Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Sklenená chalupa - spredu celkom obyčajná zozadu úchvatná

Zverejnené: 7. 3. 2023

V žiare slnečných lúčov sa leskne ako pohárik. Z prednej strany nenápadná chalupa, jedna z posledných pred Jizerkou. Druhá strana stavania však ukazuje, že sa tu udialo niečo nezvyčajné. Za oponou pôvodnej chalupy vyrástla blýskavá sklenená prístavba a dom sa nadýchuje k ďalšiemu dejstvu.

Foto: BoysPlayNice

Dom sme opravili s myšlienkami na budúcnosť, ale zároveň sme sa nechceli vzdať všetkých tých krásnych, divokých a nepohodlných vlastností, ktoré mu zostali z minulosti. Zachovali sme, čo sa dalo. To zvyšné sme doplnili novou kvalitou, ktorá sa s minulosťou nesnaží súťažiť.

Keď sa staré-pôvodné prepája s novým-moderným

Stredom dispozície domu sa stala pec a kachle v izbe. Obiehať okolo komína je ako točiť strojom času sem a tam medzi minulosťou a budúcnosťou. Preletím starou izbou, prešmyknem sa okolo schodiska na poschodie, rozrazím dvere a som v obytnom priestore, ktorý vznikol na mieste pôvodnej kôlne. Je to zjavenie. Ľahká transparentná konštrukcia vyplnená sklenenými tabuľami vymedzuje ľahko utopenú veľkorysú obývačku spájajúcu modernú kuchyňu a veľa voľného priestoru. Neobvyklé usporiadanie fascinuje množstvom nálad a atmosfér. Lesklý strop obložený mosadzou odráža každú zmenu vonkajšej atmosféry.

Zo vstupnej chodby stúpame na poschodie po subtílnych oceľových schodoch okolo okrúhleho svetlíka, ktorý celý priestor prežaruje. Sklenené prvky nahradzujúce spráchnivelé drevo prepájajú vnútorný priestor do prekvapivého celku a poskytujú nečakané priehľady domom. Horné poschodie je zasľúbené spánku. Štyri spálne ponúkajú ospalým široké spektrum zážitkov. Veľká detská spálňa je zároveň aj herňou, kam sa môžu za nepriaznivého počasia presunúť všetky detské aktivity. Pre ďalšie dve spálne boli predobrazom klasické izby horských chalúp. Sú to tie miesta, kde vás ráno pošteklí slnko a vy si poviete: "Bože, tu sa tak skvele spí!"

Interiér sme vybavili decentne. Uzatvára celkovú filozofiu nášho prístupu k rekonštrukcii. Nechceli sme do domu násilne umiestňovať kúsky svetového designu. Väčšinu nového vybavenia tvorí autorský nábytok a doplnky, ktoré sme sami navrhli. Odráža sa v nich kvalita ručnej práce remeselníkov z Jizerských hôr, ktorí tu stále žijú a pracujú. Nové kusy doplnili s láskou vybraným starým nábytkom samotní klienti. Kúsok od chalupy vznikla takmer neviditeľná sauna. Trpezlivo čaká, aby uľavila telám unaveným z celodenného bežkovania. Nenápadná betónová kráska zapustená do terénu pozerá na lúku za domom. Skákať do snehu je povolené!

O projekte:

Autor: mjölk architekti
Adresa: Polubný, Kořenov, Česká republika
Projekt: 2018
Realizácia: 2020
Úžitková plocha: 121 m²
Zastavaná plocha: 189 m²
Plocha pozemku: 3364 m²
Obostavaný priestor: 754 m³

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa architektonického štúdia mjölk architekti
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama