Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Skúsenosti so sanáciou spodnej stavby z betónového strateného debnenia

Zverejnené: 11. 6. 2012

V posledných rokoch sa rozšírila technológia použitia betónových tvárnic ako strateného debnenia, ktorá sa osvedčila pri mnohých konštrukciách, hlavne v bytovej výstavbe, pri použití pre konštrukcie oporných múrov a pri úpravách terénu. Súčasne je však používaná aj do konštrukcií, kde toto použitie nie je vhodné a ani ho väčšina výrobcov týchto prvkov neodporúča.

Dnešné stavebníctvo je dobou tlačené k rýchlejšej výstavbe a vďaka novým a stále sa vyvíjajúcim technológiám je mu to čiastočne umožnené. Napriek tomu nie je možné zavrhnúť existujúce empirické znalosti a je potrebné ich novými technológiami skôr doplniť.

Pre každú firmu, ktorá sa účastní opráv konštrukcií, by mala byť prvým krokom pred návrhom sanácie terénna prehliadka a diagnostika danej konštrukcie. Tá je základnou podmienkou k tomu, aby bolo možné navrhnúť funkčné riešenie sanácie konštrukcie. Súčasne by sa malo vynaložiť úsilie o to, aby nebolo potrebné sa k danej konštrukcii vracať, alebo aby tento návrat spočíval iba v dokončení sanačného zásahu a aby sa s ním už v prvom kroku počítalo.

Konštrukcia zo strateného debnenia
Konštrukcia zo strateného debnenia

Koncepcia riešenia spodnej stavby

V praxi firmy BETOSAN s.r.o. sa postupom času objavilo celé množstvo prípadov, kde boli už vyššie spomenuté betónové tvárnice (stratené debnenie), použité na konštrukciu spodnej stavby v náročnejších základových podmienkach a to hlavne z pohľadu nasýtenia podložia vodou a jej pohybu v okolitom teréne. Prípady, ktoré sa množia, sa týkajú priestorov pod úrovňou terénu, kde bola hlavná nosná konštrukcia realizovaná z betónových tvárnic použitých ako stratené debnenie. Konštrukcia bola z vonkajšej strany vo väčšine prípadov izolovaná membránovou izoláciou, ktorá bola cca z 80 % z natavených bitumenových pásov. Tie boli štandarde chránené napr. geotextíliou a obsypané. Tvárnice boli viazané podľa predpisu výrobcu a súčasne bola použitá aj betonárska výstuž, ktorá má zabezpečiť stabilitu steny z takéhoto debnenia a zabrániť vzájomným posunom jednotlivých tvárnic.

Výstavba a priesaky vody do konštrukcie
Výstavba a priesaky vody do konštrukcie

Poruchy v konštrukciách pod terénom

Väčšina tvárnic používaných ako stratené debnenie neodoláva dostatočne prieniku vody. Tieto konštrukcie nie sú taktiež realizované v dostatočnej kvalite a použité riešenie nie je takpovediac odolné proti hlúposti. Výsledkom je, že dochádza k priesakom vody v styku podlaha stena, ale aj v ploche steny. Tieto priesaky sú často predchádzané v počiatku životnosti konštrukcie premaľovaním styčných aj ložných škár do omietkových vrstiev.

To indikuje, že stenové konštrukcie z preliatych betónových tvárnic, aj napriek tomu, že sú vystužené, nie sú bez pohybu. A pokiaľ je na ich povrchu pevne uchytená hydroizolácia (napr. natavením), dôjde k jej porušeniu a následne pri zaťažení vodou aj k priesakom. Vo väčšine prípadov by pre dostatočnú tesnosť konštrukcíi pod úrovňou terénu u rodinného domu stačilo, aby bol v konštrukcii dostatočne zhutnený betón, ktorý môže byť prípade zušľachtený pomocou kryštalizačných prísad napr. XYPEX.

Vnútorná strana steny pod úrovňou terénu – priesak v ložnej škáre
Vnútorná strana steny pod úrovňou terénu – priesak v ložnej škáre

Žiaľbohu, práve väzba tvárnic neumožňuje dostatočné hutnenie a veľmi zriedkavo je pre preliatie tvárnic použitý samozhutňujúci betón. Dôvodom je hlavne vyššia cena, ktorá je súčasne vo veľkom množstve prípadov aj dôvodom pre použitie strateného debnenia. Kombináciou týchto nepriaznivých skutočností dochádza k poruchám, ktoré sú veľmi ťažko opraviteľné bez väčších zásahov do konštrukcií aj prevádzky už hotového objektu. Riešenie samozrejme existuje, ale v mnohých prípadoch, ktoré boli v skutočných prípadoch sanované, prišlo riešenie v okamihu, kedy boli na konštrukcii už vedené inštalácie, na podlahe alebo na stene boli umiestnené rôzne zariadenia typu kotol, bojler a podobne.

