Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Stavebné puzdro J.A.P. pre posuvné dvere – záležitosť hrubej stavby

Zverejnené: 4. 6. 2008

Designom zaujímavé posuvné dvere dnes mnohí využívajú vo svojom interiéri. Nielenže sa nimi ušetrí miesto v priestore, ale odpadajú aj nepríjemnosti ohľadom neustále otvorených dverí. Na túto variantu dverí je však treba myslieť už vo fáze hrubej stavby, pretože potrebný stavebný komponent pre ich použitie – stavebné puzdro J.A.P. pre zasúvacie dvere – sa do steny zabuduje už pri stavbe hrubých stien.

Osadenie stavebného puzdra do priečky nie je žiadny väčší problém a každá stavebná firma túto úlohu suverénne zvládne. Priečka, do ktorej je stavebné puzdro umiestnené, môže byť buď klasicky murovaná alebo to môže byť sadrokartónová (bezproblémová kompatibilita puzdra je osvedčená pre systémy KNAUF a RIGIPS), alebo aj panelová priečka systému VELOX. To, že na osadení puzdra naozaj nič nie je, Vám ukážeme v nasledujúcej minireportáži zo stavby, na ktorej bolo použité stavebné puzdro J.A.P. Stavebná firma si podľa jednoduchého návodu firmy J.A.P., ktorá je výrobcom stavebných puzdier, zostaví puzdro do tej podoby, v akej je zasadené do stavebného otvoru.


Obr. 1: Stavebné puzdro pripravené k osadeniu do steny. Jeho súčasťou je aj výstužná tkanina pre natiahnutie budúcej omietky.

Vložené a podložené stavebné puzdro J.A.P. vyvážime, a to ako horizontálne, tak aj vertikálne. Zároveň ho usadíme do zákrytu so stenou. V tejto fáze sa naozaj vyplatí všetko riadne prekontrolovať a pevne zafixovať kliny.


Obr. 2: Vyváženie puzdra

Pevne uchytené puzdro do murovanej steny zafixujeme nízkoexpanznou penou. Tu pozor! Nemeníme za penu štandardnú. Základnou vlastnosťou nízkoexpanznej peny je jej nerozpínavosť. Puzdro je vďaka nej stabilne zafixované v stavebnom otvore a voľné priestory medzi puzdrom a otvorom sú celkom vyplnené. Pri tvrdnutí nízkoexpanznej peny nedochádza k vyvíjaniu akéhokoľvek tlaku a nedochádza tak k deformovaniu bočníc stavebného puzdra, čo je veľmi dôležité pre bezproblémovú funkciu puzdra pre zasúvacie dvere.


Obr. 3: Vypĺňanie škáry penou medzi puzdrom a priečkou pred omietnutím. Je doporučené prekryť škáru výstužnou tkaninou.

Obr. 4: Celkový pohľad na zabudované puzdro pred omietnutím a položením podlahy.

Puzdro vyplnené penou je po vytvrdnutí peny pripravené na omietnutie. Pri voľbe zasúvacích dverí, ktoré sú v štandardnej ponuke spoločností SAPELI, SOLODOOR, Masonite, PORTA DOORS, POL-SKONE a PRÜM je vždy potrebné vedieť, do akého typu priečky bude stavebné puzdro oasadené. Spoločnosť J.A.P. svojim zákazníkom ponúka puzdrá tzv. na mieru ich stavebného systému a to tak, že v príslušenstve puzdier sú komponenty, ktoré akceptujú rozdiely medzi osadením do múru či sadrokartónu. Veškeré informácie Vám radi vysvetlia na všetkých predajných miestach J.A.P. alebo SAPELI, ktorých stavebné puzdrá a zasúvacie dvere dnes tvoria úplne zohratý tým.


Obr. 5: Pohľad do výsledného interiéru so zasúvacími dvermi.

Spoločnosť „J.A.P.” spol. s r.o.

Spoločnosť J.A.P. vznikla v roku 1991 a sídli v Přerově. Jej filozofiou je dodávať na trh stavebné kovové prvky vysokej kvality s nápaditým designom, za prijateľnú cenu. Svojim zákazníkom ponúka sťahovacie schodisko, interiérové a exteriérové točité schodisko, interiérové segmentové schodisko, stavebné puzdrá pre zasúvacie dvere, požiarne a zateplené uzávery. Svoju obchodnú politiku smeruje predovšetkým za hranice Českej republiky, ale v posledných rokoch stále viac zakotvuje aj na českom trhu.

Bližšie informácie na www.schody-jap.cz alebo www.schodyasyn.cz.

Autor: Martina Rychetská
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama