ateliérom UYO architekti a rodinou pre ktorú sa už jeden rodinný dom navrhoval. O to významnejšia, ale v mnohom náročnejšia práca na návrhu to bola. Vznikol tak rodinný dom, ktorý má krásne výhľady a prepojenie s vonkajším prostredím, veľké presvetlené priestory a jedinečnú tehlovú fasádu.

Pozemok pre stavbu rodinného domu v typickej prímestskej zástavbe je z nášho pohľadu zaujímavý predovšetkým výhľadom na vzdialenú panorámu Beskýd. Táto silná devíza však mohla vyniknúť iba z druhého podlažia, pretože z terénu je pohľad rušený vysokými stromami. Prianie investora udržať program domu v jednom podlaží bol teda s našou víziou využitia beskydskej siluety v miernom protiklade. Výhľady a priehľady sa však nakoniec stali pre tento projekt charakteristickými a riadiacimi prvkami.

Priehľady vedú a smerujú človeka pri akomkoľvek pohybe domom. V kratšej osi obdĺžnikového pôdorysu je významný výhľad do záhrady. V dlhšej to sú potom priehľady do zelených zákutí, výhľady za svetlom. Funkčne je tak dom týmito pohľadovými osami rozdelený do časti obytnej a súkromnej, dlhšia os potom delí dom na izby – orientované na juh a servisnú časť – orientovanú na sever.

Charakteristickým prvkom realizácie je potom „odpočiváreň“ v streche, ktorá dom prepája so vzdialeným horizontom, ktorému dominuje Lysá hora – pre tunajší región viac ako obyčajný kopec v diaľke. Tento prvok strechu formuje, respektíve deformuje a vzniká tak nezameniteľná silueta. V interiéri je potom „kukaň“ prepojená s hlavným obytným priestorom, čo prináša miestnosti veľkorysosť a priestorovú hravosť.

Materiálovo dom nadväzuje na „rodinnú tradíciu“ – teda je tu opakovaný princíp predchádzajúcej realizácie pre klienta. Hlavným výrazovým prvkom je totiž aj prímurovka z pálených tehál, ktorá je doplnená obkladom z drevených lát, uplatnených na jednoduchej hmote garáže.

UYO architekti | Adam Zezula, Jan Skoumal, Kamil Zezula, Alena Křížová
Adresa: Staré Mesto, Frýdek-Místek, Česká republika
Projekt: 2018
Realizácia: 2020
Úžitková plocha: 280 m²

Autor: UYO architekti 1)redakčne upravené
Foto: Václav Novák
reklama

Nové

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Zverejnené 19.10. V malebnej dedine blízko Lyonu vznikol pod taktovkou architekta Youriho Favreho originálny projekt – dom pre dve rodiny, ktorý vyčnieva svojím nevšedným dizajnom aj udržateľnými princípmi. ísť na článok

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Zverejnené 15.10. Ak chcete mať ešte tento rok teplú vodu takmer zadarmo, je najvyšší čas dať si nainštalovať solárnu zostavu na čele so slnečnými kolektormi. Nečakajte na budúci rok - príde zvýšená DPH, zvýšené mzdy za prácu a to všetko sa odrazí na cenách… ísť na článok

Trápia vás plesne okolo okien?

Trápia vás plesne okolo okien?

Zverejnené 21.10. Ak ste si na stenách či okolo vašich okien všimli zelené, sivé či čierne škvrny, máte problém, ktorý si vyžaduje vašu okamžitú pozornosť. Ide totiž o plesne. Tie môžu poškodiť nielen váš domov, ale najmä negatívne ovplyvniť vaše zdravie či zdravie… ísť na článok

reklama