Sonda – nefunkčná izolácia – päta steny plne nasýtená
Sonda – nefunkčná izolácia – päta steny plne nasýtená

Princíp riešenia sanácie

V mnohých prípadoch bolo použité riešenie, ktoré je dlhodobo funkčné, ale nie je celkom jednoduché a v niektorých prípadoch, pokiaľ boli konštrukcie zložitejšie, bolo potrebné detaily riešiť opakovane.

Riešenie všeobecne spočíva v mechanickom prikotvení vode nepriepustnej vrstvy na vnútorný líc konštrukcie a v utesnení detailov. Metóda využíva tesniacich schopností materiálu na báze sekundárnej kryštalizácie XYPEX, ktorý je na konštrukciu aplikovaný v podobe prísady ADMIX, ako súčasť vodotesnej omietky, alebo väčšej betónovej vrstvy.

Jednotlivé konkrétne riešenia sa líšia v hrúbke vrstvy (z toho vyplýva použitie prefabrikovaných mált s kryštalizačnou prísadou, alebo transportbetónu s kryštalizačnou prísadou), v povinnosti zatesniť stenové konštrukcie aj podlahu a riešenie zložitejších detailov ako je schodisko, rôzne druhy priestupov apod.

Priesaky v ploche – premaľovanie škár medzi tvárnicami
Priesaky v ploche – premaľovanie škár medzi tvárnicami

Sanácia problematických konštrukcií

Prvým krokom je zhotovenie stavebno-technického prieskumu. Tým sú zistené poruchy a prípadne miesto a miera prieniku vody skrz konštrukciu.

Následne je realizovaný návrh sanácie a to v závislosti na hĺbke základovej škáry a na prítomnosti spodnej vody v okolí konštrukcie. Vyššie popisovaný problém je vo väčšine prípadoch záležitosťou jedného podzemného podlažia, preto nedochádza k tak veľkým hydrostatickým tlakom a tak vysokému zaťaženiu konštrukcie.

Následne je potrebné zhodiť prípadné inštalácie zo stien a z podlahy. Konštrukcie sú ďalej opatrené oceľovou sieťkou, alebo väčšou sieťou (podľa hrúbky aplikovanej vrstvy) a „prebetónované” materiálom s kryštalizačnou prísadou XYPEX ADMIX (prefabrikované malty, alebo transportbetón). Rovnaký postup je použitý na stenách aj na podlahovej konštrukcii.

Následne je potrebné ošetriť škáry medzi podlahou a stenou, okolie priestupov a prípadné ďalšie imperfekcie opäť pomocou materiálu XYPEX a to buď v jeho variante DRY PACK, alebo s pomocou rýchlo tuhnúcich materiálov s kryštalizačnou prísadou XYPEX.

Priesaky v škárach u schodiska pod úrovňou terénu
Priesaky v škárach u schodiska pod úrovňou terénu

Záver a zhodnotenie

Vyššie uvedené riešenie má hlavnú výhodu v možnosti realizovať tieto sanačné opatrenia na vnútornom líci a súčasne umožňuje opakovaný návrat k už opravenej konštrukcii tak, aby to nepredstavovalo nový začiatok opravy, alebo tzv. opravu z opravy. Na záver je potrebné konštatovať, že konštrukcie spodnej stavby a konštrukcie pod úrovňou terénu vyžadujú projektovanie s riadnym rozmyslením a starostlivou realizáciou. Pri použití strateného debnenia z betónových tvárnic je potrebné použiť betóny redšej konzistencie, ktoré zabezpečia dokonalé preliatie dutiny debnenia a rovnako je potrebné zaistiť funkčnú izoláciu, ktorá bude súčasne chránená proti poškodeniu a takisto dostatočne pružná, aby dokázala preniesť prípadné pohyby jednotlivých prvkov strateného debnenia. Je na zváženie, či nie je vhodnejší monolitický betón, prípadne s použitím vhodných prísad.

Autor: Ing. Zdeněk Vávra
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama