Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Rozvody a inštalácie u jednovrstvovej konštrukcie. Problém alebo len zbytočná obava?

Zverejnené: 27. 4. 2023

V poslednej dobe sa veľmi často stretávame s otázkou kvality prevedenia muriva a či, prípadne ako veľmi, ovplyvní fyzikálne vlastnosti jednovrstvového muriva prítomnosť rozvodov, predovšetkým elektroinštalačných škatuliek. Na porovnanie tepelnoizolačných vlastností steny pred a po zásahu do muriva bola zvolená elektroinštalačná podomietková krabička s priemerom 71 mm, ktorá sa osadzuje do vyvŕtaného otvoru s priemerom 73 mm a hĺbkou cca 40 mm.

Podomietkové eletroinštaalčné krabičky, ilustračná foto. (foto boitano, Shutterstock)

V obvodových stenách sa zásuvky vyskytujú úplne bežne a pokiaľ sú dobre spravené, nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo. Predovšetkým je potrebné, aby sa zásuvky inštalovali do dostatočného množstva sadry, ktorá dokonale utesní vyvŕtanú dieru (v žiadnom prípade sa nebavíme o vysekanej) a zabráni prúdeniu vzduchu z interiéru do exteriéru. V zimných mesiacoch je vlhký teplý vzduch príčinou vzniku kondenzátu vo vnútri muriva. Ale tehlové murivo si s bežným množstvom kondenzátu ľahko poradí a voda sa rozptýli do väčšej plochy vďaka kapilárnym procesom a na murive nie je viditeľná žiadna zmena. O kvalite prevedenia muriva najlepšie vypovedá Blower door test. Pokiaľ objekt vyhovie, vyhovuje aj kvalita prevedenia zásuviek.

Na porovnanie tepelnoizolačných vlastností steny pred a po zásahu do muriva bola zvolená elektroinštalačná podomietková krabička v priemere 71 mm, ktorá sa osádza do vyvŕtaného otvoru o priemere 73 mm hlbokého cca 40 mm. Táto hĺbka by mala byť viac než dostatočná pre kvalitné usadenie krabičky do sadry.

Čísla hovoria jasne

Ako príklad použijeme elektroinštalačnú podomietkovú krabičku s priemerom 71 mm. Pri vyvŕtaní dostatočného otvoru pre kvalitné usadenie krabičky (s hĺbkou cca 40 mm) „oslabíme“ obvodovú stenu a v mieste krabičky dôjde k zhoršeniu tepelnoizolačných vlastností a zvýšeniu súčiniteľa prestupu tepla o 8 % v prípade muriva z tehál HELUZ Family 50 2in1 pri murive HELUZ Family 38 2in1. U neplnených tehál je tento pomer rovnaký. Pokiaľ budeme uvažovať, že je v jednom metre štvorcovom muriva jedna krabička, potom dôjde k nárastu súčiniteľa prestupu tepla len v tomto jednom metre štvorcovom so zabudovanou krabičkou o 0,04 % u tehál HELUZ Family 50 2in1 a o 0,0 38 2in1. Toto možno považovať za zanedbateľné či už v rámci posudzovaného jedného metra štvorcového, tak v prípade celého obvodového muriva domu, ktoré sa bežne pohybuje okolo 150 m².

Blowerdoor test ako potvrdenie

Ďalší pohľad na prítomnosť elektroinštalačných škatuliek môže vzbudzovať obavy z prúdenia vzduchu a kondenzácie vody v murive, ako bolo spomenuté v úvode. Pripomeňme, že v tomto prípade sa zaoberáme iba inštaláciami, ktoré sú riadne vykonané tj otvory sú vŕtané a krabičky usadzované do prebytku sadry, aby nám zo žiadnych zásuviek nefúkalo. S výhodou je možné použiť elektroinštalačné krabičky s membránou. Ale ani pri použití krabičiek bez membrány a ich riadnom usadení do sadry nie je potrebné mať z kondenzátu v mieste ich inštalácie obavy. Nejde len o inštaláciu elektrokrabičiek. Sú to aj káblové chráničky na preťahovanie káblov.

„Na niektorých domoch z tehlových materiálov máme možnosť opakovane vykonávať Blower door testy a po viac ako 10 rokoch nebola zistená v okolí elektrokrabičiek žiadna kondenzácia, alebo vznik plesní. Tento jav sa neprejavuje ani pri oslabení muriva v miestach vodovodného potrubia, ani odpadového potrubia, pre ktoré býva vytvorená inštalačná dutina oveľa širšia a zasahuje aj hlbšie do muriva,“ hovorí Ing. Martin Coufalík zo spoločnosti HELUZ.

Blower door test je metóda merania prievzdušnosti obálky budovy pomocou tlakového spádu. Používa sa pre overenie kvality prevedenia obvodového plášťa budovy z pohľadu jeho vzduchotesnosti, ktorá je dôležitá pre minimalizáciu tepelných strát budovy. Prevedenie Blower door testu si môžete objednať napríklad cez zákaznícky servis spoločnosti HELUZ.

Tehla a jednovrstvová konštrukcia z HELUZu je istota

Tehlové murivo je tvarovo stále a nedochádza vplyvom starnutia k jeho degradácii. Nie je potrebné používať rôzne tesniace pásky, ktoré časom starnú a môžu strácať svoju tesniacu schopnosť.

„Na kvalitu prevedenia nielen elektroinštalácií alebo sanitárnych rozvodov, ale celého muriva, napojenia priečok a stropnej konštrukcie a prevedenia omietok nám najlepšie odpovie Blower door test. Ten má podľa našich skúseností najlepšie výsledky pri jednovrstvovej obojstranne omietnutej konštrukcii. A tieto parametre si zachováva aj v priebehu času, pretože nehrozí odlepovanie vzduchotesniacich pások alebo degradácia iných vzduchotesnosť vylepšujúcich prvkov, pretože obojstranne omietnutá jednovrstvová tehlová konštrukcia nič také nepotrebuje a je prirodzene vzduchotesná,“ dopĺňa Ing. Martin Coufalík.

Súvisiace články:

Autor: HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.
Foto: Viď popis k foto
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama