Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Solárna strešná krytina z prizmatického skla

Zverejnené: 11. 3. 2019

Rozmach solárnych technológií súvisí s tlakom na úsporu energií a túžbou majiteľov nehnuteľností po nezávislosti na verejných distribučných sieťach. Fotovoltaické elektrárne a slnečné kolektory sa stávajú bežným dekorom striech po celom svete. Panely nie sú však jediným riešením. Je možné zvoliť aj solárnu strešnú krytinu, konkrétne značky T-Power, ktorá sa z vonkajšej strany len veľmi málo odlišuje od klasickej bobrovky či štvorcovej škridle z betónu či bridlice. Tá ponúka v prepočte na 1 m2 špičkovú účinnosť.

Solárna strešná krytina T-Power ponúka minimálny výkon 208 Wp/m²

Strecha so solárnou strešnou krytinou

Flexibilný systém T-Power absorbujúci slnečné žiarenie je možné inštalovať na celú plochu strechy, na jej časť, ale takisto ho môžete aplikovať aj na fasády. Vzhľadom k vysokej účinnosti solárnej strešnej krytiny sa často tieto prípady kombinujú. Solárna škridla sa hodí či už na strechy pokryté bobrovkami (klasické škridle okrúhleho tvaru), tak aj betónovými škridlami či bridlicou. Celistvosť strechy je zachovaná vďaka množstvu ponúkaných odtieňov solárnej škridle - až 25 farebných kombinácií. Okrem toho firma T-Power ponúkla a uviedla na trh solárnu škridlu SQ SZ Tegalit. Je plne kompatibilná s betónovou škridlou, ktorú firma Bramac pod názvom Tegalit ponúka v klasickom betónovom prevedení. Pre bridlicové strechy sa hodí zasa krytina Quad. Solárna časť je vždy plne integrovaná, kabeláž je ukrytá pod ňou. Pre pozorovateľov zvonku je solárna škridla takmer nerozpoznateľná od tej bežnej. Hodí sa tak aj na pamiatkovo chránené historické objekty. Doplníme, že štandardne sú jednotlivé kremíkové vrstvy spájané cínovými prúžkami. Pozoruhodné je, že spoločnosť T-Power môže tieto zameniť za zlato. To plní rolu vodiča lepšie než cín. A „zlatá strecha” je na svete.

Bezkonkurenčný výkon

Technológia T-Power môže smelo súťažiť so špičkovými konvenčnými fotovoltaickými panelmi. Solárne škridle T-Power totiž na m2 plochy ponúkajú minimálny výkon 208 Wp, čo v prepočte na 1,6 m2 (najbežnejšia veľkosť konvenčného solárneho panelu) dáva 332,8 Wp. Umožňuje to materiál škridly – prizmatické sklo (hranolová konštrukcia). Prínosná je aj tzv. ETC technológia, ktorá výkon zariadenia ešte zlepšuje. Vďaka použitému materiálu v podobe prizmatického skla (s vrstvou kremíku na povrchu) zvládne škridla dobre spracovať nielen žiarenie o priamom dopade, ale tiež rozptýlené. Tak je elektrická energia vyrábaná aj počas zhoršených svetelných podmienok (napríklad počas súmraku či skoro ráno) a solárne škridle je možné umiestniť na ľubovoľnú stranu strechy (severnú, západnú...).

Solárne škridle Tegalit sú vyrábané tak, aby vytvárali celistvý vzhľad s betónovými škridlami Bramac
Solárne škridle Tegalit sú vyrábané tak, aby vytvárali celistvý vzhľad s betónovými škridlami Bramac

Vlastnosti a možnosti

Spoločnosť Silver Planet ponúka pod obchodnou značkou T-Power svojim zákazníkom individuálne a komplexné riešenie na mieru vrátane energetického auditu. Výsledok je vždy originálny či už požadujete fotovoltaickú elektráreň, ohrev TUV, vykurovanie, nabíjanie elektromobilu, kombinovaný systém s tepelným čerpadlom alebo čokoľvek iné... Servis zariadenia je pritom doživotný a zdarma. Životnosť systému je až 40 rokov, jeho inštalácia je veľmi jednoduchá, škridle sú vďaka hygroskopickým vlastnostiam mrazuvzdorné, disponujú trojbodovým odpružením a sú tak odolné voči krúpobitiu, ich povrch je nepriľnavý a konštrukcia bezrámová (samočistiaci efekt). V neposlednom rade sú škridle tepelne izolujúce. Výhodou je tiež veľmi nízka váha škridiel (16 kg/m2).

Efektívne využitie energie

Dodávka solárnych výnosov do domovej siete je firmou T-Power riešená s pomocou kvalitného trojfázového asymetrického meniča (jedná sa o novinku, ktorá nemá na českom a slovenskom trhu obdobu). Ten rozdistribuuje energiu zvlášť pre každú jednotlivú fázu a vždy je tam, kde je to práve potrebné. Navyše vie pracovať aj pri výpadkoch distribučnej siete. Zaujímavosťou je aj BFA technológia, ktorá odpojí elektráreň na streche v prípade požiaru a výrazne tak uľahčí zásah hasičov.

Nemecká výroba

Produkty T-Power pochádzajú z Nemecka, od renomovanej spoločnosti Solteq, ktorá nie je v elektrotechnickom a solárnom odbore žiadnym nováčikom. Kvalita a výsledky sú garantované. Solárne škridle Biber, Quad či Tegalit zvyšujú ekologickú hodnotu domu a súbežne si zachovávajú aj estetickú hodnotu. Sú 100 % recyklovateľné a univerzálne využiteľné. Tento rok začne výstavba vzorovej stavby v Prachaticiach, ktorá bude následne slúžiť ako showroom. Tešíme sa na ňu.

Kontakty:
Silver Planet s. r. o.
Obchodná značka T-Power
tel: +420 800 164 165
e-mail: obchod@t-power.cz
www.t-power.cz

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Silver Planet s. r. o.
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama