Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Skúsenosti so sanáciou spodnej stavby z betónového strateného debnenia

Zverejnené: 23. 6. 2021

V posledných rokoch sa rozšírila technológia použitia betónových tvárnic ako strateného debnenia, ktorá sa osvedčila pri mnohých konštrukciách, najmä v bytovej výstavbe, pri použití pre konštrukcie oporných múrov a pri úpravách terénu. Súčasne je však používaná aj do konštrukcií, kde toto použitie nie je vhodné a ani ho väčšina výrobcov týchto prvkov neodporúča.

Eduard Goricev, Shutterstock

Dnešné stavebníctvo je dobou tlačené k rýchlejšej výstavbe a vďaka novým a stále sa vyvíjajúcim technológiám je mu to čiastočne umožnené. Napriek tomu nemožno zavrhnúť existujúce empirické znalosti a je potreba ich novými technológiami skôr doplniť.

Pre každú firmu, ktorá sa zúčastňuje opráv konštrukcií, by mala byť prvým krokom pred návrhom sanácie terénna prehliadka a diagnostika danej konštrukcie. Tá je základnou podmienkou na to, aby bolo možné navrhnúť funkčné riešenie sanácie konštrukcie. Súčasne by sa malo vynaložiť úsilie o to, aby nebolo potrebné sa k danej konštrukcii vracať, alebo aby tento návrat spočíval iba v dokončení sanačného zásahu a bolo s ním už v prvom kroku počítané.

Konštrukcia zo strateného debnenia
Konštrukcia zo strateného debnenia

Koncepcia riešenia spodnej stavby

V minulosti boli už vyššie spomenuté betónové tvárnice (stratené debnenie) použité na konštrukciu spodnej stavby v náročnejších základových podmienkach a to najmä z pohľadu nasýtenia podložia vodou a jej pohybu v okolitom teréne. Prípady, ktoré sa množia, sa týkajú priestorov pod úrovňou terénu, kde bola hlavná nosná konštrukcia realizovaná z betónových tvárnic použitých ako stratené debnenie. Konštrukcia bola z vonkajšej strany vo väčšine prípadov izolovaná membránovou izoláciou, ktorá bola cca z 80% z natavených bitúmenových pásov. Tá bola štandardne chránená napr. geotextíliou a obsypaná. Tvárnice boli viazané podľa predpisu výrobcu a súčasne bola použitá aj betonárska výstuž, ktorá má zaistiť stabilitu steny z takéhoto debnenia a zabrániť vzájomným posunom jednotlivých tvárnic.

Výstavba a priesaky vody do konštrukcie
Výstavba a priesaky vody do konštrukcie

Poruchy v konštrukciách pod terénom

Väčšina tvárnic používaných ako stratené debnenie neodoláva dostatočne prieniku vody. Tieto konštrukcie nie sú taktiež realizované v dostatočnej kvalite a použité riešenie nie je tzv. blbuvzdorné. Výsledkom je, že dochádza k priesaku vody v styku podlaha stena, ale aj v ploche steny. Tieto priesaky sú často predchádzané v počiatku životnosti konštrukcie prekreslením styčných aj ložných škár do omietkových vrstiev.

To indikuje, že stenové konštrukcie z preliatych betónových tvárnic, hoci sú aj vystužené, nie sú bez pohybu. A ak je na ich povrchu pevne uchytená hydroizolácia (napr. natavením), dôjde k jej porušeniu a následne pri zaťažení vodou aj k priesakom. Vo väčšine prípadoch by pre dostatočnú tesnosť konštrukcií pod úrovňou terénu pri rodinnom dome stačilo, aby bol v konštrukcii dostatočne zhutnený betón, ktorý môže byť prípadne zušľachtený pomocou kryštalizačných prísad, napr. XYPEX.

Bohužiaľ, práve väzba tvárnic neumožňuje dostatočné hutnenie a veľmi zriedka je pre preliatie tvárnic použitý samozhutňujúci betón. Dôvodom je hlavne vyššia cena, ktorá je súčasne vo valnej väčšine prípadoch aj dôvodom pre použitie strateného debnenia. Kombináciou týchto nepriaznivých skutočností dochádza k poruchám, ktoré sú veľmi ťažko opraviteľné bez väčších zásahov do konštrukcií aj prevádzky už hotového objektu. Riešenie samozrejme existuje, ale v mnohých prípadoch, ktoré boli v skutočnosti sanované, prišlo riešenie na program dňa v okamihu, keď boli na konštrukcii už vedené inštalácie, na podlahe, alebo na stene boli umiestnené rôzne zariadenia typu kotol, bojler pod.

Princíp riešenia sanácie

V mnohých prípadoch bolo použité riešenie, ktoré je dlhodobo funkčné, ale nie je úplne jednoduché a v niektorých prípadoch, ak boli konštrukcie zložitejšie, bolo potrebné detaily riešiť opakovane.

Riešenie všeobecne spočíva v mechanickom prikotvení vodonepriepustnej vrstvy na vnútorný líc konštrukcie a v dotesnení detailov. Metóda využíva tesniacich schopností materiálu na báze sekundárnej kryštalizácie XYPEX, ktorý je na konštrukciu aplikovaný v podobe prísady ADMIX, ako súčasť vodotesnej omietky, alebo väčšej betónovej vrstvy.

Jednotlivé konkrétne riešenia sa líšia v hrúbke vrstvy (z toho vyplýva použitie prefabrikovaných mált s kryštalizačnou prísadou, alebo transportbetónu s kryštalizačnou prísadou), v potrebe zatesniť popri stenovej konštrukcii aj podlahu a riešení zložitejších detailov ako je schodisko, rôzne druhy prestupov apod.

Priesaky v ploche - prekreslenie škár medzi tvárnicami
Priesaky v ploche - prekreslenie škár medzi tvárnicami

Sanácia problematických konštrukcii

Prvým krokom je prevedenie stavebno-technického prieskumu. Tým sú zistené poruchy a prípadne miesto a miera prieniku vody skrz konštrukciu. Následne je vykonaný návrh sanácie a to v závislosti od hĺbky základovej škáry a na prítomnosť spodnej vody v okolí konštrukcie. Vyššie popísaný problém je vo väčšine prípadoch záležitosťou jedného podzemného podlažia, preto nedochádza k tak veľkým hydrostatickým tlakom a tak vysokému zaťaženiu konštrukcie.

V ďalšom kroku by malo dôjsť k odobraniu prípadnej inštalácie zo stien a z podlahy a konštrukcie vybaviť oceľovou sieťkou, alebo väčšou sieťou (podľa hrúbky aplikovanej vrstvy) a "prebetónovať" ich materiálom s kryštalizačnou prísadou XYPEX ADMIX (prefabrikované malty, alebo transportbetón). Rovnaký postup je vykonaný na stenách aj podlahovej konštrukcii.

Následne je potrebné ošetriť škáry medzi podlahou a stenou, okolie prestupov a prípadné ďalšie imperfekcie (opäť pomocou materiálu XYPEX) a to buď v jeho variante DRY PACK, alebo s pomocou rýchlotuhnúcich materiálov s kryštalizačnou prísadou XYPEX.

Priesaky v škárach pri schodisku pod úrovňou terénu
Priesaky v škárach pri schodisku pod úrovňou terénu

Záver a zhodnotenie

Vyššie uvedené riešenie má hlavnú výhodu v možnosti realizovať tieto sanačné opatrenia na vnútornom líci a súčasne umožňuje opakovaný návrat k už opravenej konštrukcii bez toho, aby to predstavovalo nový začiatok opravy, alebo tzv. opravu z opravy. Záverom je potrebné konštatovať, že konštrukcia spodnej stavby a konštrukcia pod úrovňou terénu vyžaduje projektovanie s rozmyslom a starostlivú realizáciu. Pri použití strateného debnenia z betónových tvárnic je potrebné použiť betóny redšej konzistencie, ktoré zaistia dokonalé preliatie dutiny debnenia a pritom je potrebné zaistiť funkčnú izoláciu, ktorá bude súčasne chránená proti poškodeniu a súčasne dostatočne pružná, aby dokázala preniesť prípadné pohyby jednotlivých prvkov strateného debnenia. Je na zváženie, či nie je vhodnejší monolitický betón, prípadne s použitím vhodných prísad.

Súvisiace články:

Autor: Ing. Zdeněk Vávra
Foto: Shutterstock, archív spoločnosti Betosan
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama