Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Screenové clony a ich vplyv na úsporu energií

Zverejnené: 7. 1. 2022

Vonkajšie tieniace predmety a zvlášť screenové predokenné clony majú oveľa väčší vplyv na tepelnoizolačnú funkciu okna, než sa predtým súdilo. Dnes sa už vie, že okná môžu aj v zime do budovy viac energie dodávať, než strácať. Kombinácia okna a screenovej clony ponúka ideálne riešenie, kedy v zime tepelné zisky zo slnka maximalizujeme, ale v lete sa im vyhýbame.

Screen alebo aj screenová clona alebo roleta sa aplikuje väčšinou na vonkajšej strane okna. Jej rozhodujúcou časťou je screenová látka s mikroperforáciou, ktorá umožňuje počas dňa dobrý výhľad von. V noci je to naopak, vidieť ich vždy na tú stranu screenu, ktorá je viac presvetlená. Čo je vlastne vždy.

Ako pracuje screen so svetlom?

Perforáciou preniká svetlo a trochu aj neviditeľné tepelné žiarenie, ale nie prúdiaci vzduch. Prienik slnečného žiarenia, tzn. svetlá s vlnovou dĺžkou od 380 nm do 760 nm, uvádza faktor priepustnosti svetelného spektra (v literatúre pod skratkou TV). Ten sa v závislosti od typu screenu pohybuje v rozpätí od 2 do cca 20 % z celkovej slnečnej energie vo W/m², ktorá na vonkajšej strane dopadá na screen.

Optimálne hodnoty priepustnosti svetla pre vhodné pracovné podmienky na pracovisku s počítačmi sú okolo 5 %. Zdá sa to málo, ale pre ľudské oko to stačí. Oko má totiž logaritmickú citlivosť na intenzitu osvetlenia. Dokáže dobre vidieť ako na priamom slnku, tak v miestnosti, kde je intenzita osvetlenia až 2 000× menšia.

Ako pracuje screen s teplom?

Perforácia screenovej clony je taká jemná, že screen síce „dýcha”, ako sa dnes často hovorí vzduchovej priepustnosti, ale nedochádza pritom k prievanu, ktorý by rozhýbal vzduch v medzere. Tiež upínací a vodiaci mechanizmus screenovej clony bráni prievanu, a preto je vzduch v medzere medzi screenom a oknom prakticky nehybný. Táto vetrotesnosť zlepšuje tepelnoizolačný účinok vzduchovej medzery medzi screenom a oknom, čo sa prejaví predovšetkým pri použití „odrazivého“ materiálu s nízkou emisivitou, ako sme už viackrát popísali v rôznych článkoch o screenoch. Na jej tepelnom odpore sa podieľajú a prevažujú vodivá a sálavá zložka prestupu tepla. Pri hrúbke medzery 3 cm je potom jej tepelný odpor r = 0,3 m2K/W. Pri reflexnom, tzn. nízkoemisívnom povrchu screenu je dokonca r = 0,5 m2K/W.

Ak máme okno so súčiniteľom prestupu tepla UW = 1,3 W/(m2K)M, tak po spustení screenu tento súčiniteľ zlepšíme na 0,9 W/(m2K). Screen s nízkoemisívnym povrchom ε = 0,3 dokonca dáva hodnotu až UW+SCREEN = 0,8 W/(m2K). To už je úroveň trojskla.

Z tepelnoizolačného hľadiska sa screenová clona správa ako roleta. (foto Maridav, Shutterstock)
Z tepelnoizolačného hľadiska sa screenová clona správa ako roleta. (foto Maridav, Shutterstock)

Vplyv screenu na energetickú spotrebu domu

V zime chceme prekúriť čo najmenej energie. To okrem dobrej tepelnej izolácie znamená, dostať cez deň oknami do budovy čo najviac slnečného žiarenia, ktoré je nositeľom energie, teda aj tepla. Na tieto účely sú vhodné okná orientované na juhovýchod, juhozápad a hlavne potom južné okná. Menej potom okná východné a západné.

Okná orientované na sever, do ktorých v zime vôbec nesvieti slnko, je vhodné posilniť trojsklom, ďalej screenom (ktorý zvyšuje tepelnoizolačnú úroveň dvojskla na trojsklo) alebo oboma.

V noci, keď je tma a mráz, je vhodné spustiť na oknách screen a zvýšiť tým súčiniteľ prestupu tepla okna. Tým sa bránime stratám tepla a vedením a prúdením do chladného vonkajšieho vzduchu. Zároveň sa bránime aj sálavým stratám tepla, ktoré by okno, nechránené screenom, rýchlo a nenávratne vyžarovalo voči jasnej zimnej oblohe s teplotou až –60 °C. Pri zatiahnutej oblohe, ktorej teplota je približne na úrovni vzduchu, vracia obloha k oknu tepelné žiarenie približne rovnakej teploty, akú má screen. Povrch okna tým chladne pomalšie a klesnú aj tepelné straty.

Dôležité je, že pri premyslenom návrhu okien, doplnených vonkajšími screenmi, ktoré sú na noc spustené do pracovnej, tj. tieniacej polohy, môžeme docieliť toho, že oknami aj v najchladnejších mesiacoch prejde dovnútra viac tepla (slnečného pôvodu), než koľko ho unikne von.

Vplyv screenu na letné chladenie domu

V lete je situácia opačná a tiež náročnejšia. Za jediný slnečný deň dopadne na povrch bežného domu aj niekoľko MWh slnečnej energie a my hľadáme cesty, ako sa ubrániť vysokým vnútorným teplotám.

Vítaným pomocníkom sú opäť elegantné vonkajšie screenové clony, ktoré sú počas slnečného počasia spustené do pracovnej polohy. Letnú funkciu screenov je možné popísať tromi bodmi:

  • a) Screen v pracovnej polohe umožňuje veľmi dobrý výhľad von
  • b) Slnečné žiarenie dopadá na screen, ale nie na okno, ktoré sa tak ohrieva podstatne menej
  • c) Screen s nízkou emisivitou (=vysokou odrazivosťou) slnečné žiarenie odráža a tým sa ohrieva len minimálne a ešte menej okno.

Súhrnne a stručne povedané, screen účinne napomáha k udržaniu príjemnej letnej vnútornej teploty.

Záver

Screenové vonkajšie clony sú veľmi moderným, elegantným a veľmi účinným prvkom s viacerými funkciami. Dotvárajú architektúru domu, umožňujú plnohodnotný pohľad von a v pracovnej polohe tiež chránia dom pred letnými horúčavami a zimnými stratami tepla.

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Building Shutter Systems, Shutterstock
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama