Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Stále vám z domova uniká teplo? Poradíme vám, čo s tým

Zverejnené: 25. 3. 2021

Najmä počas zimných mesiacov si častejšie kladieme otázku týkajúcu sa neúmerného úniku tepla z našich domovov. Všetci asi vieme, že teplo uniká oknami a dvermi, ale z veľkej časti aj stropom, podlahou alebo stenami. Vo väčšine prípadov výrazne zhoršujú energetickú náročnosť budovy zle spravené izolácie. Kvalitné zateplenie môže pritom ušetriť až stovky eur ročne a ešte napomáha aj udržateľnému rozvoju stavebníctva a ochrane klímy.

Foto: VIKTOR KHYMYCH, shutterstock

Dôležité je plánovať a myslieť komplexne

Pri zatepľovaní domu či bytu treba myslieť na to, či sa chystáme stavať novostavbu alebo sa chceme pustiť do rekonštrukcie. Plánovaný postup zateplenia je potom pri každej aktivite trochu iný, i keď oba vyžadujú komplexný prístup a premyslenosť.

Pred rekonštrukciou domu či bytu je v prvom rade dôležité zhodnotiť celkový stav objektu. Od toho sa potom budú odvíjať potrebné úpravy. Treba myslieť na to, aby sme pri rekonštrukcii premýšľali komplexne, ako keby sme chceli prerábať celý objekt, aj napriek tomu, že nás čaká iba jedna miestnosť alebo časť domu. „Je zrejmé, že investor nemusí mať na všetky úpravy financie ani priestor. Preto vždy treba dbať na to, aby aj pri akejkoľvek čiastočnej rekonštrukcii boli dosiahnuté parametre, ktoré sú platné v čase realizácie, nielen tie, ktoré platili v čase návrhu. Ideálne by však bolo, keby bola rekonštrukcia realizovaná na parametre, ktoré sa považujú za dostatočne progresívne aj v budúcom desaťročí. Pretože akákoľvek ďalšia investícia do upgradu dnešnej rekonštrukcie v budúcnosti bude oveľa náročnejšia a očakávaný ekonomický efekt návratnosti investície sa vytratí s nutnosťou prirobiť niečo ďalšie,“ hovorí o dôležitosti komplexného premyslenia rekonštrukcie Tereza Vojancová, architektka zo spoločnosti URSA.

Tereza Vojancová, architektka zo spoločnosti URSA
Tereza Vojancová, architektka zo spoločnosti URSA

V porovnaní s tým sa v prípade novostavieb dá už veľmi dobre dopredu ovplyvňovať forma zateplenia, a to už vo fáze štúdie, ktorá vám pomôže sústrediť sa na potenciálne kritické možnosti úniku tepla. Pri plánovaní treba myslieť na umiestnenie domu na pozemku, pretože na spotrebu energie má vplyv veľa faktorov – zatienenie zeleňou, smer prevládajúcich vetrov, či je pozemok vo svahu, orientácia domu (ideálna je pozdĺžna južná orientácia, ktorá počíta so zatienením letného slnka) atď. Taktiež je dôležité premýšľať o tvare budovy. Väčšinou platí, že čím kompaktnejšia budova, tým je úspornejšia. Dobré je tiež rozdeliť si objekt na zóny a vyznačiť si, ktoré treba vykurovať a ktoré nie. „Ak je návrh budovy dobre premyslený, je možné ušetriť veľké náklady na vykurovanie a chladenie. Novostavba, ktorá nemá optimalizované body už na začiatku, bude musieť svoj energetický „hendikep“ doháňať sofistikovanejšími technológiami a obnoviteľnými zdrojmi energie,“ komentuje ďalej Vojancová.

Najlacnejšia energia je tá, ktorú nespotrebujete

Ak tomu nebránia technické, ekonomické či legislatívne prekážky, je vhodné stavbu alebo jej konštrukcie zatepliť na parametre pasívneho domu. Cena je jedným z dôležitých parametrov, ktorý určuje hodnotu domu. Tá sa ďalej odvíja nielen od lokality a architektonickej hodnoty diela, ale aj od správneho a perspektívneho vyhotovenia konštrukcie či stavby, ktoré má za cieľ minimalizáciu energetickej náročnosti. Vďaka znižovaniu energetickej náročnosti dochádza k väčšej energetickej nezávislosti a ušetreniu prevádzkových nákladov budovy. Okrem toho udrží budovu dlhé desaťročia vo výbornej technickej kondícii a pomôže k udržateľnosti výstavby v kontexte využívania a znižovania spotreby neobnoviteľných zdrojov.

Ideálnym izolačným materiálom, ktorý sa hodí na zateplenie novostavby i pri rekonštrukcii domov či bytov, je minerálna vlna. Tá je medzi stavebníkmi čoraz obľúbenejšia, a to predovšetkým vďaka mnohým pozitívnym vlastnostiam. Minerálna vlna je hlavne skvelý tepelný izolant. To, ako dobre izoluje, sa vyjadruje pomocou hodnoty parametra lambda. „Čím nižšia je táto hodnota, tým viac materiál bráni prenikaniu tepla, vďaka čomu lepšie izoluje,“ upozorňuje Tereza Vojancová a dodáva: „Jedným z produktov portfólia spoločnosti URSA je minerálna izolácia URSA GLASSWOOL. Tú z viac ako 90 % tvoria suroviny pochádzajúce z obnoviteľných zdrojov, ako sú recyklované sklo a piesok. Výnimočná je aj tým, že je nehorľavá, ľahká, pružná a tvarovo stála. Minerálna izolácia URSA GLASSWOOL je skvelou voľbou na výplň šikmých striech, drevostavieb i sadrokartónových priečok. URSA GLASSWOOL je ekologickým a zdravým riešením do vašich domovov.“

Kedy je vhodné zatepľovať?

Pri novostavbe i rekonštrukcii záleží na mnohých faktoroch. Napríklad ak zatepľujeme šikmú strechu v zime, je nutné dbať na to, aby nebola v interiéri nadmerná vlhkosť. „Stretávam sa s prípadmi, keď na šikmej streche firmy urobia zateplenie, nedajú parotesniacu vrstvu (parozábranu či parobrzdu) a aplikujú v podkroví anhydrid na podlahu. To je materiál s veľmi vysokým obsahom vlhkosti. V prípade, že nie je v súvrství zateplenej strechy zatiaľ aplikovaná parotesniaca vrstva, veľká časť odparujúcej sa vlhkosti aj z iných konštrukcií, ak ešte nie sú suché, preniká izoláciou. Ak je vonku zima, nachádza sa teplota v izolante na úrovni rosného bodu. Ak sa pri rozdiele teplôt v interiéri a exteriéri dostane v dôsledku chýbajúcej parotesnej zábrany do izolácie veľké množstvo vlhkosti, pri nízkej teplote v izolácii skondenzuje. Môže tak degradovať nielen izoláciu, ale aj nadväzujúce, väčšinou drevené konštrukcie krovu,“ upresňuje Tereza Vojancová. Preto je ideálne izoláciu v prípade novostavby plánovať na obdobie, keď v exteriéri nie je zima, prípadne je stavba suchá. „Pri XPS je možné realizovať zateplenie takmer kedykoľvek, limitom sú teploty pre nadväzujúce materiály, ktoré sa spolu s XPS aplikujú,“ uzatvára Vojancová.

„Budovy sú hlavným spotrebičom všetkej vyrobenej energie. Sú v tom však nevinne. To my ľudia určujeme, koľko energie spotrebujú, aká bude ich energetická účinnosť alebo nakoľko pomôžu pri ochrane klímy i peňaženiek ich užívateľov. Je to na nás. Nebuďme ľahostajní k významu funkcie tepelných izolácií v stavebných konštrukciách. Sú jedným z mála stavebných prvkov, ktoré sú ekonomicky činné počas celej životnosti stavby. Zložito sa rekonštruujú a vymieňajú. Preto si dajme záležať pri ich výbere, pri výbere kvalitných projekčných štýlov i výbere ostatných nadväzujúcich komponentov. Zadávajme prácu skúseným špecialistom, venujme sa kontrole ich práce. Učme sa veci, ktoré nepoznáme, aby sme mohli aj svojpomocne priložiť ruku k dielu, keď chýba profesionál. Mnohonásobne sa nám to všetkým vráti,“ uzatvára s úsmevom Emil Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti URSA.

O spoločnosti URSA

Spoločnosť URSA SK, s. r. o. úspešne pôsobí na slovenskom stavebnom trhu viac ako 18 rokov a je jedným z predných dodávateľov tepelných, akustických a protipožiarnych minerálnych izolácií. Pevné miesto značky URSA svedčí o tom, že kvalita výrobkov predávaných pod touto značkou má na slovenskom trhu veľký význam. Všetky ponúkané produkty sú prvotriednej kvality. Sú plne recyklovateľné a ani ako odpad nezaťažujú životné prostredie. Spoločnosť URSA patrí medzi členov Asociácie výrobcov minerálnych izolácií, Cech Strechárov Slovenska a Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky. Podrobné informácie týkajúce sa produktov spoločnosti URSA vám radi poskytnú odborníci na zateplenie (tech.poradce@ursa.com).

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy URSA, shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama